Az írek megpróbálják halálba fejelgetni a spanyolokat

Vágólapra másolva!
A C csoport második körében az egypontos olaszoknak a horvátok ellen kellene pontokat gyűjteniük, akiket még sohasem tudtak legyőzni, ráadásul a riválisnak egy győzelem már a továbbjutást jelentené. Az első meccsen vérszegény játékot mutató írek a halálba passzolgatásukat a spanyolok halálba fejelgetésével szeretnék elkerülni.
Vágólapra másolva!

A címvédő elleni 1-1-es mérkőzés kifejezetten jó eredmény volt az olaszok számára, elvégre rengeteg problémától sújtva játszottak az első mérkőzésen, azonban a folytatásban az egy pont már kevés lehet Cesare Prandelli csapatának.

Az olasz szakvezető számára továbbra is nagy dilemmát jelenthet az ideális taktika kiválasztása. A spanyolok ellen a 3-5-2 remekül működött, mivel Spanyolország középcsatár nélkül játszott, azonban a horvátoknál várhatóan két csatár is lesz a pályán, ráadásul Slaven Bilic csapatának támadójátéka a szélsőkre épül.

Ez ellen a 4-4-2 szerencsésebb lenne, viszont így a középpályán kiharcolt emberfölény tűnne el, ami az olaszok kulcsjátékosa, Andrea Pirlo számára jelenthet problémát. Prandelli így valószínűleg marad az első meccsen kipróbált felállásnál, azonban elképzelhető, hogy a bal oldali középpályás nem a válogatottban a spanyolok ellen debütált Emanuele Giaccherini lesz, hanem a védekezőbb felfogású, alapvetően balhátvéd Federico Balzaretti.

Forrás: AFP/Christof Stache
Balotelli az olaszok első meccsén nem sokat mutatott

Prandelli másik nagy dilemmája a csatárkettős összeállítása lehet. A spanyolok ellen a Mario Balotelli-Antonio Cassano duó kezdett, és nem is játszottak rosszul, azonban Balotelli a kapu előtt rendre rossz döntést hozott, ráadásul indolens viselkedése miatt mindig benne van a kiállítás lehetősége. A helyére becserélt Antonio di Natale viszont az első helyzetét értékesítette, így elképzelhető, hogy ezúttal ő kezd, és Balotelli a kispadra szorul.

A horvátok jobban nem is rajtolhattak volna, Írország 3-1-es legyőzésével lépéselőnybe kerültek, és Bilic érthető módon nem tervezi, hogy változtat a csapatán. Mindez azt jelenti, hogy Srna marad a jobbhátvéd, ám ennek ellenére a támadójátékban is nagyon fontos szerepe van állandó felfutásai, pontos beadásai és pontrúgásai miatt. A horvátok másik kulcsembere a középpályás Luka Modric, így a meccs alighanem a középpályán dől majd el, a nagy kérdés az, hogy melyik gárda tudja jobban kikapcsolni a másik karmesterét.

Horvátország egyébként az 1991-es önállósodása óta egyszer sem szenvedett vereséget Olaszországtól, öt mérkőzésből hármat is megnyert. A horvátok győztek például a 2002-es vébén is, és azon a meccsen ugyanaz a két játékos állt a kapuban, mint most: az olaszoknál Gianluigi Buffon, a másik oldalon pedig Stipe Pletikosa.

Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff
Mandzukic duplája segítette a horvátok sikeres rajtját

A várható kezdőcsapatok:
Olaszország
: Buffon - Bonucci, De Rossi, Chiellini, Maggio, T. Motta, Pirlo, Marchisio, Giaccherini, Balotelli, Cassano.
Horvátország: Pletikosa - Srna, Corluka, Schildenfeld, Strinic, Rakitic, Vukojevic, Modric, Perisic, Jelavic, Mandzukic.

A spanyol kapitánynak Silva, Fabregas és Iniesta is csatár

Az aktuális FIFA-világranglista alapján nem Írország az Európa-bajnokság leggyengébb csapata (a rangsorban a csehek, az ukránok és a lengyelek is mögöttük vannak), de a csoportkör első fordulója után Giovanni Trapattoni együttese nagyon sok kritikát kapott. Az írek sima 3-1-es vereséget szenvedtek Horvátországtól, játékukra pedig a legenyhébb jelző is a sablonos volt. Persze sejteni lehetett, hogy az írek nem a látványos támadófutballal fogják elkápráztatni Európát, ám csapatuk éppen abban mondott csődöt, amiben a legerősebbnek tartották, a védekezés stabilitásában.

Ezzel együtt Trapattoni aligha változtat a megszokott kezdő tizenegyén, az olasz mester inkább az állandóság híve, már a magyarok elleni felkészülési mérkőzésen is ugyanezt a csapatot küldte pályára. Bár a középhátvéd Richard Dunne és a kapus Shay Given is sérüléssel bajlódott, utóbbi az egyik edzést ki is hagyta, de szinte biztos, hogy mindketten kezdenek.

Az egyetlen változtatási esély a csatársorban van, ahol Kevin Doyle-t Shane Long válthatja, de a csapat játékában ez aligha jelent radikális módosítást. Az írek várhatóan tíz emberrel védekeznek majd, és bíznak a pontrúgásaikban. "Láttuk, hogy az angolok 1-0-ra megverték a spanyolokat tavaly a Wembley-ben, és megpróbálunk ebből meríteni. A legnagyobb reményünk a pontrúgásokban lehet, mert a spanyoloknál kevés a magas játékos, nálunk viszont több is akad, csak el kell juttatnunk hozzájuk a labdát a tizenhatoson belülre" - magyarázta Given.

Forrás: AFP/Fabrice Coffrini
Fabregas góljával mentettek pontot a spanyolok

A mérkőzés tehát két teljesen ellenkező felfogású csapat összecsapását hozza, hiszen a spanyolok taktikája továbbra is az ellenfél halálba passzolgatásán alapul. Az olaszok ellen Vicente del Bosque vérbeli középcsatár nélkül küldte pályára együttesét, amiért rengeteg kritikát kapott, annak ellenére, hogy a spanyolok gólját éppen Francesc Fabregas, azaz a hamis kilences szerezte.

A szakember a meccs előtt igyekezett eltitkolni, hogy változtat-e ezen a taktikán. "Az írek ellen lesz egy kilencesünk, de minden attól függ, hogy mit értünk ezen. Az én szememben ugyanis David Silva, Andrés Iniesta, de még Fabregas is csatár" - mondta Del Bosque, ám ezzel együtt valószínűbb, hogy mégiscsak a kezdők közé jelöli Fernando Torrest.

A várható kezdőcsapatok:
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, Sergio Ramos, Piqué, Jordi Alba, Sergio Busquets, Xabi Alonso, Silva, Xavi, Iniesta, Fernando Torres.
Írország: Given - O'Shea, Dunne, St. Ledger, Ward, Duff, Andrews, Whelan, McGeady, Rob. Keane, Doyle.