Portugál-holland a túlélésért hat évvel a nürnbergi mészárlás után

Vágólapra másolva!
Az első két mérkőzését elveszítő holland csapat próbál megkapaszkodni az utolsó szalmaszálban, de a sorsa nem csak a saját kezében van. Még ha le is győzi Portugáliát legalább két góllal, továbbjutása akkor is attól függ, hogy Németország megveri-e Dániát, míg a portugáloknak egy döntetlen is elég lehet, ha a dánok kikapnak.
Vágólapra másolva!

Az biztos, hogy a harkovi találkozó után egy olyan válogatott búcsúzik a tornától, amelyet előzetesen a végső győzelemre is esélyesnek tartottak, és a kiesésre Hollandiának van nagyobb esélye. Az Oranje az első két találkozóján inkább tűnt sztárok és jó képességű futballisták gyülekezetének, mint igazi csapatnak, és ezen nagyon nehéz pár nap alatt változtatni.

Persze a szövetségi kapitány, Bert van Marwijk azért kísérletet tesz rá, és a hírek szerint behódolhat a közvélemény akaratának is, vagyis egyszerre szerepeltetheti a Premier League, illetve a Bundesliga gólkirályát, azaz Robin van Persie-t és Klaas-Jan Huntelaart. Ebben az esetben Ibrahim Afellay szorulna a kispadra, viszont úgy tűnik, hogy Van Marwijk továbbra is ragaszkodik a két védekező középpályáshoz, vagyis Rafael van der Vaart megint csak kispados lesz.

Bezzeg Paulo Bentónak nem kell gondolkodnia a kezdőcsapaton: a portugál kapitány minden bizonnyal ugyanazt a tizenegy futballistát küldi pályára, akiket az első két csoportmeccsen. Sőt már a Bosznia-Hercegovina elleni két pótselejtezőn is ez volt az összeállítás tavaly novemberben, vagyis Portugália sorozatban az ötödik tétmérkőzésén szerepeltetheti ugyanazt a kezdőcsapatot.

Pedig az Eb-n mind a két meccsen csereként pályára lépett Silvestre Varela rövid idő alatt is remek teljesítményt nyújtott, Dánia ellen győztes gólt szerzett, de a jelek szerint Bento úgy véli, hogy nem hátrány, ha van egy ilyen cseréje.

A két válogatott a 2006-os világbajnokságon rendkívül emlékezetes mérkőzést játszott, igaz, nem elsősorban a nagyszerű játék miatt. A nürnbergi csataként emlegetett meccset a portugálok nyerték 1-0-ra Maniche góljával, viszont az összecsapás orosz játékvezetője, Valentyin Ivanov összesen 16 sárga és négy piros lapot osztott ki, ami a mai napig rekord a FIFA által szervezett tornákon.


Az akkori szereplők közül a portugál csapatban csak Cristiano Ronaldo játszik ma is, aki akkor kijelentette, hogy a hollandok szándékosan le akarták őt rúgni. A hollandok közül viszont Joris Mathijsen, Mark van Bommel, Wesley Sneijder, Robin van Persie és Arjen Robben most is ott lehet a pályán.

A várható kezdőcsapatok:
Portugália: Ruí Patricio - Joao Pereira, Pepe, Bruno Alves, Fábio Coentrao, Raúl Meireles, Miguel Veloso, Joao Moutinho, Nani, Hélder Postiga, Cristiano Ronaldo
Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems, N. de Jong, Van Bommel, Van Persie, Sneijder, Robben, Huntelaar