Képtelen Eb-meccset nyerni, Lengyelország kiesett

Eugen Polanski, Pilar, Wroclaw, Csehország-Lengyelország, Eb 2012
Vágólapra másolva!
Története hatodik Európa-bajnoki mérkőzésén sem sikerült megszereznie első győzelmét a lengyel labdarúgó-válogatottnak, amely utolsó csoportmérkőzésén 1-0-ra kikapott Csehországtól, és elbúcsúzott a hazai rendezésű Európa-bajnokságtól. A csehek - köszönhetően a görögök Oroszország elleni győzelmének - negatív gólkülönbséggel, csoportelsőként jutottak tovább.
Vágólapra másolva!

Smuda nem marad lengyel kapitány

Galéria a meccsről

A csoport, 3. forduló:
Csehország - Lengyelország 1-0 (0-0)
Wroclaw, Városi Stadion
vezette: Craig Thomson (skót)
Csehország: Cech - Gebre Selassie, Sivok, Kadlec, Limbersky - Hübschman, Plasil - Jiracek (Rajtoral, 84.), Kolar, Pilar (Rezek, 88.) - Baros (Pekhart, 91.)
Lengyelország: Tyton - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch - Dudka, Polanski (Grosicki, 56.) - Blaszczykowski, Murawski (Mierzejewski, 74.), Obraniak (Brozek, 73.) - Lewandowski
gól: Jiranek (72.)
sárga lap: Limbersky (12.), Plasil (88.), Pekhart (94.), illetve Murawski (23.), Polanski (48.), Wasilewski (61.), Blaszczykowski (88.), Perquis (90.)

A hazaiak azzal kecsegtették a cseheket a mérkőzés előtt, hogy a védelem egyik alapembere, Damien Perquis nem léphet majd pályára. Tény, a Sochaux játékosa térdsérülés miatt csak 15 percet bírt a pénteki edzésen, de szombatra felépült, és ott volt a kezdőben.

A másik oldalon azonban bekövetkezett a legrosszabb, Tomas Rosicky Achilles-sérülése nem jött rendbe, így a helyén Daniel Kolár kezdett.

"Nagyon szeretünk Lengyelországban játszani, a helyi szurkolók is támogattak eddig bennünket, de most nyernünk kell céljaink eléréséhez" - jelentette ki Michal Bílek cseh kapitány. Lengyel kollégája, Franciszek Smuda arról beszélt, hogy minden mérkőzésre nagyon készül, de ez lesz élete legfontosabb összecsapása. "Egyszerűen higgadtnak kell maradni" - jelentette ki.

Erre szüksége is volt, mert az első játékrészben a csehek tűntek agilisabbnak, de az 55 százalékos labdabirtoklásuk ellenére a lengyelek jutottak több lehetőséghez. Azonban Obraniak, majd Lewandowski is csak az oldalhálót zörgette meg, Blaszczykowski elől Cech mentett bravúrral, Boenisch és Polanski pedig jó helyzetből a kaput sem találta el.

A cseh védelmet könnyen zavarba lehetett hozni, Gebre Selassie oldalán nem volt baj, a jobbhátvéd még a támadásokhoz is felért, a Sivok, Kadlec, Limbersky triót viszont többször is megforgatták a lengyelek.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini
Több fotóért kattintson a képre!

A félidő felére elérte a vihar Wroclawot - szerencsére nem alakult ki olyan armageddon, mint egy napja Donyeckben -, ez kicsit visszavetette a hazaiakat, így a félidő végére Tyton is találkozhatott a labdával, de se Plasil megpattanó, de Pilar újrázó lövése nem fogott ki rajta.

A második félidőre egy borzalmasan ideges lengyel csapat jött ki az öltözőből. Ezt nem csak abból lehetett érezni, hogy Lewandowskiék át se lépték a félpályát, erről árulkodott a sok szabálytalanság, reklamálás és technikai hiba is.

És jöttek a csehek, Gebre Selassie fejese még nem talált kaput, majd Tyton védett két nagyot Sivok fejesénél és Baros lövésénél. A 72. percben azonban már ő sem tehetett semmit, Jiracek remek cselei és gólja nemcsak a lengyeleket döntötték országos gyászba, de a görögök ellen vereséget szenvedő, így ugyancsak búcsúzó oroszokat is. A 94. percben még ugyan majdnem elvérzett Csehország is, de Blaszczykowski lövését követően Kadlec a kapu előterében fejjel mentett.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini
Galériáért kattintson a fotóra!

Összességében a bátrabban és összeszedettebben játszó csehek megérdemelten nyertek, Lengyelország pedig története hatodik Európa-bajnoki mérkőzésén sem tudta megszerezni első győzelmét, ez pedig a továbbjutásába került. A csehek mínusz egyes gólkülönbséggel nyerték meg az A csoportot.