C. Ronaldo az Eb-n végre lenyomhatja Messit

Vágólapra másolva!
Habár továbbra sincs egy épkézláb középcsatáruk, egy jó formában lévő Nani és Cristiano Ronaldo így is sokáig eljuttathatja a portugálokat az Európa-bajnokságon. Ronaldónak külön motivációt jelenthet, hogy Messi hiányában végre ő lehet egy mezőny legcsillogóbb ékköve, a szövetségi kapitány vasszigorának pedig főleg Pepe megfékezésében lehet jelentősége, hiszen a rövid kispad miatt a csapat nem engedheti meg magának, hogy kiessenek az alapemberei. Bemutatjuk Portugáliát.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

Cristiano Ronaldo nem tartozik a legszimpatikusabb futballisták közé, de az tagadhatatlan, hogy jelenleg a világ egyik legjobb labdarúgója, és ha a portugálok jól szerepelnének Európa-bajnokságon, akkor még az Aranylabdára is lenne esélye, amit így végre nem Messi kapna meg.

Hogyan lehet legyőzni őket?

Ebben a szezonban eddig nem sok csapatnak sikerült, de Ronaldo kikapcsolása kulcsfontosságú a portugálok elleni sikerben. A szélsők gyakran nem lépnek vissza védekezni, így a középpályán könnyen emberfölényt lehet kialakítani ellenük.

Mit várunk tőlük?

Brutális és alattomos belépőket Pepétől, biciklicseleket, a pálya minden pontjáról ellőtt labdákat és sok-sok teátrális reklamálást Ronaldótól, rengeteg kihagyott és elügyetlenkedett helyzetet a középcsatártól, legyen az Hugo Almeida vagy Hélder Postiga.

Kire figyelünk?

Ronaldóra nem lehet nem figyelni, ő mindig a középpontban van, de a másik szélső, Nani is legalább olyan fontos a csapat számára. Ha ők jól futballoznak, akkor a portugál válogatott nagyon messzire juthat az Eb-n.

A gyenge pont

Alapcsapatuk kifejezetten erős, azonban a kispadon nem sok olyan futballista található, aki képes lehet csereként beállva lendíteni a válogatott játékán. A középcsatár pozíciójában sincsen ideális megoldás, a szurkolók csak visszafogottan reménykedhetnek benne, hogy valamelyik center felnő a feladathoz.

Magukról mondták

"Portugália azért utazik az Európa-bajnokságra, hogy megnyerje. Tudjuk, hogy ez nehéz feladat, de ha megvan a megfelelő ambíciónk, akkor nincsen lehetetlen" - jelentette ki szokásos stílusában Cristiano Ronaldo.

Kapusok: 7/10

A selejtezősorozat elején még Eduardo volt az első számú kapus a válogatottban, ám miután ő kispadra szorult a Benficában, a Sportingból Ruí Patricio került a helyére. A lisszaboniak játékosa igazi bravúrkapusnak számít, aki képes hajmeresztő bakikra, viszont a tizenegyeseket remekül védi, ami még jól jöhet.

Védelem: 8/10

Két korábbi alapember, Ricardo Carvalho és Bosingwa a kvalifikáció közben mondta le a válogatottságot, miután konfliktusba kerültek Paulo Bentóval, így a kapitánynak nincs túl sok választási lehetősége. Középen Pepe és Bruno Alves kihagyhatatlan, akárcsak a jobb oldalon Joao Pereira, a bal szélen pedig Fábio Coentrao, de ha bármelyikük kidől a sorból, akkor a szakvezető nagy gondban lehet.

Középpálya: 9/10

A válogatott legerősebb csapatrésze, elsősorban a két szélső, Cristiano Ronaldo és Nani miatt. Mind a ketten világklasszisnak számítanak, ráadásul meccsek közben gyakran helyet is cserélnek. Középen Raúl Merieles, Miguel Veloso és Joao Moutinho ad stabilitást a csapatnak, ráadásul mind a hárman kiválóan lőnek messziről.

Csatársor: 6/10

Egy vérbeli, gólerős középcsatár hiánya több mint egy évtizede a fő problémát jelenti a portugál válogatottnál, és a helyzet nem változott. Alighanem Hélder Postiga kap játéklehetőséget, már csak hatalmas rutinja miatt is, de sok mindent elárul, hogy még a 35 éves Nuno Gomes reaktiválása is komolya felmerült.

Szövetségi kapitány: 7/10

A 2010 szeptemberében kinevezett Paulo Bento a válogatott előtt mindössze egyetlen csapatnál edzősködött, a Sportingot irányította 2005 és 2009 között. Az egykori válogatott játékosnak tehát nincsen túl sok rutinja edzőként, de kivezette a csapatot az Eb-re, és a szurkolók bíznak benne. Bento kifejezetten szigorú, nagy fegyelmet követel, és nem tűr ellentmondást, a tekintélyével tehát nem lesz probléma.

Összesen: 37/50



Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

Carlos Queiroz gyakran próbálkozott azzal, hogy Cristiano Ronaldót használta előretolt ékként, ami nem működött, Bentónak ezzel már nem érdemes kísérleteznie. A középpályáról viszont nagyon hiányzik egy kreatív futballista, miután a Zenitben szereplő Danny súlyos sérülés miatt biztosan nem lehet ott az Eb-n, így amolyan titkos aduászként meghívót kellene küldeni a Sporting Braga játékosának, Hugo Vianának, aki ugyan 2007 óta nem volt válogatott, de ebben a szezonban kiválóan futballozik.

Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Út Ukrajnába és Lengyelországba

A portugálok számára nem kezdődött jól a selejtezősorozat, hiszen a nyitányon Ciprus ellen hazai pályán játszottak 4-4-es döntetlent, majd Norvégiában kikaptak 1-0-ra, és ez a szövetségi kapitány, Carlos Queiroz állásába került. Utódja a dánok elleni hazai győzelemmel nyitott, és első öt tétmérkőzésén nem veszített pontot, más kérdés, hogy a személye miatt két alapember, Ricardo Carvalho és Bosingwa is lemondta a válogatottságot. A sorsdöntő, Dánia elleni idegenbeli meccset a csapat 2-1-re elveszítette, és csak jobb gólkülönbségének köszönhetően előzte meg Norvégiát, de ez is elég volt a pótselejezőre, mégpedig a bosnyákok ellen - akárcsak a 2010-es világbajnokság előtt. Bosznia-Hercegovinában gól nélküli döntetlen született, de a hazai visszavágót magabiztosan hozta Portugália, a 6-2-es sikerrel kijutott az Eb-re.

Csoportellenfelek: Németország, Hollandia, Dánia.

www.global-soccer.eu