Öreg Vastic, fiatal Fabregas, taroló Bundesliga

Vágólapra másolva!
Már csak egyetlen mérkőzés van hátra a kontinensviadalból, és a döntő előtti feszültséget oldandó készítettünk egy összeállítást az Európa-bajnokság kereteinek érdekességeiből. Akad itt álomtizenegy a torna legidősebb és legfiatalabb focistából, és az is kiderül, hogy melyik játékos ugrott az Eb-szerepléseket tekintve az örökranglista élére.
Vágólapra másolva!

A kontinensviadalra összesen 368 labdarúgót utazott el (a 16 válogatott mindegyike 23 focistát nevezhetett a tornára), akik közül 177-en külföldön keresik kenyerüket. Mindegyik együttesnél akadt legalább egy idegenlégiós játékos: a legkevesebb az oroszoknál, akiknél csupán Ivan Szaenko mondhatta el magáról, hogy nem otthon futballozik - ez a szám a szbornaja remek szereplésének köszönhetően szinte bizonyosan változik majd a nyáron. A legtöbb légióssal viszont a csehek és a horvátok rendelkeztek, mind a két országnál csak három olyan futballista akadt, aki otthon szerepelt.

Még érdekesebb, ha megvizsgáljuk, hogy az egyes bajnokságok hány labdarúgót delegáltak a tornára: ebből a szempontból a Bundesliga viszi a prímet. A német élvonalból összesen 57-en voltak ott a kontinensviadalon, és közülük csak 19 olyan játékos akadt, akit Joachim Löw válogatott be - a többiek nem a német, hanem más nemzet képviseletében játszottak a tornán.

Négy évvel korábban egyébként a hasonló listát az angol Premier League vezette, amely alighanem most is az élen állna, ha az angolok kijutottak volna a tornára. A Premier League még így is megcsípte a második helyet a maga 43 képviselőjével: csupán három olyan válogatott volt a kontinensviadalon, amelynek keretében nem szerepelt Angliában légióskodó labdarúgó (Olaszország, Oroszország és Románia). A fináléban a Premier League akár hét játékossal is képviseltetheti magát, hiszen a németeknél kettő, a spanyoloknál pedig öt olyan focista van, aki Angliában futballozik.

A torna korszerkezetét illetően mindenképpen érdekes az a tény, hogy míg a négy évvel ezelőtti Európa-bajnokságon a benevezett futballisták között nyolc tizenéves is akadt, addig most csupán egyetlen olyan játékos volt, aki a viadal kezdetén még nem töltötte be a második ikszet. 2004-ben tinédzserként játszott az Eb-n Valerij Bozsinov, Johan Vonlanthen, Wayne Rooney, Lukas Podolski, Tranquillo Barnetta, Cristiano Ronaldo és Bastian Schweinsteiger is - közülük mára többen is meghatározó alakjai lettek a világ labdarúgásának. Hogy ugyanez négy év múlva elmondható lesz-e mondjuk a mostani torna egyetlen tinijéről, Eren Derdiyokról, az erősen kérdéses...

Az idei Eb inkább az idősebb futballistákról szólt, hiszen a torna legöregebb játékosa Ivica Vastic volt a maga 38 életévével (négy évvel ezelőtt a svájci kapus, Jörg Stiel volt a korelnök, "mindössze" 36 esztendősen), és az osztrákok támadója be is talált, amivel a kontinensviadalok történetének legidősebb gólszerzője lett.

A mostani viadal második legidősebbje, Jens Lehmann (aki szintén 38 éves) ott lesz a fináléban, míg a harmadik legöregebb játékos, Edwin van der Sar is új Eb-rekordot állított fel - a francia Lilian Thurammal közösen. Utóbbi játékos a torna előtt az élen állt az Európa-bajnoki szerepléseket illetően 14 mérkőzéssel, amihez most újabb két találkozót teljesített. A viadal előtt Van der Sar egy találkozóval még el volt maradva tőle, ám mivel ő most eggyel több alkalommal lépett pályára, így már neki is 16 Eb-meccse van.

Mindkettőjüknek ez volt a negyedik Európa-bajnokságuk, amit rajtuk kívül még egy focista mondhat el magáról: az olasz Alessandro del Piero, aki a torna előtt tízszer lépett pályára Európa-bajnokságon, és a mostani viadalon lejátszott három találkozójával 13-ra növelte ezt a számot. Ezzel olyan focistákat ért utol az örökranglistán, mint Paolo Maldini, Dennis Bergkamp, Jürgen Klinsmann, Laurent Blanc vagy Didier Deschamps - de eggyel még mindig elmarad Zinédine Zidane-tól, Karel Poborskytól és Luis Figótól.

Az Európa-bajnokságra benevezett legidősebb futballistákból ennek megfelelően nem akármilyen csapatot lehet összeállítani.

Íme az Eb "veteránválogatottja": Lehmann (német) - Thuram (francia), Bak (lengyel), Materazzi (olasz), Hiden (osztrák) - Alexandersson (svéd), N. Kovac (horvát), Galásek (cseh), Vastic (osztrák) - H. Larsson (svéd), Koller (cseh). Közülük mindenki pályára is lépett a tornán, igaz, a gólszerzés csak Vasticnak jött össze...

Persze a hasonló szempontok alapján összerakott "juniorválogatott" sem rossz: Ruí Patricio (portugál) - Radu (román), Kokoszka (lengyel), Prödl (osztrák), Djourou (svájci) - Fabregas (spanyol), Pazdan (lengyel), Rakitic (horvát), Nasri (francia) - Kalinic (horvát), Derdiyok (svájci).

Közülük ugyan Ruí Patricio, Stefan Radu és Michal Pazdan sem kapott játéklehetőséget, viszont a középpálya meglehetősen erősnek tűnik Fabregasszal, Rakiticcsal és Nasrival.

Küldje a #FUTBALLMMS kódszót sms-ben a 777-re, és fotókkal kiegészített információkhoz juthat mindössze havi 499 forintért! A regisztrációs sms díja 72 forint.
A szolgáltatást T-Mobile-ügyfelek vehetik igénybe. (x)



www.infosport-focivilag.hu