Kiakadt a félezer huhogón a holland csapatkapitány

Vágólapra másolva!
A pálya egyik távolabbi pontjára kellett vonulnia a holland válogatottnak, mert fekete játékosait kihuhogták az első krakkói edzésükön. A rasszista megnyilvánulás után Mark van Bommel kiakadt, az UEFA szerint nem volt huhogás.
Vágólapra másolva!

Kihuhogták a holland válogatott fekete játékosait a csapat első lengyelországi edzésén - olvasható Mark van Bommel csapatkapitány kijelentése a BBC honlapján. "Nyissák ki a fülüket! Az még rosszabb, ha hallották, de megpróbálnak úgy tenni, mintha nem hallották volna" - mondta Van Bommel.

Van Bommel ezzel arra reagált, hogy több tudósító is azt mondta az edzés után, nem hallott huhogást, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (UEFA) pedig azt közölte, nem indít vizsgálatot, mert szerintük nem volt huhogás. "Ez óriási szégyen, különösen azután, hogy tegnap látogattuk meg az auschwitzi koncentrációs tábort" - mondta Van Bommel a 20 ezer ember előtt megtartott krakkói edzés után.

A Daily Mirror tudósítója szerint nagyjából ötszázan kezdtek el huhogni, amikor egy stadionkör közben elhaladtak mellettük. A második körnél még erősebb volt a huhogás, és Van Bommel úgy döntött, hogy a pálya legtávolabbi pontján folytatják az edzést.

A rasszista megnyilvánulásoktól való félelem már többször szóba került az Eb-vel kapcsolatban. Ezek miatt több játékos (például Theo Walcott) családja nem utazik el a helyszínre. Az olasz válogatott Mario Balotelli azt mondta, le fog vonulni a pályáról, ha bármilyen rasszista támadás éri, amire Michel Platini úgy reagált: sárga lapot kap az a játékos, aki el akarja hagyni a pályát a beszólások miatt.