Az óriásölő dánoktól az elátkozott holland büntetőkig - a foci-Eb-k legemlékezetesebb meccsei

Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokságok történetében rengeteg emlékezetes meccset vívtak, mi ezek közül tízet szedtünk össze. Ami meglepő lehet, a tíz meccsből mindössze egy volt döntő, hemzsegnek viszont az elődöntők, amelyek közül hat is bekerült a szubjektív válogatásunkba.
Vágólapra másolva!

10. Jugoszlávia - NSZK 2-4, hosszabbítás után (1976, elődöntő)

A nyugatnémet válogatott aktuális világ- és Európa-bajnokként érkezett az 1976-as tornára, amelynek elődöntőjében a házigazda volt az ellenfele, és fél óra elteltével úgy tűnt, hogy a jugoszlávok szenzációt okozhatnak, hiszen már 2-0-ra vezettek. A nyugatnémetek azonban szokásukhoz híven nem adták fel, és a csereként beküldött Dieter Müller, aki először volt válogatott azon a napon, mesterhármassal tette még emlékezetesebbé debütálását.


9. Franciaország - Jugoszlávia 4-5 (1960, elődöntő)

Az első Európa-bajnokság első mérkőzése egészen elképesztő csatát hozott. Akkor még csak négyes döntőt rendeztek, és az első találkozón a házigazda Franciaország a második félidőben 3-1-re, majd 4-2-re is vezetett, vagyis szinte biztosnak tűnt, hogy bejut a fináléba. A jugoszlávok azonban az utolsó negyedórában öt perc alatt három gólt is szereztek, és így fordítottak.


8. Törökország - Csehország 3-2 (2008, csoportmérkőzés)

A török és a cseh válogatott a 2008-as torna legizgalmasabb mérkőzését játszotta: negyedórával a rendes játékidő letelte előtt a csehek még két góllal vezettek, végül mégis a törökök örültek. De akadt itt még kapuskiállítás, kapufa, sérülés - ennél tartalmasabb találkozót nehéz lehetett volna játszani, bár Csehországban aligha szórakoztak jól rajta.


7. NSZK - Hollandia 1-2 (1988, elődöntő)

A hazai rendezésű Eb-n a nyugatnémet együttes számított a favoritnak, az elődöntőben azonban Hollandia egy emlékezetes találkozón megállította Lothar Matthäusékat. A németek ugyan megszerezték a vezetést, ám Ronald Koeman tizenegyesből egyenlített, és pár perccel a lefújás előtt Marco van Basten egy parádés találattal a győzelmet is megszerezte az Oranjénak, amely számára ez a győzelem pszichésen volt nagyon fontos - a holland drukkerek gyakorlatilag az 1974-es vébédöntő visszavágójaként tekintettek a meccsre.


6. Dánia - Németország 2-0 (1992, döntő)

A dán válogatott tagjai két héttel az Európa-bajnokság előtt még nyaralásukra készültek, ám végül a kizárt Jugoszlávia helyett beugróként megnyerték a tornát. A döntőben a németek ellen Peter Schmeichel elképesztő védéseket mutatott be, John Jensen és Kim Vilfort góljai pedig megvalósították a dán tündérmesét.


5. Olaszország - Hollandia 0-0, 11-esekkel 3-1 (2000, elődöntő)

Az Euro 2000 legjobb csatársora a legjobb védelemmel találkozott Amszterdamban, és az összecsapáson 120 percen keresztül nem született gól, tizenegyesek döntöttek a továbbjutásról, de azt nem lehet mondani, hogy a meccs unalmas lett volna.

Az olaszok a 34. perctől kezdve emberhátrányban játszottak, a hollandok pedig a rendes játékidőben két büntetőt is rúghattak, de mindkettőt kihagyták, az elsőt Frank de Boer, a másodikat Patrick Kluivert. A tizenegyespárbajban utóbbi már nem rontott, de Toldo De Boert, Jaap Stamot és Paul Bosveltet is megbabonázta - így a házigazdák nem jutottak be a fináléba.


4. Anglia - Németország 1-1, 11-esekkel 5-6 (1996, elődöntő)

Az 1996-os Eb-re a futball hazatért, ahogyan az angol szurkolók dalolták, azonban válogatottjuk nem tudta a trófeát otthon tartani. Az elődöntőben az ősi rivális Németország volt az ellenfél, és a Wembley közönsége egy fantasztikus meccset láthatott Puhl Sándor játékvezetése mellett. A végeredmény már 16 perc után kialakult, de izgalmakban így sem volt hiány, főleg a hosszabbítás hozott magas színvonalú játékot - hogy aztán a tizenegyespárbajban a németek diadalmaskodjanak.


3. Spanyolország - Jugoszlávia 4-3 (2000, csoportmérkőzés)

Mind a két csapat számára csak a győzelem jelentett biztos továbbjutást, ellenkező esetben a csoport másik mérkőzésére is figyelniük kellett, és ennek eredménye egy elképesztően izgalmas és fordulatos találkozó lett - happy enddel. A jugoszlávok háromszor is vezettek, az utolsó 25 percben emberhátrányban játszottak, és a rendes játékidő leteltekor még győzelemre álltak, de végül mégis a spanyolok győztek. A veszteseknek azonban hamarosan jött a jó hír - a másik meccsen olyan eredmény született, amelynek köszönhetően ők is továbbmentek.


2. Hollandia - Csehország 2-3 (2004, csoportmérkőzés)

A 2004-es torna a defenzív futball diadalát hozta, hiszen a görögök úgy nyerték meg az aranyérmet, hogy az egyenes kieséses szakaszban mindegyik meccsükön 1-0-ra győztek, azonban a csoportkörben a hollandok és a csehek megmutatták, hogyan lehet látványos mérkőzést játszani. Hollandia 20 perc után már 2-0-ra vezetett, mire a cseh szövetségi kapitány, Karel Brückner védő helyére támadó középpályást küldött be. Kollégája, Dick Advocaat viszont éppen ellenkezően gondolkodott, 2-1-es vezetésnél lehozta Arjen Robbent, és a védekező középpályás Paul Bosveltet küldte a helyére - rossz döntés volt.


1. Franciaoszág - Portugália 3-2, hosszabbítás után (1984, elődöntő)

A portugálok számára már az elődöntő is hatalmas eredmény volt az 1984-es Európa-bajnokságon, és a házigazda franciák ellen a csapatra mindenki csak amolyan áldozati bárányként tekintett. Jordao és Chalana vezérletével azonban Portugália fantasztikusan futballozott, és nem sok hiányzott ahhoz, hogy hatalmas meglepetés okozzon. A minden idők egyik legjobb mérkőzésen tartott találkozón végül Michel Platini döntött, egy perccel a hosszabbítás vége előtt.

www.global-soccer.eu