Egész nap verekedtek a drukkerek a foci-Eb-n - képgaléria

Vágólapra másolva!
Oroszországban június 12. nemzeti ünnep, mivel 1990-ben ezen a napon mondták ki az ország függetlenségét a Szovjetuniótól. Az orosz drukkerek ezt békés felvonulással ünnepelték volna Varsóban, ám a lengyel huligánok - a két csapat esti meccs előtt - ezt megakadályozták. A lengyel fővárosban egész nap ütötték-verték egymást a szurkolók, végül a rendőrök is csatlakoztak.
Vágólapra másolva!

A varsói Nemzeti Stadionba kilátogató mintegy ötezer orosz szurkolót több száz fős lengyel drukkercsoport fogadta. Az orosz szurkolók jelszavaira és dalaira lengyelekkel reagáltak, oroszellenes jelszavakat kiabáltak, majd rárontottak az oroszokra, akik keményen visszavágtak - jelentette az MTI Varsóban tartózkodó tudósítója.

Több tucat ember rugdosta, ütlegelte egymást. Sokan álarcot viseltek, és köveket, petárdákat dobáltak, a rendőrség vízágyú és könnygáz bevetésével volt kénytelen csillapítani a felhergelt tömeget.A lengyel és külföldi hírügynökségek tudósítói több sérültet láttak, akiket a helyszínen láttak el.

A rendőrség közlése szerint tizenegy ember megsérült - köztük egy rendőr is. Több mint száz lengyelt és oroszt előállítottak, de számuk még növekedhet, mert a rendőrség átnézi a megfigyelő kamerák által készített felvételeket, hogy az összes elkövetőt azonosíthassa.x

Az orosz drukkerek zöme kimaradt az összecsapásokból, és rendőrségi kísérettel vonult át az arénához vezető hídon, ám nem a kijelölt bejáraton, hanem egy másikon vezették be őket a stadionba. A résztvevők a lengyel sajtónak adott nyilatkozataikban a menet békés, politikamentes mivoltát hangsúlyozták, és elítélték a provokátorokat.

Forrás: AFP/Wojtek Radwanski

Még több kép

A mérkőzés idején a drukkerek a város központjában található szurkolói zónába próbáltak behatolni, majd az útjukat álló rendőrséget dobálták meg üvegekkel és petárdákkal. A rendvédelmisek az ingerlőgázon és vízágyúkon kívül gumilövedékeket is használtak.

A meccs után a stadiont nyugodtan hagyták el a két válogatott szurkolói, annak ellenére, hogy az interneten több drukkercsoport utcai verekedéseket jelzett előre.

Az orosz szurkolók a mérkőzésre vonulásról előre értesítették a hatóságokat, a rendőrség felkészülhetett a rend biztosítására. Jacek Cichocki belügyminiszter az eddigi legnagyobb kihívásnak nevezte a keddi napot az Eb-re mozgósított biztonsági erők számára.

A lengyel közvéleményt hetek óta foglalkoztatta a mérkőzés, mert a keddi meccsnek politikai aktualitása is volt: az összecsapást az orosz nemzeti ünnep napján tartották meg.

A felhevült kedélyeket az orosz válogatott több lengyelbarát fellépése is csillapította: a csapat megkoszorúzta például a két évvel ezelőtti szmolenszki katasztrófa áldozatainak emléktábláját. Hétfőn pedig az orosz és a lengyel szurkolók közösen emlékeztek a két nemzet második világháborús halottaira.