Torresék lefocizták Ballackékat az Eb-döntőben

Vágólapra másolva!
Meggyőző teljesítménnyel, kiváló játékkal 1-0-ra győzött a spanyol labdarúgó-válogatott Németország ellen az Európa-bajnokság bécsi döntőjében, így 1964 után ismét aranyérmet szerzett. A találkozó egyetlen gólját Fernando Torres lőtte. A kontinensviadal gólkirálya David Villa lett négy találattal, Luis Aragonés pedig 69 év 338 naposan a legidősebb szövetségi kapitány lett, aki valaha Eb-aranyéremre vezette tanítványait.
Vágólapra másolva!

Egy órával a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjének kezdősípszava előtt a nyolcvanmillió lakossal bíró Németország egy emberként sóhajthatott fel, az összeállításban ugyanis feltűnt a 13-as mezszám. Igen, Michael Ballack ugyan két napot nem edzett, de nem lehetett olyan vádlisérülés, amely távol tarthatta volna az Ernst Happel-stadiontól.

Spanyol oldalon a drukkerek már tudhatták, nem számíthatnak David Villa góljaira, de valljuk be, bárki cserélt volna az ibériaiakkal, ahol a gólkirályi címre is esélyes valenciai csatár "cseréje" az egyik legjobb angliai labdarúgó, az arsenalos Cesc Fabregas lett.

Joachim Löw szövetségi kapitány így csupán egy helyen változtatott az elődöntőhöz képest, a törökök ellen fejsérülés miatt lecserélt Simon Rolfes helyét Thorsten Frings foglalta vissza. A szakvezető elmondta, mozgalmas meccsre számít, hiszen mindkét csapat támadófutballt játszik - ezt a Nationalelf korábban bizonyította, hiszen a negyeddöntőben Portugália, majd az elődöntőben Törökország ellen is 3-2-re diadalmaskodott.

Spanyol oldalon alaposan felértékelődött Luis Aragonés munkája, a korábban gyakran kritizált szakember is büszkén nyilatkozta, csak hagyni kellett dolgozni, s meg lett az eredménye.

Pedig sokan emlékeztek még a negatív élményekre. A szakember a gyenge Eb-szereplést követően, 2004-ben került a válogatotthoz, ahol gyorsan rasszista vádak érték, miután az edzőtábor során azt mondta játékosának, az akkor Arsenalban játszó José Antonio Reyesnek: "Csak a saját játékodra figyelj! Mondd meg annak a hülye négernek, hogy jobb vagy, mint ő!" Thierry Henry azóta sem bocsátott meg, Aragonés pedig kifizette a helyi bíróságnak a 3000 eurós büntetést.

2006-ban a gyengének titulált Eb-selejtezőbeli szereplés miatt (a csapat idegenben 3-2-re kikapott az északírektől és 2-0-ra a svédektől) Aragones kétszer is felajánlotta lemondását, amit a szövetség nem fogadott el. S hogy a szurkolók végleg megutálják, az idei Eb-re nem nevezte a Real Madrid klasszisát, Raúlt...

Ezek után a döntőbeli szereplés majdhogynem csoda, főleg úgy, hogy Spanyolország az örök vesztes kategóriába tartozik évtizedek óta. Hiába kiváló a csapat, a nagy versenyeken alig jutott sikerélmény. Európa-bajnokságon például 24 évet kellett várni az újabb döntőre: 1984-ben a gárda 2-0-ra kikapott Franciaországtól - ki ne emlékezne Arconada kapus legendás potyagóljára?

"Én jól vagyok, a játékosaim szintén. Németország nagyon erős és veszélyes, kontratámadásiak gyorsak, nagy kérdés, hogyan tudjuk ezeket megállítani" - nyilatkozta Luis Aragonés a mérkőzés előtt.

Forrás: Getty Images

Nézze meg képgalériánkat!

Berlinben persze kitört a futballőrület, három órával a finálé kezdete előtt lezárták a helyi szurkolói zónát. A rendőrség tájékoztatása szerint erre biztonsági okokból került sor, miután az ötszázezredik drukker is elfoglalta helyét az óriáskivetítők előtt.

Német médiumok arról számoltak be, hogy szinte minden kocsma, étterem nyitva lesz a finálé alatt, természetesen mindegyikben megtekinthető a döntő, de helyet már sehol sem lehet foglalni.