Akik kénytelenek lennének Balotelliben bízni

Vágólapra másolva!
A tragikusan sikerült 2010-es vb óta jelentősen átalakult az olasz válogatott, egyelőre azonban csak annyi tudható biztosan, hogy vannak rokonszenves játékosai, az már kérdéses, mire lehetnek képesek az Európa-bajnokságon. Volt generációváltás, de Buffon és Pirlo maradt, a csatársort Balotelli menthetné meg.
Vágólapra másolva!

Miért érdemes szurkolni nekik?

Az olasz válogatott alaposan átalakult a 2010-es világbajnokság óta, ahol valószínűleg nem sok hívet szerzett magának. A jelenlegi csapatban több fiatal, rokonszenves játékos is akad, ráadásul a szövetségi kapitány, Cesare Prandelli is kifejezetten szimpatikus.

Hogyan lehet legyőzni őket?

A kulcsfigura Andrea Pirlo, ha őt kiveszik a játékból, akkor az olaszok támadásépítése szinte lenullázódik. Beívelésekkel nem nagyon érdemes próbálkozni a remekül fejelő Giorgio Chiellini miatt, azonban a védők nem tartoznak a leggyorsabbak közé, így ezt ki lehet használni.

Forrás: AFP/Giulio Napolitano
Pirlo kulcsfigura lehet

Mit várunk tőlük?

Kőkemény védekezést Chielliniéktől, fantasztikus bravúrokat Gianluigi Buffontól, hajszálpontos indításokat Pirlótól, akit a társak folyamatosan keresni fognak a labdákkal.

Kire figyelünk?

A válogatott tele van olyan középső középpályásokkal, akik nem csak a labdaszerzésben jeleskednek, hanem rendszeresen odaérnek az ellenfél kapuja elé. Ebben a szezonban Antonio Nocerino és Claudio Marchisio is remekel, az Európa-bajnokságon mindketten nemzetközi szinten is befuthatnak.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Buffon magabiztosságot ad a védelemnek

A gyenge pont

A selejtezők során az olaszok góljainak majd felét Antonio Cassano szerezte, aki azonban szívműtétje után csak nemrég tért vissza a pályára. Nagyon hiányzik a csapatból még egy igazi gólerős támadó, aki egyetlen villanással képes lehet eldönteni egy mérkőzést.

Róluk mondták

"Ez az olasz válogatott még mindig nincsen teljesen készen, még zajlik a csapatépítés. Az Európa-bajnokság viszont mindenképpen összerázhatja az együttest, és a játékosoknak ilyen tornákra van szükségük ahhoz, hogy igazán erős keretet alkothassanak" - jelentette ki az olasz labdarúgás történetének egyik legnagyobb alakja, Roberto Baggio.

Kapusok: 9/10

Buffon személyében az olaszoknak világklasszis kapusuk van, aki ráadásul remek formában véd ebben a szezonban. A rendkívül rutinos játékos mögött a tartalék kiléte viszont nem dőlt el: a selejtezők során három meccsen is védő Emiliano Viviano ugyan felépült súlyos térdsérüléséből, de Salvatore Sirigu elé került a sorban.

Védelem: 8/10

Az olasz futball híres arról, hogy a védekezést tekinti alapnak, a jelenlegi válogatott is tökéletesen megfelel ennek az állításnak. A csapat mindössze két gólt kapott a selejtezők során, pedig csak Chiellini helye volt biztos a hátsó alakzatban. Elsősorban a szélsővédők tekintetében főhet Prandelli feje, erre a posztra ugyanis egyelőre nincs megnyugtató megoldása, főleg azután, hogy a balhátvéd Domenico Criscitót kitette a keretből, mert nyomozás folyik ellene a fogadási csalások miatt.

Középpálya: 8/10

A csapat még mindig Pirlóra épül, a Juventus középpályásának teljesítménye alapjában határozza meg az együttes szereplését. A visszavont irányítóként futballozó Pirlo mellett remek védekezők kapnak szerepet (Daniele de Rossi vagy Thiago Motta), ám támadó középpályásokkal már nem állnak ilyen jól, egy igazi trequartista nagyon hiányzik a csapatból.

Csatársor: 6/10

Egy évvel ezelőtt a támadó részleget tekintve Prandelli nyugodt lehetett, azonban mindkét alapembere, Giuseppe Rossi és Cassano is kidőlt a sorból. Utóbbi ugyan már visszatért a pályára, de nagy kérdés, hogy formába lendül-e a tornáig. A szövetségi kapitánynak nincs igazán jó alternatívája: Mario Balotelli nagy kockázat, a többiek pedig még nem érik el azt a színvonalat, amit egy válogatott támadótól elvárható.

Szövetségi kapitány: 7/10

A 2010 nyarán kinevezett Prandellinek nehéz feladata volt, hiszen egy morálisan szétesett, kiöregedett csapatot kellett újjáépítenie, ami azonban remekül sikerült neki. Nem akart minden nagy öreget elzavarni, az értékeket megtartva építette be a fiatalabb generációt, miközben az eredmények is jöttek. A szurkolók körében is népszerű, emberileg sokra tartott trénernek azonban az Eb lesz az első tornája a válogatott élén, és nagy kérdés, hogy a nyomást miként fogja kezelni.

Összesen: 38/50



Tanácsunk a szövetségi kapitánynak

A Juventus remekül szerepel ebben a szezonban, így érdemes a csapatot rá építeni. A Buffon-Chiellini-Pirlo-Marchisio-Matri mag összeszokottsága hatalmas előnyt jelenthet. A támadósorban mindenképpen érdemes lenne több lehetőséget adni Sebastian Giovincónak, hiszen az apró termetű játékosban megvan az a kreativitás, ami Cassano nélkül nagyon hiányzik. Akár még a taktikai módosítás is beválhat, a 4-3-1-2-es formációhoz ugyanis hiányzik egy vérbeli trequartista - helyette a 4-5-1 (amit akár 4-3-3-nak is fel lehet fogni) lehet a megoldás.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace
Prandelli nem csukta be az ajtót Balotelli előtt, de nehezen bízik benne

Út Ukrajnába és Lengyelországba

A világbajnoki fiaskó után a drukkerek aggódva várták az Európa-bajnokság selejtezőit, ám kiderült, feleslegesen izgultak. Az első mérkőzésen, Észtország ellen idegenben hátrányból kellett fordítania az együttesnek, de utána a legnagyobb riválisnak tartott szerb válogatott a drukkerei miatt lenullázta magát: a két csapat olaszországi meccse félbeszakadt, a három pontot Prandelliék kapták meg 3-0-al. Innentől kezdve magabiztosan meneteltek, köszönhetően elsősorban a védelemnek, amely sorozatban hat találkozón keresztül nem kapott gólt. A csapat így két meccsel a sorozat vége előtt kvalifikálta magát az Eb-re, ám a hajrára sem engedett ki, így veretlenül fejezte be a selejtezőket. A 26 pontos teljesítmény rekord: az olasz válogatott soha nem szerepelt ilyen jól egyetlen kvalifikációs sorozatban sem.

Csoportellenfelek: Spanyolország, Írország, Horvátország.

www.global-soccer.eu