A lengyelek örömet okoznának a cseh focisták barátnőinek

euro 2012, lengyel válogatott,  Marcin Wasilewski
Vágólapra másolva!
Két döntetlen után a házigazda lengyeleknek mindenképpen nyerniük kell Csehország ellen a foci-Eb A csoportjának utolsó fordulójában, ha be akarnak jutni a legjobb nyolc közé, ellenfelüknél az irányító középpályás Tomás Rosicky játéka kérdéses.
Vágólapra másolva!

Az első körben az oroszoktól elszenvedett 4-1-es vereséget követően a cseh csapat összeszedte magát, és 2-1-re legyőzte a görögöket, amivel nagy lépést tett a továbbjutás felé. A legjobb nyolcba kerüléshez a cseheknek már csak egy pontra van szükségük, azonban dolgukat több tényező is jelentősen megnehezíti.

Az egyik problémát az jelenti, hogy az ellenfél a házigazda Lengyelország lesz, amelynek viszont mindenképpen nyernie kell a negyeddöntőhöz, és a hazai közönség félelmetes hangulatot teremt majd a wroclawi stadionban. Ennél is nagyobb gond viszont két kulcsjátékos sérülése. A kapus Petr Cech és a középpályás Tomás Rosicky sem teljesen egészséges, és míg előbbi szinte biztosan ott lesz a csapatban, addig Rosicky esetében ez kérdéses.

Az Arsenal játékosát a görögök ellen a szünetben le kellett cserélni Achilles-sérülése miatt, és Michal Bílek szövetségi kapitány valószínűleg az utolsó pillanatig kivár, hogy eldöntse: beveti-e csapatkapitányát. Figyelembe véve, hogy Rosicky a görögök ellen is folytatni akarta a játékot fájdalmai ellenére, jó esély van rá, hogy megint ott lesz a csapatban - ha mégsem tudna játszani, akkor a Viktoria Plzen játékosa, Daniel Kolár helyettesítheti.

A csehek egyébként speciális módon készülnek, átvették ugyanis az NHL-ben ismert szokást, az úgynevezett playoff-szakállt, vagyis addig nem borotválkoznak, amíg versenyben vannak. Az együttes mellett csapatmenedzserként dolgozó, egykori sokszoros válogatott Vladimír Smicer is csatlakozott a rituáléhoz, és elmondta: a feleségek és a barátnők tiltakozása sem tántorította el a játékosokat.

A lengyelek persze abban bíznak, hogy nagy örömet szerezhetnek Milan Barosék női hozzátartozóinak, hiszen ha győznek, akkor a cseh futballisták végre megborotválkozhatnak - mivel így búcsúznának a tornától, Lengyelország viszont bejutna a legjobb nyolc közé.

Két 1-1-es döntetlen után tehát a házigazdáknak végre nyerniük kell, és a kapitány, Franciszek Smuda valószínűleg ugyanazt a tíz mezőnyjátékost küldi pályára, akik az oroszok ellen játszottak. Az egyetlen dilemmát a kapusposzt jelenti neki, a nyitómeccsen kiállított Wojciech Szczesnynek ugyanis lejárt az eltiltása, visszatérhet a csapatba - azonban helyettese, Przemyslaw Tyton kifejezetten jó teljesítményt nyújtott.

A várható kezdőcsapatok:
Csehország: P. Cech - Gebre Selassie, Sivok, M. Kadlec, Limbersky, Hübschman, Plasil, Jirácek, Rosicky, Pilar, Baros.
Lengyelország: Szczesny - Piszczek, Wasilewski, Perquis, Boenisch, Dudka, Blaszczykowski, Polanski, Murawski, Obraniak, R. Lewandowski.