Az angolok labda nélkül is lesújthatnak Ribéryékre

Vágólapra másolva!
Az előző tornákon Franciaország és Anglia is messze elmaradt a várakozástól, annak ellenére, hogy mindkét válogatottat az esélyesek közé sorolták. A két futballnagyhatalom közül most inkább Franciaország tűnik erősebbnek, az angoloknak rengeteg problémájuk volt az utóbbi időben.
Vágólapra másolva!

A legutóbbi Európa-bajnokságra Anglia ki sem jutott, most viszont a drukkerek sokáig optimistán várták az Eb-t, hiszen a válogatott kispadján a világ egyik legjobb edzőjének tartott Fabio Capello ült. Az utolsó selejtezőn azonban elkezdődött az a pechsorozat, amely gyakorlatilag azóta is tart.

A sort az egyetlen világklasszis angol csatárnak, Wayne Rooneynak a kiállítása nyitotta a Montenegró elleni kvalifikációs mérkőzésen, a támadó ugyanis kétmeccses eltiltást kapott, vagyis biztossá vált, hogy az Eb az első két találkozóján nem játszhat.

Februárban jött John Terry ügye, amelynek következében az FA elvette tőle a csapatkapitányi karszalagot, mire Capello lemondott. A szövetség majd három hónapig várt utódjának kinevezésével, és végül nem a biztos befutónak tartott Harry Redknapp, hanem Roy Hodgson lett a kapitány. A West Bromwich Albiontól érkezett edző már a végleges keret kijelölésénél is hozott néhány vitatott döntést (kihagyta például Rio Ferdinandot és Michael Carricket is), majd sérülés miatt több kulcsemberét is otthon kellett hagynia. Az angolok nem számíthatnak Gareth Barryre, valamint a Chelsea-vel Bajnokok Ligáját-t nyert Gary Cahillre és Frank Lampardra sem.

Ilyen előzmények után Hodgsonnak a kezdő tizenegy összeállítása sem egyszerű feladat, ugyanakkor az utolsó két felkészülési mérkőzés már jelezte, hogy mire lehet számítani a válogatottól. Anglia a norvégokat és a belgákat is 1-0-ra verte, és a Hodgson-csapatok minden erényét felvonultatta: rendkívül masszívan védekezett, nem erőltette a labdabirtoklást, inkább igyekezett gyors támadásokat vezetni. A franciák ellen is ilyesmi várható, Rooneyt pedig várhatóan manchesteri klubtársa. Danny Welbeck pótolja majd, aki sokkal mozgékonyabb, mint a másik lehetséges alternatíva, Andy Carroll.

Az angoloknak viszont nem lesz könnyű dolguk, mert a francia csapat a 2010-es világbajnokság fiaskója után teljesen újjáépült az új szövetségi kapitány, Laurent Blanc irányításával. A franciák immár 21 mérkőzés óta veretlenek, és ebben a szériában egy Anglia elleni győzelem is benne van: 2010 novemberében barátságos mérkőzésen a Wembleyben 2-1-re győztek. A francia együttesnek főleg a támadó sora nagyon erős, hiszen középcsatárként Karim Benzema játszik, akit a középpályáról Franck Ribéry és Samir Nasri támogathat, a kispadon pedig Jérémy Ménez és Mathieu Valbuena vár bevetésre.

A védekezéssel ellenben akadhatnak problémák: Blanc a hátvédsor tengelyében rendre a Philippe Mexes-Adil Rami duónak szavaz bizalmat, akik azonban kifejezetten sebezhetőnek tűnnek a mögéjük bejátszott indításoknál. Ráadásul az első számú védekező középpályás, Yoann M'Vila nem teljesen egészséges, és valószínűleg nem kockáztatják meg a játékát, így Alou Diarra futballozhat ebben a pozícióban. A franciák várható kezdő tizenegyében négy angliai légiós van, tehát jól ismerik az ellenfelet.

A mérkőzés dátuma inkább az angolok számára jó előjel, mert válogatottjuk története során eddig öt mérkőzést játszott június 11-én nagy tornákon, és ezen a napon még veretlen. Az angolok ugyanakkor az Európa-bajnokságokon sohasem tudták megnyerni első mérkőzésüket, legutóbbi, 2004-ben pedig éppen Franciaországtól kaptak ki 2-1-re.

Várható kezdőcsapatok:
Franciaország: Lloris - Debuchy, Mexes, Rami, Evra, Cabaye, A. Diarra, Nasri, Malouda, Ribéry, Benzema.
Anglia: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Ash. Cole, Milner, Gerrard, Parker, Downing, A. Young, Welbeck.

www.globalsoccerapp.com