Bécsi csodában bíznak a németek

Vágólapra másolva!
Néhány órával a bécsi labdarúgó Európa-bajnoki döntő előtt tetőpontjára hágott a feszültség Németországban. Általános vélekedés szerint a németeknek sikerül két vállra fektetni a spanyolokat, még akkor is, ha a nemzetközi sportvilág egy része esélyesebbnek tartja az ellenfelet. Azaz az 1954-es "berni csoda" után most jöhet a "bécsi csoda", s az ország válogatottja ismét futballtörténelmet ír, ahogy azt 54 évvel ezelőtt a svájci világbajnokságon az akkor ugyancsak esélyesebbnek tartott magyarok legyőzésével tette.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel kancellárral az élen - egy kivétellel - a spanyolok elleni német győzelemre fogadott az egész kormány, amely csaknem teljes létszámban ott lesz az osztrák fővárosban.

Az egyetlen kivétel az amúgy tekintélyes futballszakértőnek számító Peer Steinbrück pénzügyminiszter, aki azt hangoztatta, hogy szakértelme és szíve közül az előbbire hallgatott, vállalva annak ódiumát is, hogy "hazafiatlannak" bélyegzik majd meg.

A csapat fő kabalájának amúgy Angela Merkel számít, a Sweinsteigert különösen kedvelő német kancellár asszony ugyanis személyes jelenlétével eddig mindig szerencsét hozott.

Franz Beckenbauerrel az élen a német válogatott korábbi nagyjai szinte kivétel nélkül azon a véleményen vannak, hogy sikerülni fog a spanyolok legyőzése. Még akkor is, ha a szakértők elismerik, hogy az Európa-bajnokság során a spanyolok mindenkinél kiegyensúlyozottabban szerepeltek, miközben a német válogatott meglehetősen hullámzó teljesítményt nyújtott. A legfőbb német fegyver, a győzni akarás azonban általános remény szerint vasárnap este ellenállhatatlan lesz.

Mindezt jelzi az is, hogy Németország a hivatalos program szerint már készül a két évvel ezelőtti ünneplés megismétlésére. Hétfő délutánra csaknem egymillió szurkolót várnak a Brandenburgi kapuhoz, ahol a válogatott meg kívánja köszönni a közönségtől kapott támogatást. A rendezők szerint az ünnepet akkor is megtartják, ha a csapat a döntőben kikapna a spanyoloktól, erről azonban alig esik szó.

Bécsben egyébként vasárnap este német-spanyol csúcstalálkozó lesz a pályán kívül, azaz a tribünön is. A szurkolók között ott lesz ugyanis Horst Köhler német államfőn és Angela Merkel kancelláron kívül János Károly spanyol király és José Luis Rodríguez Zapatero miniszterelnök is.

Közben Németország Michael Ballackért szurkol. A csapat kapitányának esti játéka vasárnap reggel is teljesen bizonytalan volt, Joachim Löw edző televíziós nyilatkozatában már azt sugallta: nagyobb esély van arra, hogy a kiváló középpályás vádlisérülése miatt nem léphet pályára.

Forrás: Getty Images

Egy a sok német drukker közül

Löw közölte, hogy a végső döntést az orvosokkal és a játékossal konzultálva közvetlenül a mérkőzés előtt hozza meg, de utalt arra: a csapat legfőbb irányítóját posztján Tim Borowski vagy Bastian Sweinsteiger helyettesítheti.

Egyébként Michael Ballack hasonló sérülés miatt nem játszhatott a két évvel ezelőtti világbajnokság Costa Rica elleni, 4-2-es német győzelemmel végződött nyitómérkőzésén sem, s akkor Borowski "ugrott be" helyére.

A vasárnapi német sajtó megerősítette azt is, hogy a játékosok már most fejenként 150 ezer euró boldog tulajdonosai. Ha viszont legyőzik a spanyolokat, s Európa-bajnoki címet szereznek, akkor 100 ezerrel több, azaz 250 ezer euró üti a markukat.

Küldje a #FUTBALLMMS kódszót sms-ben a 777-re, és fotókkal kiegészített információkhoz juthat mindössze havi 499 forintért! A regisztrációs sms díja 72 forint.
A szolgáltatást T-Mobile-ügyfelek vehetik igénybe. (x)