Chopinnel kötné le a focirajongók figyelmét az Eb-n zenélő magyar zongorista

Vágólapra másolva!
"Célom bebizonyítani, hogy a klasszikus zene számára szokatlan közegben is lehet új közönséget szerezni a műfajnak" - mondta György Ádám zongoraművész, aki június 8-án a labdarúgó Európa-bajnokság varsói megnyitó ünnepségén Chopin a-moll etűdjét fogja előadni.
Vágólapra másolva!

"A varsói Nemzeti Stadionban a gyep közepére helyeznek el egy különleges, erre az alkalomra felkészített zongorát, amelyen Chopin Vihar-etűdjét (a-moll, Op.25 Nr.11) fogom eljátszani. A zongorát nyilván azért alakítják át, hogy az egész stadionban jól hallható legyen a hangja. A részleteket még én sem ismerem, de szombattól már Varsóban leszek és a próbák során derül ki, miként működik a hangszer. Számomra is nagy kihívás, hogyan fogom a sok ezer focirajongó figyelmét lekötni ezzel a finom, romantikus muzsikával" - fejtette ki György Ádám.

Megjegyezte, célja elsősorban az, hogy bebizonyítsa: egy, a klasszikus zene számára szokatlan közegben is képes új közönséget szerezni a műfajnak. Fellépése jó alkalom arra is, hogy felkeltse a figyelmet a barátai által létrehozott New York-i György Ádám Alapítvány iránt, amely fiatalok tanulmányainak támogatására gyűjt adományt - tette hozzá.

A labdarúgó Európa-bajnokság varsói megnyitóján látható produkciónak egy másik magyar vonatkozású szereplője is lesz: Karmatronic olasz származású, Budapesten élő dj-producer. A megnyitót várhatóan 300 millióan fogják figyelemmel kísérni világszerte a televízió-képernyők előtt.

György Ádám elmondta azt is, hogy július 23. és augusztus 2. között negyedszer rendezik meg a pomázi Magyar Kóruskastélyban a György Ádám Kastélyakadémiát. A nemzetközi zongora mesterkurzuson nemcsak a 30 éves zongoraművész, hanem mesterei, Nádor György és Réti Balázs is tanítanak.