Sevcsenko feje elintézte a svédeket

Vágólapra másolva!
Noha Zlatan Ibrahimovic révén a svéd labdarúgó-válogatott szerzett vezetést, Andrij Sevcsenko két fejessel tíz perc alatt megfordította az eredményt, így Ukrajna győzelemmel kezdte meg szereplését a hazai rendezésű Európa-bajnokságon.
Vágólapra másolva!

Hiába írta több portál is, hogy Oleg Blohin kihagyhatja a kezdőcsapatból Andrij Sevcsenkót, az ukrán szövetségi kapitány nem merte megtenni ezt legjobb játékosával. Így Marko Devic helyett a kijevi támadó kezdett, míg a svédeknél Ibrahimovic mellett Toivonen és Rosenberg is lehetőséget kapott.

Ukrajna korábban soha sem jutott ki Európa-bajnokságra, nagy világversenyre is mindössze egyszer: a 2006-os vébécsapatból nyolcan - Sevcsenko, Tyimoscsuk, Huszev, Voronyin, Pjatov, Nazarenko, Rotan, Milevszkij - maradtak hírmondónak. A másik oldalon Olof Mellberg igazi Eb-menőnek számított, negyedik kontinensviadalán vehetett részt, ezzel beérte az örökranglistán Lothar Matthäust, Peter Schmeichelt, Alessandro Del Pierót, Edwin van der Sart és Lilian Thuramot.

A felek tavaly augusztusban már megmérkőztek egymással, akkor Svédország a hosszabbításban szerzett góllal 1-0-ra győzött.

A sokcsatáros felállás eleve több izgalmat ígért, mint az agyonvédekezett francia-angol meccs, Ibrahimovic jelenléte egyedül is óriási zavart okozott az ukrán kapunál: egy bal oldali beadását alig tudta kiöklözni Pjatov kapus, majd egy csodálatos fejesét is csak bánatos tekintettel kísérte a kapufáig.

A másik oldalon egyrészt Sevcsenko őrzése fárasztotta le a bekkeket, egyszer maradtak le róla, és azt majdnem góllal büntette. Nagyon agilis volt Konopljanka, illetve Jarmolenko is, előbbi balról, utóbbi jobbról beindulva vagy a labdákat megjátszva hozta zavarba a svéd bekkeket.

A félidei 0-0-nak azért örülhettek a svédek, tizenkilenc Európa-bajnoki találatuk közül tizenhatot ugyanis a második játékrészben szereztek.

Hogy a statisztika nem hazudik, arról Ibrahimovic gondoskodott, az 52. percben egy kapu előtti kavarodás végén Källström passzát kotorta négy méterről a hálóba. A nagy örömöt Sevcsenko csendesítette le, aki tíz perc alatt két gólt szerezve bemutatta, miért is volt néhány éve még a világ egyik legjobb csatára.

Forrás: AFP/Damien Meyer

Nézze meg képgalériánkat!

A hazaiak által támogatott válogatott innentől kezdve minden rohamot kibírt, Ibrahimovic, Elmander, majd Mellberg lábában ugyan ott volt háromszor is az egyenlítés lehetősége, de minden helyzet kimaradt.

Így aztán az Eb-történelem második legidősebb gólszerzőjét, Sevcsenkót joggal éltette a közönség, győzelmével Ukrajna nagy lépést tett a továbbjutás felé.