Keveslik az oroszlánt a cseh mezen

Vágólapra másolva!
Feljelentést tett egy morvaországi szurkoló, mert nem tetszik neki, hogy a cseh válogatott mezén csak egy oroszlán látható.
Vágólapra másolva!

Vitát kavart Csehországban, hogy a labdarúgó-válogatott játékosainak mezét a korábbi állami címer helyett csak egy oroszlán stilizált képe díszíti. A labdarúgó-válogatott új szerelését 2011 őszén mutatták be, és ez volt az első eset, hogy a hagyományos állami címer - a cseh oroszlán, illetve a morva és a sziléziai nősténysasok - helyett a mezeken csak a cseh oroszlán szerepel.

Morvaországban ez sokaknak nem tetszett, és egy brünni szurkoló feljelentette a Cseh Köztársaság Labdarúgó Szövetségét (FACR). "Ez az ország három történelmi részből (Csehország, Morvaország, Szilézia) áll, amelyek jelképeit a törvény rögzíti. A futballisták nem Csehországot, hanem a Cseh Köztársaságot képviselik, és ezt mindenkinek tiszteletben kellene tartania" - mondta a Lidové Noviny című lapnak a feljelentő, Jaroslav Klenovsky.

Forrás: AFP/Franck Fife
A vita alanya

Jindrich Rajchl, a labdarúgó-szövetség első alelnöke szerint a bírálóknak nincs igazuk. "Mi (FACR) jogilag polgári társulás vagyunk, és olyan jelképet teszünk a mezekre, amilyet csak akarunk. Jogászként ezért úgy vélem, hogy a feljelentés 99,99 százalékban sikertelen lesz" - mondta Rajchl.

A csehek a pénteken kezdődő Eb-n a lengyelekkel, a görögökkel és az oroszokkal szerepelnek egy csoportban.