Nem a csodában hisz az izzadós török kapitány

Vágólapra másolva!
Szerdán eldől, hogy a korábbi háromszoros győztes német, vagy az Európa-bajnokságon ilyen magasságokban még nem járó török válogatott lesz-e az első döntős az oszrák-svájci közös rendezésű kontinensviadalon. Egy nappal a találkozó előtt mindkét fél háza táján optimista nyilatkozatok születtek, de amíg a németek a meccs egyértelmű esélyesként érthetően magabiztosak, a törökök nem hajlandóak belenyugodni az áldozati szerepbe, és Fatih Terem szenvedélyes, érzelmektől sem mentes sajtótájékoztatóját látva Ballackék könnyen ráfázhatnak, ha kicsit is lebecsülik a rengeteg sérülés és eltiltás sújtotta félholdasokat.
Vágólapra másolva!

Meglepetéssel kezdődött a nationalelf sajtótájékoztatója, a híresen precíz nemzet válogatottja ugyanis késve érkezett Bázelbe, így a pontosságban tréfát nem ismerő svájci szervezők is nem várt nehézségbe ütköztek. Végül 19 óra helyett 19.20-kor foglalt helyet az asztalnál Joachim Löw és Mario Gomez, de mivel fél nyolckor már a törökökön volt a sor, nem sok idő jutott a kapitánynak és a spanyol felmenőkkel is bíró csatárnak.

A portugálok elleni negyeddöntőt eltiltása miatt csak a lelátóról követő kapitány pörgős meccset vár a mentálisan nagyon erős törökök ellen, de örömmel újságolta, hogy minden játékosa bevethető az elődöntőben. Gomez nem sok újat tudott hozzátenni főnöke szavaihoz, ő is forró hangulatú ütközetre számít, és bízik benne, hogy úgy játszik majd a csapat, mint a portugálok ellen, mert akkor nehéz lesz legyőzni őket.

Mivel Löw a Fenerbahcénál és az Adanaspornál is edzősködött, így nem ismeretlen számára a török futball, és azt azt körülvevő fanatikus hangulat, de Terimről nem lehetnek jó emlékei, mert a félholdasok kapitánya a Galatasaray edzőjeként egyszer remizett, egyszer pedig legyőzte a német kollégát.

Egy statisztikákat kedvelő újságíró arról kérdezte Löwöt, mit szól hozzá, hogy eddig Ballack futotta a legtöbbet az Eb-n, de a német trénert ez nem lepte meg, mivel a Chelsea középpályása tökéletes fizikai formában van, mióta a Premier League kőkemény taposómalmában húzza az igát.

Mivel vészesen közeledett fél nyolc, a Jogi becenevű kapitány már csak a török futball fejlődésének okait boncolgatta nem túl részletesen, a lényeg, hogy a szerdai riválisnál jobban odafigyeltek a fiatal játékosok képzésére, jobb körülményeket teremtettek, és ezzel olyan plusszal látták el a mostani válogatott gerincét adó generációt, amely elég ahhoz, hogy hátrányban sem ijednek meg.

Gyors váltás az asztalnál, Löw és Gomez el, érkezik a meglehetősen morcos Fatih Terim, aki egyből vetkőzőszámmal kezd, a sajtótájékoztatónak helyet adó terem ugyanis szinte már a szaunát idézi. A Császár becenévre hallgató Terim nem kertel, ők bizony kitűztek maguk elé egy célt, és most már nem akarnak meghátrálni, tisztelik a rutinos német csapatot, de nem érzik úgy, hogy meg kéne állniuk az elődöntőnél, a munka ugyanis még nincs befejezve.

"Hisz a csodában?" - így a következő kérdés, Terim viszont gyorsan helyre teszi a dolgokat, és megosztja velünk a hitvallását: lehetetlen nem létezik, a csodákra viszont várni kell. Sőt, Einsteintől is idéz, aki azt mondta, kétféleképpen élheti az ember az életét: vagy mindenre úgy tekint, mint egy csodára, és ennek megfelelően is él, vagy semmire nem tekint úgy, Terim ez utóbbit tartja szem előtt.

"Egy üzenetet közvetítunk azzal, hogy itt vagyunk az Európa-bajnokságon, jó látni, hogy egy olyan országban, ahol rengeteg a konfliktus és az emberek nem mindig toleránsak, most mindenkinek az a fontos, hogy a török zászló alatt gyülekezzen. A futball egyesíti az országokat, különböző vallású emberek drukkolnak, örülnek együtt, ha már a csodáról volt szó, ezt annak lehet nevezni, és büszkék vagyunk arra, hogy elfeledtethetjük a torna idejére a török néppel a gondjait" - váltott át érzelmesebb témára a kapitány.

Terim jót nevetett azon, hogy mindenki komolyan vette, amikor azt mondta, hogy Tolga, a harmadik számú kapus is mezőnybe öltözik majd, pedig ezt csak viccnek szánta, és jelezni akarta, hogy minden eshetőségre fel vannak készülve. Ami a sérülteket illeti, Emre biztos nem épül fel, Tümer Metin azonban 30, jó esetben 45 percre bevethető. Nihat elvesztésével az egyik legfontosabb láncszeme dőlt ki a török támadógépezetnek, Terim pedig abban látja a sok sérülés okát, hogy a hosszú idényben minden meccs döntő jelentőségű volt, és mivel a játékosok nem akartak semmiről sem lemaradni, így nem vették komolyan testük jelzését.

Mivel a török csapat háromszor is hátrányból nyert, így mindenképpen ki akartak húzni valami magyarázatot a kérdezők a hadvezérből, aki azonban végig azt hangsúlyozta, nem kell sem csodáról, sem szerencséről beszélni, hiszen a titok mindössze annyi, hogy küzdeni kell, és tilos feladni. A lobbanékony természetű edző szerint a mostani menetelés hosszú évekig éreztetni fogja hatását, és mindenki büszkén meséli, majd, hogy micsoda emlékeket őriz erről a 2008-as tornáról.

"Melyik jelző igaz a csapatra: a legszerencsésebb? a legpechesebb? a legharciasabb? a legőrültebb?" - jött az újabb kérdés, Terim három jelzőt emelt ki, de még véletlenül sem azokat ami a felsorolásban szerepelt. Ő érdekesnek tartja a gárdát, amelyet élvezet nézni, de ezeknél sokkal fontosabb az elődöntős jelző, mert ez mutatja, hogy mit is értek el, hiszen korábbi világ- és Európa-bajnokok már hazamentek, de ők még mindig itt vannak.

"Hiába a sok sérült, eltiltott és nehézség, azt hiszem, elég sokan cserélnének most velem" - mondta Terim, aki üzent a külföldön élő török drukkereknek is, akiknek az elődöntő megnyerésével szeretnének egy ajándékot átnyújtani. Az egyre jobban izzadó kapitány végül a sokadik törülközés után nyolc előtt pár perccel úgy döntött, irány a pálya, a szokásos negyedórára mi is megnézhettük, hogyan kezdődik egy török edzés.

Nos, a látottak nem sokban tértek el a Budapest Bajnokság első osztályába frissen feljutott Hegyvidék tréningjén megszokott sorrendtől, itt is cicázással hangoltak a játékosok, ketten próbáltak labdát szerezni a hét-, illetve nyolcfős kinti brigádtól. Az eltiltott Volkan kapus állandóan a társak céltáblája volt, hol azért, mert suta mozdulattal fejelt bele a labdába, hol azért, mert vállal próbált egy kis technikai elemet belevinni vesztére a játékba, így ő volt benn a legtöbbet.

Forrás: [origo]

A török lányok körében is nagyon népszerű a válogatott

Amikor Volkan mellett egy másik portás, Rüstü is középen volt, a fiatal Arda nem tisztelte a kort, és szemtelenül ráment egy kötényre a nála 13 évvel idősebb csapattárszal szemben, ám Rüstü nem harapott rá a csalira. A leghosszabb ideig az Arda, Volkan duó nyomozta a labdát, vagy másfél percig eldugták előlük a kintiek, aztán Hamit Altintop rontott, de ennél több látnivaló nem jutott az edzésből, mert lejárt a 15 perc.

A török fanatikusok már az edzésen is elég komoly létszámban jelentek meg, óriási hangerővel megénekelték az összes játékost, és a kerítésen lógva próbáltak egy-egy mozdulatot ellesni a kedvencektől, rajtuk semmi nem fog múlni szerdán, amikor kiderül, sikerül-e véghez vinni a török futball történetének talán legnagyobb diadalát.

Küldje a #FUTBALLMMS kódszót sms-ben a 777-re, és fotókkal kiegészített információkhoz juthat mindössze havi 499 forintért! A regisztrációs sms díja 72 forint.
A szolgáltatást T-Mobile-ügyfelek vehetik igénybe. (x)