Felgyújtott uniós zászló a horvát-olasz előtt

Vágólapra másolva!
Uniós zászlót égettek, és Ante Gotovina, háborús és emberiesség elleni bűnökért elítélt horvát tábornok arcképével vonultak fel horvát szurkolók csütörtökön Poznanban.
Vágólapra másolva!

Több ezer horvát szurkoló gyűlt össze Poznan belvárosában a C csoport csütörtöki mérkőzése előtt, amelyen a horvát válogatott az olaszokkal csap össze. Petárdákat robbantottak, minirakétákat repítettek a levegőbe, a náluk jóval kisebb létszámú olasz szurkolók csapatát pedig egy guminővel hergelték, amelyre az olasz válogatott mezét húzták.

Néhányan az usztasák jelképeit és Ante Gotovina horvát tábornok arcképét ábrázoló plakátokat vittek magukkal. Az usztasa mozgalom militáns függetlenségi mozgalom volt a két világháború között, a második világháború idején megalapították a nácibarát Független Horvát Államot.

Gotovinát tavaly 24 év börtönre ítélte a hágai törvényszék, amely a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús és emberiesség elleni bűnöket vizsgálja. Kilenc vádpontból nyolcban találták bűnösnek.

A törvényszék ítélete szerint Ante Gotovina felelős azokért a bűnökért, amelyeket a parancsnoksága alatt álló horvát katonák követtek el az 1995-ös Vihar hadműveletben, amely a horvát függetlenségi háború döntő művelete volt. Ennek során a horvát csapatok visszafoglalták az ország Bosznia-Hercegovinával határos keleti részét, amelyet az ott élő szerb kisebbség Belgrád támogatásával megpróbált kiszakítani Horvátországból. A tábornok ellen felhozott vádak között a szerb kisebbség elűzése is szerepelt.

Ante Gotovina a horvát nacionalisták ikonikus alakja lett, elfogása és kiadása Horvátország euroatlanti integrációjának is feltétele volt.