Csak nevében félelmetes a holland válogatott

Labdarúgó Eb, Euro 2012, Holandia-Németoszág, Robin van Persie, a holland gól szerzője
Vágólapra másolva!
Második mérkőzését is elveszítette az Európa-bajnokságon a holland labdarúgó-válogatott, amely Dánia után Németországtól is kikapott, így nagyon nehéz helyzetbe került. Matematikailag ugyan még továbbjuthat, de ehhez nem elég legyőznie Portugáliát, szurkolnia kell a németeknek is a Dánia elleni utolsó csoportmeccsen.
Vágólapra másolva!

Mellekre festett mezben pózoltak a holland és német drukkerlányok

Gomez kétszer büntette meg a szellős holland védelmet

Hollandia - Németország 1-2

Löw: Hollandia a 60. percre hullafáradttá vált

B csoport, 2. forduló:
Hollandia - Németország 1-2 (0-2)
Harkov, Metaliszt Stadion
v.: Eriksson (svéd)
Hollandia: Stekelenburg - Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Willems - N. De Jong, Van Bommel (Van der Vaart, 46.) - Robben (Kuyt, 83.), Sneijder, Afellay (Huntelaar, 46.) - Van Persie.
Németország: Neuer - J. Boateng, Badstuber, Hummels, Lahm - Schweinsteiger, Khedira - T. Müller (Bender, 91.), Özil (Kroos, 81.), Podolski - Gomez (Klose, 72.).
gól: Van Persie (73.), illetve Gomez (24., 38.)
sárga lap: J. Boateng (87.), illetve N. De Jong (80.), Willems (90.)

Nem tudni, igazak voltak-e azok a sajtóhírek, miszerint a kezdőcsapatból kiszoruló Rafael van der Vaart vezetésével ellenzék alakult a holland válogatotton belül, minden esetre Bert van Marwijk szövetségi kapitány csak egy helyen változatott a dánok elleni kezdőcsapathoz képest, de nem a Tottenham játékosát helyezte előtérbe.

A szakvezető inkább Vlaar helyére Mathijsent tolta a védelem tengelyébe, de az első félidőben kiderült, kár volt érte.

Joachim Löw a bevált kezdőcsapat mellett döntött, de a csapat egész visszafogottan kezdett. Az első negyedórát egyértelműen a hollandok uralták, a BBC szakkommentátora, az egykori válogatott Chris Waddle úgy fogalmazott, Sneijderék szenzációsak. "Egy-két érintésből építkeznek, De Jong és Van Bommel pedig uralja a középpályát" - mondta.

Amikor már úgy tűnt, pillanatok kérdése a holland gól, akkor jött az a Gomez, aki a 23. percben tökéletesen használta ki Van der Wiel beragadását, és ziccerbe fordulva Mathijsen és Heitinga között harmadik labdaérintéséből megszerezte a vezetést.

Hiába birtokolták a hollandok 60 százalékban a labdát, helyzeteket a németek dolgoztak ki. Gomez pedig megkapta a második asszisztot Schweinsteigertől, és másfél meccsen ötödik kapura lövéséből már harmadik gólját szerezte.

Forrás: AFP/Patrik Stollarz
Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Sohasem fordult még elő az Eb-k és vébék történetében, hogy Hollandia félidőre kétgólos hátrányba kerüljön, Van Marwijk érezte is, váltani kell, így Afellayt lekapta, és a Schalke gólgyárosát, Huntelaart állította be, míg sokat kritizált veje, Van Bommel helyére Van der Vaart érkezett.

A holland védelem azonban a szünetben nem kapott alapos fejmosást, mert négyen is csak mélán nézték, ahogy az előretörő Hummels középső védő létére kétszer is ziccerben lőhetett, szerencsére Stekelenburg észnél volt.

Úgy tűnt, Gomez nemcsak gólfelelőse, de kabalája is a csapatnak, amint a 72. percben Kloséra cserélte a német kapitány, azonnal szépítettek a hollandok Van Persie révén.

Forrás: AFP/Filippo Monteforte
Forrás: AFP/Filippo Monteforte

De hiába nyomott Hollandia, hiába tért vissza az első 20 perc nyomasztó mezőnyfölénye, képtelen volt feltörni a védelmet. A hajrában mindössze egy gyatra Van der Vaart-lövésre telt erejéből, így Németország 2-1-re nyert, és nagy lépést tett a továbbjutás felé.

Az utolsó csoportforduló hihetetlen izgalmakat ígér: a két győzelemmel álló németek ugyanúgy kieshetnek, mint ahogy a pont nélküli hollandok továbbjuthatnak.