Szép volt, öregember - robbant Sevcsenko atombombafeje

Vágólapra másolva!
Korábbi imádói megkönnyezték Andris Sevcsenko svédeknek fejelt két gólját, de új rajongót is szerzett magának. Pedig a meccs előtt 24 órával még úgy volt, hogy nem is fog kezdeni a 35 éves legenda.
Vágólapra másolva!

"Sevcsenko szíve a régi", "Fejben még mindig fiatal", "90 perc alatt egy évtizedet fiatalodott", "Sevcsenko Kijev királya" - ehhez hasonló címekkel jelentek meg a különböző cikkek a 2-1-es hazai győzelemmel véget ért ukrán-svéd mérkőzés után.

A Milan támadója, Zlatan Ibrahimovic szerzett vezetést a svédeknek, mire az olasz klub korábbi ikonja, Andrij Sevcsenko két góllal válaszolt, régi önmagát idézve előzte meg mindkétszer a teljes svéd védelmet.

"Milan múlt - Milan jelen 2-1" - írta az olasz klub honlapján egy szurkoló, utalva arra, hogy a jelenlegi csapattal ellentében a Sevcsenko fémjelezte Milan korábban végigverte a világot.

A támadó az Eb-k történetének második legidősebb gólszerzője lett, csak Ivica Vastic előzi meg őt, igaz, az osztrákok korábbi játékosa 2008-ban a lengyelek elleni 1-1-es meccsen büntetőből talált be, a két teljesítmény nem igazán említhető egy lapon.

"Ezt nem lehet könnyek nélkül megúszni", "Megkönnyezve szurkoltam végig, Sevcsenko az életem játékosa" - írták mások. A 36. életévében járó ukrán gólgyáros még mindig ilyen érzelmeket tud kiváltani korábbi rajongóiból. Sőt, hétfőn vélhetően újabbakat szerzett magának, az internetet már bejárta az a felvétel, amelyen egy kissrác önkívületi állapotba kerül Sevcsenko győztes góljánál.

"Szép volt, öregember", "Te vagy az egyetlen legendás hetes, bocsi Cristiano Ronaldo és szépfiú Beckham", "Az elmúlt hat éve ellenére ez az ember egy csoda" - írták róla a szurkolók, utalva arra, hogy 2006-ban igazolt a Chelsea-hez egy rakás pénzért (akkor a legdrágább angliai igazolás volt a maga 44 millió eurójával), ám az első két évében csupán kilenc gólt szerzett, majd visszatért egy fél szezonra a Milanhoz is (18 mecscsen 0 gól), 2009-ben pedig nevelőegyesületébe, a Dinamo Kijevbe igazolt levezetni.

Itt az első két szezonban 17 bajnoki gólt még összeszorgoskodott, a legutóbbi idényben azonban csak hatszor volt eredményes, és folyamatosan térdsérüléssel bajlódott. Még a svédek elleni meccs előtt is úgy volt, hogy nem fog kezdeni, de Oleg Blohin szövetségi kapitány bízott benne, és az ukránok legendája az utolsó világversenyén, egy hazai rendezésű Eb-n csapatkapitányként vezethette ki a válogatottat a kijevi stadionban.

"Nem gondoltam, hogy játszani fogok, mivel sok problémám volt a térdemmel, viszont az elmúlt nyolc hónap legjobb meccsét játszottam. Hálás vagyok mindenkinek, aki kitartott mellettem ebben az időszakban, és nagy hálával tartozom Blohinnak is, aki bízott bennem" - mondta Sevcsenko, aki a góljai után egyből a szövetségi kapitányhoz rohant, megölelte és megpuszilta őt, majd a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 20 évesnek érzi magát.

Forrás: AFP/Sergei Supinsky

Sevcsenko hivatalos Facebook-oldalán egy ukrán férfi így köszönte meg a svédek elleni duplát: "Középiskolás koromban lettem Milan-szurkoló, amikor atombombafejnek becéztek téged. Aztán szépen lassan eltűntél, de én Milan-drukker maradtam. Most megint itt vagy, a svédek elleni meccsen visszakaptuk az atombombafejet, és megtanítottad nekünk, hogy soha nem szabad feladni. Köszönjük!"