Meg lehet-e állítani a spanyol válogatottat?

Vágólapra másolva!
A világ- és Európa-bajnoki címvédő spanyol válogatott ugyanolyan nyomasztóan lefocizza aktuális ellenfeleit, mint a Barcelona, csak éppen a katalánokon kívül is felvonultat még néhány világklasszis játékost. A középpályán biztosan verhetetlenek, egyedül a csatársorban lehetnek gondjaik, de ezzel együtt sem lehet megkérdőjelezni, hogy ennek az Eb-nek is ők az egyik legnagyobb esélyesei.   
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

A futballesztéták számára nincsen nagyobb gyönyör, amint az elsősorban az FC Barcelonára épülő spanyol válogatott szétpasszolja az ellenfelét, és a sikerre éhes szurkolóknak is érdemes Xaviékért szorítani.

Hogyan lehet legyőzni őket?

Valahogy úgy, ahogyan a Barcelonát is, vagyis rendkívül fegyelmezett és kőkemény védekezéssel, a terület leszűkítésével és a passzsávok lezárásával, labdaszerzést után pedig villámgyors kontrák indításával.

Mit várunk tőlük?

Nyomasztó mezőnyfölényt, rengeteg rövid passzt, amelyeket csak Xabi Alonso tör meg időnként egy-egy tértötelő, mértani pontosságú keresztlabdával.

Kire figyelünk?

Miközben a legtöbbet Xavi és Andrés Iniesta (képünkön jobbra) jelentőségét emelik ki a középpályán, a támadásépítésben immár David Silva (képünkön balra) is legalább olyan fontos tényező, már csak azért is, mert ő valamivel célratörőbben futballozik, és veszélyesebb a kapura, amire David Villa hiányában nagy szükség lehet.

Forrás: AFP/Andrew Yates

A gyenge pont

Bármennyire is furcsán hangzik, leginkább a támadósor miatt főhet leginkább Vicente del Bosque feje, hiszen el kell döntenie, hogy kire ossza a középcsatár feladatát. Villa ugyanis nem épült fel az Eb-re, Soldadót pedig kihagyta a keretből a kapitány. Fernando Llorente gólerős, de kevésbé veszi ki a részét az összjátékból, Fernando Torres pedig egyelőre keresi régi önmagát.

Róluk mondták

"A legjobban az nyűgöz le a spanyol válogatott esetében, ahogyan visszaszerzi a labdát. Világklasszisokról beszélünk, akik hatalmas lelkesedéssel játszanak, ugyanakkor csapatként futballoznak, ami legalább olyan sokat elárul róluk, mint az, hogy mennyire technikásak és milyen pontosan passzolnak" - mondta a skót válogatott középpályása, Darren Fletcher.

Kapusok: 9/10

Iker Casillas személyében világklasszis kapusa van a csapatnak, aki amellett, hogy megbízható teljesítményt nyújt, földöntúli bravúrokat is képes, nem véletlenül becézik Szent Ikernek. Ha pedig ő valamilyen oknál fogva mégsem védhet, akkor Víctor Valdés vagy José Reina megfelelő helyettese lehet.

Védelem: 8/10

Alaphelyzetben a barcelonai páros, Gerard Piqué és Carles Puyol futballozik a védelem tengelyében, Sergio Ramos pedig jobbhátvédként szerepel, azonban ez a trió ebben a formában csak ritkán állt össze az elmúlt két évben, elsősorban Puyol sérülései miatt. A Barcelona csapatkapitánya egy hónappal az Eb előtt súlyos térdsérülést szenvedett, így szinte biztos, hogy nem tudja vállalni a játékot. Ha Ramos középen kap szerepet, akkor madridi csapattársa, Álvaro Arbeloa a jobbhátvéd, a másik szélre pedig ott van az elmúlt szezon egyik felfedezettje, Jordi Alba.

Középpálya: 9/10

A spanyol csapat sikereinek egyik fő letéteményese a fantasztikus középpálya, amely a Barcelonára épül. Xavi, Andrés Iniesta és Sergio Busquets mellett most már Francesc Fabregas is a katalánoknál futballozik, bár ez a négyes egyszerre csak elvétve van a pályán. A stabilitáshoz hozzájárul Xabi Alonso is, a támadópotenciált pedig David Silva és Juan Mata teszi teljessé - és akkor még Santi Cazorláról nem is szóltunk. Hihetetlenül erős sor, mi ez, ha nem a bőség zavara?

Csatársor: 8/10

Egészen tavaly decemberig egyértelmű volt, hogy a középcsatár posztja Villáé, azonban a barcelonai támadó súlyos sérülése megnehezítette Del Bosque dolgát. Mert bár papíron kiváló csatárok állnak a rendelkezésére, egyikőjük sem olyan hatékony, mint Villa volt.

Szövetségi kapitány: 9/10

Del Bosque 2008 nyarán egy Európa-bajnok csapatot vett át Luis Aragonéstől, és képes volt tartani a szintet, hiszen a világbajnokságot is megnyerték a spanyolok. A bajszos szakember higgadt személyisége nagyon fontos a klubszinten egyre élesebb Real-Barca ellentét miatt, ami eddig a válogatottban nem csapódott le. Del Bosque a rendelkezésére álló fantasztikus keretből eddig mindig képes volt kihozni a maximumot, és képes taktikailag változtatni, ha arra van szükség.

Összesen: 44/50



Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

A legutóbbi, Venezuela elleni keretben csak két vérbeli középcsatár szerepelt Llorente és Soldado személyében, azonban még ha Villa fel is épül a rajtig, az Eb-re érdemes legalább négy csatárral kiutazni. Fernando Torres ugyan még mindig nincsen csúcsformában, de a teljesítménye javuló tendenciát mutat az utóbbi időben, és mivel korábban éveken keresztül alapember volt, így őt nem is kell beépíteni az együttesbe, vagyis amolyan szupercserének mindenképpen érdemes kivinni.

Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Út Ukrajnába és Lengyelországba

Világ- és Európa-bajnokként a spanyolok számára kötelező feladat volt a kijutás az Eb-re, és ezt címvédőhöz méltó módon abszolválták. Az első két magabiztos győzelem után Skóciában ugyan majdnem elszórakozták a győzelmet, hiszen 2-0-s vezetés után a hazaiak kiegyenlítettek, de a hajrában Llorente megszerezte a győztes találatot. Ezután a csehek ijesztettek rá egy kicsit Del Bosquéra, amikor vezetést szereztek Granadában, de Villa két góljával a spanyolok itt is fordítottak. Innentől kezdve pedig már nem volt megállás, az idegenbeli meccseket is magabiztosan hozta a csapat, és két körrel a zárás előtt kijutott a tornára, ám ennek ellenére sem lazsálta el a hátralévő meccseket, és így tökéletes teljesítménnyel fejezte be a selejtezősorozatot.

Csoportellenfelek: Olaszország, Írország, Horvátország.

www.global-soccer.eu