Nyalóka és hónaljfolt - a fociedzők védjegyei

Vágólapra másolva!
Slaven Bilic sapkájából, amelyet csapata első Eb-meccsén viselt, könnyen kultikus tárgy válhat, ám nem a horvát kapitány volt az első, akinek egy-egy ruhadarabja vagy edzősködésének valamilyen nélkülözhetetlen kelléke örökre beleégett az emlékezetünkbe.
Vágólapra másolva!

Nincs abban semmi meglepő, hogy a nyári hőségben egy szövetségi kapitány már az első percekben leizzad egy fontos tétmeccsen, az viszont már kevésbé érthető, hogy spanyolokat a 2002-es világbajnokságon irányító José Antonio Camacho miért ragaszkodott olyan makacsul a világoskék inghez. A joviális edző idővel egyre hatalmasabbá növekvő hónaljfoltjait már csak azért sem lehetett figyelmen kívül hagyni, mert a szakember rendszerint széles mozdulatokkal vezényelve követte a meccseket.

Forrás: AFP/Mexsport/Martin Venegas

Joachim Löw a dél-afrikai vébén egy kék kasmírpulóverrel teremtett divatot a német szurkolók körében. A szövetségi kapitány négy meccsen is hordta a pulcsit, amelyet egy csoportmeccsen kardigánra cserélt, akkor ki is kapott a csapata. A közvélemény nyomására a spanyolok elleni elődöntőn a kapitány újra a kék pulóverben jelent meg, ám ekkorra már megtört a mágikus hatalma. A ruhadarab így is legendássá vált, előbb 273 millió forintnyi eurót fizettek érte egy jótékonysági árverésen, majd a Német Labdarúgó Szövetség múzeumába került.

Forrás: AFP/Pedro Ugarte

A McCabe-korszakban Angliából importált Fradi-edző, Bobby Davison sokak nemtetszését kiváltotta azzal, hogy rövidnadrágban ült le az Üllői úti kispadra, számos újságcikk értekezett arról, mennyire méltatlan is ez a patinás egyesülethez. "Természetes, hogy ez a meccsviseletem, mert nem akarom összekoszolni a nadrágomat" - védte meg választását a szakember, aki pár hónappal később szinte elmenekült az országból a ferencvárosi szurkolók haragja elől.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

Talán a legismertebb fotó Marcello Lippiről, ahogy becsüsként méregeti a kezében lévő vb-trófeát - a szájából pedig lóg a szivar. Az olasz mester kamaszkora óta dohányzik, meg is lepődött, mikor ősz fejjel arra kérték, hogy Olaszországon kívül ne gyújtson rá a kispadon. Az otthonában Paul Newmannek becézett Lippi cserével oldotta meg a problémát: azóta szivar helyett nyalóka fityeg a szájában.

Forrás: AFP/Aris Messinis

A nyalókáról azonban egy valamirevaló magyar szurkolónak Pajkos János jut eszébe, alighanem képtelenség lenne összeszámolni, hányszor írta le a magyar szaksajtó, hogy ő magyar labdarúgás nyalókás embere. A Diósgyőrben, Debrecenben, Győrben és Békéscsabán is megfordult szakember nem csupán ezzel vált érdekessé, hiszen arra is időről időre rá lehetett csodálkozni, hogy korábban benzinkutat vezetett.

És végül Bilic sapkája, amelyet szintén nem fogunk elfelejteni.

Forrás: AFP/Daniel Mihailescu