Sevcsenko a kispadról nyomná le önimádó utódját

Vágólapra másolva!
Az egyik házigazdának, Lengyelországnak nem sikerült győzelemmel rajtolnia, a másik rendezőnek, Ukrajnának pedig még nehezebb dolga lesz a svédek ellen, akiknek Zlatan Ibrahimovic személyében egy zsenijük is van.
Vágólapra másolva!

Az ukrán csapat felkészülése korántsem volt ideális, hiszen a válogatottnak bő két év alatt négy szövetségi kapitányt is volt, és bár Oleh Blohin irányításával az eredmények valamelyest javultak, Ukrajna így is messze van attól, hogy játékereje alapján is helye legyen az Eb-n. Andrij Voronyinék a legutóbbi 11 mérkőzésükből hatot elveszítették, és az utolsó kettőn is egyaránt kikaptak: Ausztriától 3-2-re, Törökországtól pedig 2-0-ra. Igaz, a törökök ellen több futballista is ételmérgezéssel bajlódott, így nem tudott játszani.

Mostanra már mindenki egészséges, de könnyen lehet, hogy a hazai pálya nem annyira előnyt, hanem inkább nagy pszichés nyomást és eredménykényszert jelent a focistáknak. A középpályán óriási szerep hárulhat a keret legrutinosabb tagjára, a Bayern Münchenben légióskodó Andrij Tyimoscsukra, aki valószínűleg amolyan elősöprögetőként futballozik majd. Támadásban sok függ attól, hogy az ukránok két fiatal szélsője, Jevhen Konopljanka és Andrij Jarmolenko (mindketten 22 évesek) hogyan teljesít - tehetségük alapján akár a torna nagy felfedezettjei lehetnek. A másik nagy öreg, Andrij Sevcsenko viszont valószínűleg csak kispados lesz, fizikálisan ugyanis már nincsen olyan állapotban, hogy végig bírja pörögni a meccset.

Sevcsenko egykoron az AC Milan szurkolóinak volt a nagy kedvence, és most ugyanez a svédek szupersztárjáról, Zlatan Ibraimovicról mondható el, az ő személye minden szempontból meghatározza a svéd csapatot. A válogatottban gyakorlatilag visszavont középcsatárként futballozik, vagyis nem a védőkkel egyvonalban várja a labdát, hanem visszalép, és legalább annyira foglalkozik az előkészítéssel, mint a befejezéssel. Partnere a támadósorban valószínűleg Ola Toivonen lesz, bár a május elején lábujjtörést szenvedett Johan Elmander már felépült, a szövetségi kapitány rendelkezésére áll, a selejtezőkön pedig ő számított alapembernek.

A svéd együttes taktikájának érdekessége, hogy nincsen vérbeli védekező középpályásuk: a csapatrészben középen Anders Svensson és Kim Källström játszik leggyakrabban, akik nagy munkabírásúak ugyan, de nem az ütközés és a labdaszerzés az erősségük, inkább a játék olvasásával, a passzsávok lezárásával igyekeznek megakadályozni az ellenfél támadásait. Mindez ugyanakkor azt jelenti, hogy a közvetlen védelem könnyen nehéz helyzetbe kerülhet, márpedig a középhátvédek (főleg a negyedik Eb-jére készülő, 34 éves Olaf Mellberg) nem tartoznak a gyors játékosok közé.

Várható kezdőcsapatok
Ukrajna: Pjatov - Huszev, Hacseridi, Mihalik, Szelin, Jarmolenko, Tyimoscsuk, Nazarenko, Konopljanka, Devics, Voronyin.
Svédország: Isaksson - Lustig, Mellberg, Granqvist, M. Olsson, R. Elm, A. Svensson, Källström, S. Larsson, Ibrahimovic, Toivonen.

www.globalsoccerapp.com