Az újabb csoda még az unalmat is feledtetné

Vágólapra másolva!
Görögország szövetségi kapitánya akkor is betenné Messit a csapatába, ha nem illeszkedne  a stratégiájába, ilyen szintű játékos hiányában azonban kizárólag a taktikai fegyelemben hisz. Ez végül is egyszer már bejött a görögöknek, akik jó eséllyel a legfeledhetőbb meccseket játsszák majd az Európa-bajnokságon, az ellenfeleknek viszont nem lesz könnyű rejtvény, hogy eljussanak a kapujukig. 
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

2004-ben szinte sokkolták a szurkolókat azzal, hogy megnyerték az Eb-t, bebizonyítva, hogy egyszer az életben az is eljuthat a csúcsra, akiről korábban tudomást sem vettek. Ha megismételnék, az még hihetetlenebb lenne.

Hogyan lehet legyőzni őket?

Nehezen. Bár Fernando Santos már nem olyan defenzív felfogásban küldi pályára együttesét, mint Otto Rehhagel, de ő is a biztos védekezésre helyezi a hangsúlyt. Türelmes játékra és nagy adag találékonyságra van ellenük szükség.

Forrás: AFP

Mit várunk tőlük?

Rendkívül fegyelmezett védekezést, darálást a középpályán, nagyon veszélyes pontrúgásokat, és kifejezetten unalmas mérkőzéseket.

Kire figyelünk?

A mindössze 21 éves Jannisz Fetfatzidiszt egy időben a görög Messinek nevezték, ami ugyan erős túlzás, de az biztos, hogy a fiatal játékosban megvan az, ami az elmúlt években nagyon hiányzott az egész válogatottból: a kreativitás. Kiválóan cselez, jól kombinál, és remekül hozza helyzetbe a társait.

Forrás: AFP/Aris Messinis

A gyenge pont

Egyértelműen a támadójáték, mert bár taktikai felállás szerint a csapat három csatárral játszik, ez a gyakorlatban legtöbbször egyetlen ék formájában valósul meg. Fernando Santos nem is titkolta, hogy számára a taktikai fegyelem fontosabb, mint a technikai képességek, de időnként nagyon jól jönne a csapatnak néhány váratlan megoldás. Az sem a görögök mellett szól, hogy a keretből sokan otthon futballoznak, márpedig a görög bajnokság színvonalát azért nem lenne nagy kihívás kritika alá vonni.

Magukról mondták

"Ha lenne olyan játékosunk, mint Lionel Messi, akkor betennénk a keretbe, még ha taktikailag nem is jelentene segítséget. De a görög csapatnak nincs Messije, szóval a taktika a legfontosabb, aztán a minőség, a csapatszellem, a rutin a fontos meccseken és a rugalmasság" - fogalmazta meg válogatási elveit Fernando Santos.

Kapusok: 6/10

A selejtezők során három kapus is védett, ám a hat találkozón szerepelt Mihalisz Szifakisz súlyos térdsérülést szenvedett, és csak márciusban épült fel, a háromszor lehetőséget kapott Alekszandrosz Tszorvasz pedig kispadra szorult klubjában, az olasz Palermóban. Az egyes mezért folytatott verseny így teljesen nyílt, de egyik jelölt sem számít klasszisnak.

Védelem: 7/10

A válogatott legerősebb és legrutinosabb csapatrészének a hátvédsor számít, hiszen a selejtezők során a csapat mindössze öt gólt kapott. Középen a Bundesligában futballozó Szokratisz Papasztatopulosz és Kiriakosz Papadopulosz, illetve utóbbi névrokona, Avram Papadopulosz küzd két helyét, a jobb oldalon pedig Vaszilisz Toroszidisz helye bombabiztos, egyedül a balhátvéd személye kérdéses.

Középpálya: 6/10

Rutinban itt sincsen hiány, hiszen Jorgosz Karagunisz és Kosztasz Katszuranisz már a 2004-es Európa-bajnok csapatban is ott volt, és a szövetségi kapitánynak tulajdonképpen azt kell eldöntenie, hogy ki legyen a harmadik a középpályán, hiszen a görögök általában 4-3-3-at játszanak. Támadóbb felfogás esetén Szotirisz Ninisz vagy Jorgosz Fotakisz lehet a megoldás, defenzívebb taktikánál pedig a veterán Alekszandrosz Tsziolisz lehet a befutó.

Csatársor: 6/10

A görögök papíron három csatárral futballoznak, de a két szélsőnek védőfeladatai is vannak. Ennek ellenére ezen a poszton bőven van alternatívája a kapitánynak, hiszen játszhat Ninisz, Jannisz Fetfatzidisz, Jorgosz Szamarasz és Dimitriosz Szalpingidisz is. Középen még mindig Teofanisz Gekasz tűnik a legjobb választásnak, azonban Konsztantinosz Mitroglu remek bajnoki formája elgondolkoztathatja Santost.

Szövetségi kapitány: 6/10

Fernando Santos nehéz feladatot vállalt, amikor Rehhagel után leült a görög válogatott kispadjára, de hogy mennyire elégedettek vele, azt jelzi, hogy nemrégiben 2014-ig meghosszabbították szerződését. A portugál elődjéhez hasonlóan nagyon fontosnak tartja a taktikai fegyelmet, azonban Rehhagellel ellentétben sokkal több lehetőséget ad a fiataloknak, és nem szégyell kísérletezni: másfél év alatt 16 újoncot avatott.

Összesen: 31/50



Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

A csatársorban a selejtezők során Szalpingidisz és Szamarasz is alapember volt, de egyikük sem szállította a gólokat, mindketten egyszer voltak eredményesek. Fernando Santos elsősorban azért bízik bennük, mert rendkívül fegyelmezettek, és kiveszik a részüket a védekezésből is, de a csapatnak szüksége lenne gólerősebb támadókra is, és mivel Mitroglu 16 találatot ért el a bajnokságban, így a középcsatár posztján mindenképpen lehetőséget érdemelne.

Forrás: AFP

Út Ukrajnába és Lengyelországba

A 2010-es világbajnokság után új korszak kezdődött Görögországban, hiszen Rehhagel távozott. Utódja nem a legjobban kezdte tevékenységét, mert az együttes az első két Eb-selejtezőn csak döntetlent játszott, amelyek közül a Grúzia elleni hazai 1-1 kifejezetten kínos volt. A csapat a folytatásban sem nyűgözte le játékával a drukkereket, de sorra nyerte a szoros mérkőzéseket, és a szerencsével sem állt hadilábon, hiszen Máltán a 94. percben sikerült megszereznie a győztes találatot. Az utolsó előtti játéknapon Horvátország ellen hazai pályán mindenképpen nyerni kellett ahhoz, hogy megszerezze az első helyet a csoportban, és a nagy riválist 2-0-ra le is győzte. A szurkolóknak még így is izgulniuk kellett, mivel az utolsó mérkőzésen Grúziában egészen a 79. percig vesztésre állt a csapat. A hajrában azonban sikerült fordítani, így a görögök veretlenül zárták a selejtezőt, és megnyerték csoportjukat.

Csoportellenfelek: Lengyelország, Oroszország, Csehország.

www.global-soccer.eu