Ezt hívják igazságos döntetlennek

Vágólapra másolva!
Fordulatos meccsen 1-1-es döntetlent játszott egymással az olasz és a horvát válogatott az Eb C csoportjában. Az első félidő az olaszoké volt, akik lelkesen és okosan fociztak, a másodikban a horvátok vették át a kezdeményezést, és sokadik beadásukból sikerült egyenlíteniük.
Vágólapra másolva!

C csoport, 2. forduló
Olaszország - Horvátország 1-1 (1-0)
Poznan, 39 ezer néző
vezette: Howard Webb (angol)
Olaszország: Buffon - Bonucci, De Rossi, Chiellini - Maggio, Marchisio, Pirlo, Thiago Motta (Montolivo, 63.), Giaccherini - Balotelli (Di Natale, 69.), Cassano (Giovinco, 83.)
Horvátország: Pletikosa - Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic - Rakitic, Vukojevic, Modric, Perisic (Pranjic, 68.) - Jelavic (Eduardo, 83.), Mandzukic (Kranjcar, 90+6.)
gól: Pirlo (39.,), illetve Mandzukic (72.)
sárga lap: Thiago Motta (56.), Montolivo (80.), illetve Schildenfeld (86.)

Percről percre tudósítás
A mérkőzés góljai
Képgaléria a meccsről

A C csoport második fordulójának első meccsén két olyan csapat találkozott egymással, amelyek elégedettek lehettek az első meccsen nyújtott teljesítményükkel. Az olaszok a torna eddigi egyik legjobb meccsén, bátor játékkal szereztek pontot a spanyolok ellen, a horvátok pedig magabiztosan, az Eb többi meccséhez képest szokatlanul simán győzték le az íreket.

Az olaszoknál némi meglepetésre ismét ott volt a kezdőcsapatban Mario Balotelli, aki az első negyedórában jóval többet csinált, mint a spanyolok elleni meccsen összesen. Az olaszok nagyon jól pörögtek a meccs elején, többször is eljutottak lövőhelyzetig, de a horvátok ellentámadásain lehetett érezni, hogy ők is frissek.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Pirlo gólöröme, a galériához kattintson a képre!

Az első negyedóra után a horvátok vették át a kezdeményezést, de középen nem sok esélyük volt, mert az olaszok nagyon betömörültek, csatáraik mélyen visszaálltak a saját térfelükre. A horvátok így szinte kizárólag beívelésekkel próbálkoztak, ami már az írek ellen is bejött nekik. Változatos volt a meccs, Balotellihez és Cassanóhoz jóval több labda jutott el, mint a spanyolok ellen, de kirívó volt az összeszokottságuk hiánya, többször rosszul készítették le a labdát egymásnak.

Igazán nagy helyzetig a 37. percig kellett várni, ekkor Andrea Pirlo remek kiugratása után Claudio Marchisio elfektetett egy védőt, és már csak Stipe Pletikosával állt szemben, de a visszapattanónál is a kapus győzött. Két perccel később Pirlo rúghatott szabadrúgást 20 méterről, a tizenhatos bal oldali sarkához közel, és pompásan csavart a rövid sarokba. Az olaszok a gól után sem álltak vissza, végül tizenegy kapura lövéssel zárták a félidőt.

A második félidő elején a horvát válogatott támadóbb felfogásban játszott, a beadások mellett többször átlövésekkel próbálkozott, de veszélyes helyzetig nem jutott el. A rendőrök megdobálása után ismét jelentkeztek a horvát szurkolók, ezúttal füstbombákat dobáltak a pályára, amivel rövid időre meg is szakították a játékot. A feszültség a játékosok között is egyre nőtt, a rengeteg horvát beívelés predesztinálta a keményedő lökdösődéseket az olasz tizenhatoson belül.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff
Egyenlítenek a horvátok. Még több fotóért kattintson a képre!

A félidő közepére kicsit leült a meccs, a horvátok statikus játékukkal nem tudtak fogást találni a stabil olaszokon, akiknek a játékában viszont nem volt benne a veszély ebben a periódusban, mert szórványos ellentámadásaik szinte mindig elbuktak Cassano vagy Balotelli technikai hibáin.

Egy újabb horvát beívelés aztán némileg váratlanul meghozta a sikert, az olaszok első védelmi megingását sikerült kihasználni. Ivan Strinic bal oldali beadása átszállt Giorgio Chiellini feje fölött, Mario Mandzukic pedig az ötös sarkánál állva átvette a labdát, majd a kapufát is érintve a rövid felsőbe durrantott.

A gól ismét felpörgette a meccset, érződött, hogy egyik csapat sem akarja a véletlenre bízni a továbbjutást, mindketten hajtottak a győztes gólért, de nagyobb helyzetet már nem sikerült kialakítaniuk. A kifejezetten jó iramú meccsen az első félidő inkább az olaszoké, a második a horvátoké volt, ennél a meccsnél nehezen lehetne elképzelni igazságosabb döntetlent, bár az olaszok előtt nagyobb lehetőségek voltak.