A foci-Eb-k tíz legnagyobb meglepetése

Vágólapra másolva!
Minden futball Európa-bajnokságon volt olyan csapat, amely favoritként érkezett, mégis csalódottan mehetett haza, és volt olyan is, amelyet előzetesen leírtak, aztán meseszerű menetelést produkált. Az alábbi összeállításban kilenc olyan meccset szedtünk össze, amelynek az eredményét kevesen találták volna el, és bekerült egy olyan csapat is, amelytől nem lehetett egy találkozót kiválasztani, mert az egész Eb-szereplésük - amely végül arannyal zárult - annyira valószerűtlen volt.
Vágólapra másolva!

10. Törökország - Belgium 2-0, 2000, csoportkör

Mindig jót tesz egy nagy nemzetközi tornának, ha a házigazda továbbjut a csoportból, így aztán az UEFA-nál alighanem elégedetten nyugtázták a 2000-es Európa-bajnokságon, hogy nem csak a hollandok, hanem a belgák is jól kezdték a tornát.

A belgáknak egy pontot kellett volna szerezniük az utolsó mérkőzésen Törökország ellen a továbbjutáshoz, azonban kapusuk, Filip de Wilde nem számolt Hakan Sükürrel, aki egy vaktában előrevágott labdára is rástartolt, túlugrotta a hálóőrt, és a kapuba fejelt - kibólintva a belgákat az Eb-ről.


9. Franciaország - Románia 0-0, 2008, csoportkör

A Raymond Domenech által irányított francia válogatott 2006-ban világbajnoki ezüstérmes lett, így aztán két évvel később az Eb-n az esélyesek közé sorolták, még úgy is, hogy a legnehezebb csoportba került Hollandiával és Olaszországgal.

A negyedik válogatott a csoportban Románia volt, a franciák ellenük kezdtek, és alighanem előre elkönyvelték a három pontot. Ez nagy hiba volt, mert a végeredmény 0-0 lett, és a meccs kiválóan mutatta: a korábbi sikerek nem Domenech miatt, hanem gyakorlatilag az ő ellenére történtek, és ezt a későbbi eredmények maximálisan megerősítették.

8. Anglia - Románia 2-3, 2000, csoportkör

Az angol válogatott pocsék játékkal ugyan, de végre legyőzte nagy riválisát, a német csapatot a 2000-es Európa-bajnokság A csoportjában, ami után biztosnak tűnt, hogy Alan Shearerék bejutnak a legjobb nyolc közé. Ehhez már csak egy pontra volt szükségük a románok ellen, akik ráadásul kifejezetten gyengének tűntek.

Ennek ellenére ők szereztek vezetést Chivu behulló beadásával, de az angolok még a szünet előtt fordítottak, vagyis helyreállt a világ rendje - hogy a második félidőben megint boruljon minden, és Románia egy utolsó percben lőtt tizenegyessel megnyerje a meccset, kiverve az angolokat.


7. Németország - Lettország 0-0, 2004, csoportkör

Ha volt valaha olyan válogatott az Európa-bajnokságokon, amelyet előzetesen elkönyveltek pofozógépnek, akkor az a lett csapat volt 2004-ben. A lettek hatalmas meglepetésre jutottak ki, és Portugáliában ugyanazt a taktikát alkalmazták, ami a selejtezők során bevált: tíz emberrel védekeztek, majd előrevágták a labdát a szélvészgyors Maris Verpakovskisnak.

Ez a németek ellen működött a legjobban, aminek eredménye pontszerzés lett, ráadásul ha a bíró megadja legalább az egyik jogos tizenegyest Verpakosvkis állandó földbe gyalulásáért, akkor a lettek még nagyobb szenzációt okozhattak volna.


6. Spanyolország - NSZK 1-0, 1984, csoportkör

Hosszú időn keresztül minden nagy futballtorna előtt biztosak lehettek abban a szurkolók, hogy a nyugatnémet együttes minimum a legjobb négyig jut, de még valószínűbb, hogy ott lesz a döntőben is. Ez alól az 1984-es Európa-bajnokság sem volt kivétel, a csapatban olyan klasszisok szerepeltek, mint Lothar Matthäus, Karl-Heinz Rummenigge vagy Rudi Völler.

Az utolsó csoportmeccsen a spanyolok ellen egy döntetlen is elég lett volna a németeknek a továbbjutáshoz, és Völlerék sorra dolgozták ki a helyzeteket, rúgtak két kapufát is, de sehogyan sem tudtak betalálni - viszont az utolsó percben Maceda a hálóba fejelt, és az NSZK így nem került be az elődöntőbe.


5. Csehország - Olaszország 2-1, 1996, csoportkör

Az angliai Európa-bajnokságon előzetesen a C csoport tűnt a legegyértelműbbnek, Németország és Olaszország is ide kapott besorolást - vagyis máris megvolt a két továbbjutó. A favoritok meg is nyerték első meccseiket, és az olasz szövetségi kapitány, Arrigo Sacchi a csehek elleni találkozóra ki is hagyta a csapatból két legnagyobb sztárját, Alessandro del Pierót és Gianfranco Zolát, mondván, nélkülük is nyerni kell.

Pechjére a csehek másképp gondolták, és Pavel Nedved vezérletével 2-1-re legyőzték az olaszokat, akik a csoportból sem jutottak tovább, Csehország pedig ezüstérmes lett.

4. Anglia - Írország 0-1, 1988, csoportkör

Az ír válogatottól már az is hatalmas siker volt, hogy kijutott az 1988-as Európa-bajnokságra, és amikor a csapat egy csoportba került Angliával, akkor az angol sajtó nem győzött élcelődni a Jackie Chartlon fiain. A két együttes mérkőzésén azonban az angolok arcára fagyott a mosoly, mert a lesajnált írek Ray Houghton fejesével 1-0-ra nyertek, miközben az angolok minden ziccert elpuskáztak, amiben főleg Gary Lineker járt az élen.


3. Csehszlovákia - NSZK 2-2, tizenegyesekkel 5-3, 1976, döntő

A spanyol válogatott az idei Európa-bajnokságon olyan dolgot hajthat végre, ami még egyetlen csapatnak sem sikerült: ha megnyeri a tornát, akkor egymás után három nagy nemzetközi viadalon gyűjti be az aranayt. Az 1970-es évek nyugatnémet gárdája is nagyon közel állt ehhez, hiszen az 1972-es Eb-győzelem és az 1974-es vb-arany után az 1976-os tornán is bejutott a döntőbe, de ott nem bírt a csehszlovák csapattal, amely a sportág történetének egyik leghíresebb tizenegyespárbajában nyert. Mint a mellékelt videóból kiderül, a csehszlovák kommentátor ezt viszonylag higgadtan fogadta.


2. Franciaország - Dánia 1-2, 1992, csoportkör

A francia válogatott az 1992-es Európa-bajnokság legnagyobb favoritjának számított, elvégre a Michel Platini által irányított csapat százszázalékos teljesítménnyel zárta a selejtezőket, és az együttesben akadt focista az 1980-as évek aranygenerációjából (Manuel Amoros és Luis Fernandez), de a feltörekvő új nemzedékből (Laurent Blanc, Didier Deschamps, Jean-Pierre Papin) is.

A franciák az első két csoportmeccsen egyaránt csak döntetlenre voltak képesek, de a harmadik összecsapáson a dánok ellen egy iksz is elég lett volna a továbbjutáshoz - Dánia azonban nagy meglepetésre nyert, és meg sem állt az aranyéremig.

1:50-től látható a videón:


1. Görögország 2004

A görög válogatott aranyérme a 2004-es Európa-bajnokságon alighanem a labdarúgás történetének legnagyobb meglepetését jelentette. Nem arról volt szó ugyanis, hogy egy esélytelennek tartott csapat egy mérkőzésen legyőzte a favoritot: Otto Rehhagel együttesétől már a csoportból való továbbjutás is elképesztő eredmény volt, ám Angelosz Hariszteaszék nem álltak meg, és az egyenes kieséses szakaszban mindegyik meccsüket 1-0-ra nyerték, nem is akárkik ellen. Szép sorban a franciák, a csehek és a portugálok is meghajoltak a görögök előtt.


www.globalsoccerapp.com