Ferguson egy életre megtanulta, nem szabad három jó meccs alapján igazolni

Sir Alex Ferguson, Manchester
Vágólapra másolva!
A nagy nemzetközi tornákon kirakatba kerülő futballisták mesés lehetőségekhez juthatnak, ha két-három meccsen jól elkapják a fonalat. Pedig megvannak a veszélyei annak, ha valakit csak a világ- vagy Európa-bajnokságon nyújtott teljesítménye alapján vásárolnak meg, amint ezt többek között Sir Alex Ferguson is megtapasztalta.
Vágólapra másolva!

A 2002-es világbajnokság után a szakértők nagy része egyetértett abban, hogy a brazil Kléberson a jövő egyik nagy sztárja lehet. Az akkor 23 éves középpályás kifejezetten jól játszott a tornán, az angolok elleni negyeddöntőtől kezdve mindegyik mérkőzésen a kezdőcsapatban szerepelt, a döntőben még gólpasszt is adott Ronaldónak.

Fél Európa le akarta igazolni az Atlético Paranaensétől, és amikor 2003-ban a Manchester United megszerezte, akkor a szurkolók biztosak voltak benne, hogy nagy fogást csináltak. Azonban óriásit tévedtek: Kléberson két szezon alatt mindössze 20 bajnokin lépett pályára a manchesterieknél, majd eladták a Besiktasnak, feleannyiért, mint amennyiért vásárolták.

A fogorvos is jobb a vébénél

Sir Alex Fergusonnal nem először fordult elő, hogy bedőlt a kirakatban látott csillogásnak, az 1996-os Európa-bajnokság után a cseh középpályással, Karel Poborskyval járt hasonló módon. Ez az üzlet sem vált be, Poborsky csak két idényt töltött az Old Traffordon, és egyáltalán nem nyűgözte le a drukkereket.

Nem csoda, hogy Kléberson után Ferguson egy életre megjegyezte: nem érdemes egy jól sikerült Eb vagy vb után megvenni valakit, és több, Premier League-ben dolgozó kollégájával együtt nem utazik el Ukrajnába illetve Lengyelországba, hogy személyesen nézze meg az Európa-bajnokság néhány mérkőzését. Sőt, Fergusonnak kifejezetten negatív a véleménye például a vébékről. "Látta a legutóbbi hat világbajnokságot? Olyan, mintha a fogorvoshoz járna az ember" - válaszolta egyszer egy újságíró kérdésére.

Fergusonhoz hasonlóan kihagyja az Európa-bajnokságot a városi rivális Manchester City szakvezetője, Roberto Mancini, valamint a Queens Park Rangerst a Premier League-ben tartó Mark Hughes is.

De nem minden edző gondolkodik így az angol élvonalból: Martin Jol (Fulham), Brendan Rodgers (Liverpool) vagy David Moyes (Everton) elutazik az Eb-re, és ott lesz a torna helyszínén Arsene Wenger (Arsenal) és Roberto Martínez (Wigan Athletic) is - igaz, utóbbi kettő egy-egy tv-társaság szakkommentátoraként. De ha már ott vannak, akkor alighanem igyekeznek majd élőben is megnézni néhány olyan futballistát, akik erősítést jelenthetnek csapatuknak - más kérdés, hogy vajon az alapján döntenek-e a leigazolásáról, amit a tornán látnak.

A rossz teljesítménynek is lehet haszna

A Sunderland szakvezetője, az északír Martin O'Neill még nem döntötte el, hogy elutazzon-e a tornára, de abban biztos, hogy erősítési terveit csak minimálisan fogják befolyásolni az Eb történései. "Két-három mérkőzés erejéig bárki elkaphatja a fonalat, ráadásul az Európa-bajnokságon teljesen más az iram, mint az angol élvonalban" - jelentette ki a O'Neill, majd hozzátette: "Elméletben sohasem vennék meg valakit csak az alapján, amit egy tornán látok tőle. Egyszer megtettem a Celticnél, és bejött a húzás, mert a 2000-es Eb után megvett belga védő, Joos Valgaeren remekül bevált, de szívesebben koncentrálok arra, hogy az adott játékos milyen teljesítményt nyújtott egy teljes idényen keresztül."

Forrás: AFP
Valgaeren (balra) remekül bevált a Celticnél

A Newcastle United vezetőedzője, Alan Pardew sem határozta még el, hogy elmenjen-e az Eb-re, de a klub fő játékosmegfigyelője, Graham Carr ott lesz Lengyelországban. De nem azért, hogy ott szúrjanak ki valakit, a klubnak ugyanis régóta megvannak a célpontjai, akiket közel fél éve szemmel tartanak.

"Van néhány játékos, akit szeretnénk megszerezni, és ott lesznek az Eb-n, de őszintén inkább abban bízom, hogy pocsékul játszanak majd. Ha ugyanis remekelnek, akkor a vételáruk az egekbe szökhet, ami nem lenne jó a számunkra" - mondta Pardew.

Lehet, hogy ha valaki el akarja adni magát, akkor jobban teszi, ha bénázik?

www.globalsoccerapp.com