Tíz ok, amiért nagyon várjuk, hogy elkezdődjön a foci-Eb

Vágólapra másolva!
Kik élik túl a halálcsoportot? Milyen új sztárok születnek? Hogyan száll majd az új labda? Pénteken kezdődik a futball Európa-bajnokság, de miért lesz érdemes nézni?
Vágólapra másolva!

1. A halálcsoportban minden meccs rangadó

Szurkolói szempontból a legnagyobb izgalmakat a B csoport ígéri, amelybe három korábbi Európa-bajnok is bekerült, plusz Portugália, amely mindig mindenkire veszélyes. Első ránézésre lehetetlen megmondani, hogy a német, holland, portugál, dán négyesből melyik két csapat marad életben az egyenes kieséses szakaszban, úgyhogy mind a hat meccs körömrágást ígér.


Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a C és a D csoportban sem lehet nyugodt szívvel milliókat tenni a spanyol, olasz, valamint az angol, francia duó továbbjutására, akkor látható, hogy a csoportkör több izgalmat ígér, mint a Csillag születik végletekig kiélezett fináléja.

2. Új sztárokat hozhat felszínre a torna

Minden nagy tornán vannak olyan játékosok, akik berobbannak a köztudatba, aztán vagy úgy járnak, mint Karel Poborsky, akit 1996-ban a portugáloknak lőtt csodagólja után a fél világ ajnározott, mégsem lett belőle világsztár. És vannak olyanok is, akiknek onnantól fogva a karrierjük töretlenül ível felfelé, mint a 2004-es Eb-n nyomot hagyó Wayne Rooney, vagy a két évvel ezelőtti vébé óta megbízható átlagot hozó Mesut Özil esetében.

A manchesteri Danny Welbeck, a Valenciában játszó Jordi Alba vagy a PSV-t erősítő Kevin Strootman neve már most sem cseng ismeretlenül, de egy jó Eb-szerepléssel elérhetik, hogy eggyel magasabb polcra kapjanak besorolást.

3. Régen voltak ennyire izgalmasak a topligák

Egy ilyen klubszezon után érthető, ha a szurkolók felfokozott hangulatban várják az Eb-t, hiszen mind a négy nagy bajnokságban voltak nagy fordulatok, Angliában például csak a legelvakultabb Manchester City-szurkolók bíztak az aranyéremben, amikor a városi rivális United nyolc ponttal előzte meg őket. Ehhez képest a City kitette az indexet, majd az utolsó fordulóban úgy tűnt, visszaveszi a lúzer jelzőt, és elbukja a bajnokságot, hogy aztán a QPR elleni meccs hosszabbításában két gólt szerezve üljön fel a trónra.

Az olaszoknál a Milannak ráment a bajnoksága a BL-kiesés utáni nyomott hangulatra, miközben a Juventus elképesztő teljesítményt nyújtva, veretlenül lett bajnok. A németeknél a Dortmund visszaverte a Bayern próbálkozásait, és duplázással fricskázta meg az őket néha lenéző bajorokat, míg a spanyoloknál a Barca éppen az El clásicóra került lőtávolon belül a Real mögött, de Mourinho csapata a Nou Campban döntötte el a bajnokság sorsát.

Forrás: AFP

4. Végre nem a labdáról szólnak a hírek

A dél-afrikai vébé előtt mást sem lehetett hallani, mint hogy a Jabulani a kapusok ellensége lesz. Szörnyű, rettenetes és alkalmatlan, ilyen szavakkal írták le a kapusok a strandlabdának csúfolt Jabulanit, amelynek sokszor teljesen kiszámíthatatlan volt a röppályája, és amit Fabio Capello, az angolok szövetségi kapitánya szimplán a legrosszabb labdának nevezett, amit valaha látott.

A mostani, Tango 12 névre keresztelt labdát ugyanaz a sportszergyártó készítette, mint az elátkozott kelléket, de ezt egyelőre senki nem szidta. Nagyobb erővel meg lehet lőni, jobban csapódik, nem szitál annyira, mint az elődje - hangzottak el az érvek az [origo] labdatesztjén, igaz, az a mondat is itt ütötte meg a fülünket, hogy Puskás ezt kilőné a Bernabéuból.

És hogy választ kapjunk a nagy kérdésekre:

5. A Chelsea-stílus legyőzi-e az őszinte támadófocit?

A Chelsea hatékony védekezésre építő taktikája BL-győzelmet ért, lázadtak is azok a tömegek, akik szerint csak háromgólos átlaggal és hetvenszázalékos labdabirtoklással lehet hazavinni a legértékesebb klubtrófeát. Bár a görögök és az olaszok várhatóan egyszer sem fognak két csatárnál többet jelölni a kezdőbe, de nem tartunk attól, hogy akár ők, akár más csapatok bunkerfocival próbálnának majd eredményesek lenni.

Ha az egygólos, hosszabbításban eldőlt vb-döntőre gondolunk, láthatjuk, akkor sincs garancia a gólzuhatagra, ha a támadófoci olyan apostolai gyűrik egymást, mint a spanyolok vagy a hollandok. Az előző Eb-n 2,48 volt a meccsenkénti gólátlag, ha ezt hozzák a csapatok most is, akkor már nem lehetünk szomorúak.

6. Mire megy egymással Cristiano Ronaldo és Messi?

Egy amerikai rádióműsorban komolyan felvetődött ez a kérdés, mi csak a poén kedvéért tettük ide, bár a kis argentinnak van spanyol állampolgársága is, úgyhogy ilyen alapon akár az Eb-n is gurigázhatna barcelonai pajtásaival. Ronaldo viszont ott lesz, és kíváncsian várjuk, mire megy a Primera Divisiónban 46 gólig jutó klasszis a portugál válogatottban, ahol hiányozni fognak mellőle az Özil, Higuaín, Benzema kaliberű társak.

Forrás: AFP/Patricia de Melo Moreira

A topligák gólkirályai közül Van Persie és Ibrahimovic is jó formában van, a sérülékeny holland és az egocentrikus svéd is hatékonynak bizonyult a felkészülési meccseken, ami jó előjel lehet számukra. A német bajnokság legeredményesebb csatára, Huntelaar számára pedig nagy szívfájdalom lehet, hogy ugyanazon a poszton játszik, mint Van Persie, de a holland kapitány az Arsenal támadóját favorizálja.

7. Megbirkóznak-e a nagyok a gondokkal?

Nem mondhatni, hogy az olasz és az angol válogatott ideális előzményekkel a háta mögött vág bele a nagy kalandba: előbbinél 2006-hoz hasonlóan ismét a bundaügy okoz feszültséget, a Zenit balhátvédjét, Dominico Criscitót például az edzőtáborban hallgatták ki, és végül ki is került a keretből. Az olasz szurkolók abban reménykednek, a bunda jó kabala lesz, hiszen 2006-ban a viharok ellenére világbajnok lett a csapat.

Az angoloknál azzal kezdődtek a gondok, hogy sokáig nem volt meg a hirtelen lemondó Capello utódja, majd jöttek a sérülések, Lampard, Barry és Cahill is csak a tévében nézheti a tornát, ráadásul az is indulatokat gerjesztett, hogy az új kapitány, Hodgson simán lemondott Ferdinandról, akinek az öccsét állítólag rasszista mondatokkal inzultálta Terry egy QPR-Chelsea bajnokin. Ha ez még nem volna elég, Rooney a selejtezőn összeszedett kiállítása miatt az első két csoportmeccsen nem játszhat, Defoe hangolódását pedig édesapja halála árnyékolta be.

8. Lesz-e valaki, aki a dánok és a görögök nyomdokaiba lép?

Ahogy a kézilabdában, a futballban is igaz, hogy az Európa-bajnokság általában sokkal színvonalasabb a mezőny sűrűssége miatt, éppen ezért sokkal kiszámíthatatlanabb a végkimenetel. Aki 1992-ben megjósolta, hogy a jugoszlávok helyett beugró dánok gyűjtik be az aranyat, annak éppúgy jár a mellszobor Delphoiban, mint annak a merész tippelőnek, aki nyolc éve számított arra, hogy a görögök végigszántanak a mezőnyön.

Forrás: AFP

Hogy az idén a lengyelek, az oroszok vagy a horvátok okoznak majd meglepetést, azt egyelőre nem tudni, de az sem kizárt, hogy Ibrahimovic a válogatottat ugyanúgy hátára veszi, mint a Milant, Európa pedig az ABBA és a Roxette után megint elkezdhet barátkozni a svédekkel.

9. Hogy vizsgáznak az ukránok és a lengyelek házigazdaként?

Mi magyarok különösen árgus szemekkel figyelhetjük, mennyire lóg majd ki a lóláb a két házigazdánál, hiszen a lengyel, ukrán páros akkor nyerte el a rendezési jogot, amikor mi is jelentkeztünk, méghozzá Kisteleki István, akkori MLSZ-elnök szerint már-már tökéletes pályázattal. Ehhez képest nulla szavazatot kapott a magyar-horvát pályázat Cardiffban, a lengyelek viszont rendezhetnek, pedig Kisteleki azt is elmondta, hogy sosem hallott olyan nagy játékosról Lengyelországból, mint az Aranycsapat bármely tagja.

Az ukránoknál először azért állt a bál, mert rengeteg kóbor állatot leöltek a szebb utcakép miatt, mostanság pedig azt olvasni, hogy horror áron lehetett csak szálláshoz jutni. Kijevben például 70 euróba (21 ezer forint) került egy matrac egy éjszakára egy sátorban a döntő idejére, ugyanerre az időpontra a stadiontól 100 méterre fekvő Agat Hotelben 3629 euróért (1,1 millió forint) lehetett szobát találni. A lengyelek esetében a rasszizmus és a huligánok jelentették a visszatérő témát, bár a kemény mag jelezte, bojkottálja az Eb-t.

10. Lesz-e utolsó nagy dobásuk a focibölényeknek?

Andrij Sevcsenko, Miroslav Klose és Mark van Bommel is levonulhat a nemzetközi színpadról a mostani torna után, biztosak lehetünk benne, hogy a búcsút igyekeznek minél emlékezetesebbé tenni. Sevcsenko már jócskán túl van a fénykorán, de hazai pályán biztosan extramotivált lesz, igaz, lehet, hogy ez is kevés lesz az ukránoknak, akik az osztrákok és a törökök elleni zakóval hangoltak a tornára. Klosének és Van Bommelnek már jóval komolyabb esélye van arra, hogy arannyal a bőröndben térjen haza, bár ehhez előbb tovább kell mennie csapatuknak az Eb leggyilkosabb csoportjából.