Gólszerző a műtőasztalról

Vágólapra másolva!
Legnagyobb botrányhősüket és egyik legnagyobb tehetségüket kapták vissza az olaszok. Antonio Cassano tavaly szívműtéten esett át, majd kevesebb mint fél év múlva visszatért az AC Milanba és a válogatottba, pedig a sportpályákon látott halálesetek miatt abba akarta hagyni a futballt. A múlt héten még homofóbnak nevezte a világsajtó, hétfőn pedig továbbjutást érő gólt szerzett az íreknek.
Vágólapra másolva!

Az olasz válogatott csatára tavaly októberben az AC Milan római meccse után beszédproblémákra kezdett panaszkodni, mozgása nehézkessé vált. Kiderült, úgynevezett iszkémiás stroke-ot kapott, amelynek kiváltója egy a szívben születése óta meglévő lyuk volt. Hat napon belül megműtötték, az orvos pedig azt jósolta: négy-öt hónapon belül ismét játszhat.

Ez azonban majdnem Cassanón bukott el. A játékos, aki hétfőn az Európa bajnokságon gólt szerzett az írek ellen, és ezzel oroszlánrészt vállalt a továbbjutásból, még a torna előtt elismerte, hogy csaknem befejezte a játékot. "A műtét után optimista voltam, látva azonban olyan sportolók halálát, mint Vigor Bovolenta vagy Piermario Morosini, ki akartam lépni az egészből" - nyilatkozta. A röplabdázó Bovolenta és a labdarúgó Morosini egyaránt meccs közben esett össze és vesztette életét. Előbbi 37, utóbbi mindössze 25 éves volt. A 29 éves Cassanót sokkolta a két eset, mint mondta, önálló döntéseket sem volt képes hozni. Aztán - mesélte - amikor orvosai engedélyezték a visszatérését, zokogásban tört ki. A Milan-Fiorentina meccsen játszott először, és saját állítása szerint jobban izgult, mint első meccsén a Serie A-ban.

Forrás: AFP/Odd Andersen
Forrás: AFP/Odd Andersen

Cassano gólöröme az írek ellen

Cassanónak több elrontott startja volt a pályafutása során, írta róla az olasz labdarúgás híreit közlő Football Italia honlap szakértője. Luca Cetta szerint azonban a játékos azt testesíti meg most, amire Cesare Prandelli szövetségi kapitánynak leginkább szüksége volt. Egy pezsgő, tehetségekkel teli olasz csapatot akart összerakni, amely feledteti híveivel a dél-afrikai kudarcot. Cassano pedig a tökéletes ember mindehhez - véli a szerző. Kiderült ez már akkor is, amikor 2010 nyarán róla beszéltek a legtöbbet Olaszországban, noha nem is volt ott a vb-n. Prandelli viszont rögtön az első meccsén beválogatta, az Eb-selejtezőkön pedig Cassano tovább bizonyított: hat gólt szerzett, az olaszok pedig csoportelsők lettek.

Cassano eddig már két Európa-bajnokságon is részt vett, de mély nyomokat nem hagyott senkiben. 2004-ben két gólt lőtt ugyan, az egyik ráadásul sorsdöntő volt a bolgárok ellen, ám eközben a másik meccsen a svédek és a dánok 2-2-t játszottak, és ez az eredmény éppen arra volt jó, hogy ők továbbjussanak, az olaszok pedig nem. Négy évvel később Cassano hiába erőlködött, nem rúgott gólt, és nem is jutottak semmire az olaszok.

A világbajnokságokkal még kevesebb sikere volt. 2006-ban és 2010-ben is kihagyták a csapatból, leginkább a Fabio Capello által egyszerűen cassanatának nevezett viselkedése miatt. Sorozatosak voltak ugyanis a balhéi: nevezte vén bolondnak az aktuális klubja elnökét, mondta seggnyalónak a csapattársát, semmiféle szabályt nem tartott be, legyen szó pályáról vagy öltözőről. És magatartása akkor sem változott, ha emiatt kikerült a csapatokból, netán szerződést bontottak vele. Tény, így is olyan klubokban játszott, mint az AS Róma, a Real Madrid, majd egy szintén botránnyal végződő három és fél éves, a Sampdoriánál eltöltött időszak után jött az AC Milan.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Az AC Milanban valamelyest megnyugodhat

Sokan úgy vélték, talán a műtét után változik a viselkedése is, és ez részben így is volt. Tulajdonképpen egészen az Európa-bajnokságig, ahol egy sajtótájékoztatón a felvetésre, amely szerint állítólag két homoszexuális játékos is van az olasz keretben, azt mondta: "Remélem, nincs. De ha vannak, akkor az az ő dolguk." Másnap nyilatkozatban kellett mosakodnia, azt magyarázva, hogy ő nem homofób, csak azt igyekezett kifejezni, mennyire nem érdekli őt a probléma. Hívei pedig a bocsánatkérésben újabb pozitívumot láthattak: az operáció előtti Cassanótól ez nehezebben jött volna.