Iszákos idióták, akik gyereket csinálnak - Donyeck nem volt hazai pálya az ukránoknak

Vágólapra másolva!
Idegenben játszottunk - jelentette ki az ukrán ellenzék egyik politikusa, miután kikaptak a franciáktól a foci-Eb-n. Szerinte mindez Donyeck miatt van, ott ugyanis nem éltetik Ukrajnát. Egy társa szerint minden azon múlt, hogy Blohin nem énekelte a himnuszt.
Vágólapra másolva!

Szakmai alapon nehezebben értelmezhető vita alakult ki Ukrajnában arról, miért veszítettek legutóbb a franciák ellen. A legegyszerűbb megoldás a szurkolók egy részétől jön, szerintük a válogatottnak egyszerűen nincs szerencséje Donyeckben, ott ugyanis még sosem nyert, így nincs mit csodálkozni.

Megszólaltak azonban politikusok és politikai elemzők is, írja a Kyiv Post című lap, idézve Mykola Tomenko ellenzéki politikust, aki szerint országa csapata az ukrajnai helyszínen egyszerűen idegenben játszott. Donyeck ugyanis többségében oroszul beszélő város Ukrajna keleti részén, ahol igen erősen él a nosztalgia például a Szovjetunió iránt is, de Moszkva tisztelete legalábbis vitathatatlan. Ráadásul itt a legerősebb az ország államfője, Victor Janukovics is, így aztán az említett képviselő - amúgy pont a bebörtönzött Julia Timosenko pártjának képviselője - aligha okozott nagy döbbenetet okfejtésével, amely szerint Donyeck egyszerűen olyan város, ahol sosem éltették Ukrajnát. "Bezzeg Lvov, Kijev vagy Harkov" - tette hozzá.

Nem maradt azonban Tomenko egyedül ezekkel a nemzettudati dilemmákkal: Julia Timosenko szóvivője ugyanis Oleg Blohin szövetségi kapitányt találta meg, és fedezte fel benne a kudarc okát, mivel az edző egyszerűen nem énekelte a meccs előtt az ukrán himnuszt. "Legalább tátogott volna, ha nem tudja a szöveget" - kínált megoldást Facebook-bejegyzésében a szóvivő.

A Channel 5 újságírónője, Tatjana Danilenko más megközelítésben érezte fontosnak Donyeckről beszélni. Facebook-oldalán ő azt fejtegette, hogy a város régóta okoz nagy szomorúságot az ukrán futballnak. "Képzeljék el, mennyi alkoholt isznak ott meg, hány arcot fognak összetörni, és hány új élet fogan meg alkohol hatása alatt!" Ő pedig ezzel már kiverte a biztosítékot Donyeckben.

"Megbélyegezte a donyeckieket, mint iszákosokat, idiótákat, akik alkohol hatására gyereket csinálnak, és azzal szórakoznak, hogy egymást ütlegelik" - foglalta össze a képet a Kijevben élő, ám Donyeckben született újságíró, Alekszandr Csalenko. A bocsánatkérés helyett azonban a tiltakozások után is csak annyi érkezett Danilenkótól, hogy rendben, csupán a futballszurkolókra gondolt.