Egyre több a női futballszurkoló

Vágólapra másolva!
Megdőlt az az állítás, hogy a futballt elsősorban a férfiak kedvelik. Wolfgang Eichler, az szervezőbizottság szóvivője szerint a mostani Eb egyik legfeltűnőbb jelensége, hogy a svájci és az ausztriai szurkolózónákat felkereső drukkerek fele nő.
Vágólapra másolva!

Bár a stadionok nézőközönségéről még nem állnak rendelkezésre pontosabb adatok, az már biztosnak tűnik, hogy az előző, portugáliai Eb-hez képest sokkal több a hölgyszurkoló. Négy évvel ezelőtt a stadionokban helyet foglalók harminc százaléka tartozott a gyengébb nemhez.

Az eddigi bécsi tapasztalatok nem igazolták azokat a félelmeket sem, hogy a kontinensviadal alatt növekszik majd a nők ellen elkövetett, elsősorban családon belüli erőszak. Nemzetközi tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy különösen ünnepek alatt - például karácsonykor -, hétvégeken vagy sportrendezvények alkalmával válnak gyakoriakká a hozzátartozók elleni erőszakos cselekedetek.

Brit felmérések szerint azokon a napokon, amikor forduló van a labdarúgó-bajnokságban, akár 30 százalékkal is megugrik a családon belüli bántalmazások száma. Az esetek közel felében alkoholos befolyásoltságra vezethető vissza a tettlegesség.

Bár a bécsi segélykérő vonalakon valóban több hívás futott be júniusban, szakértők szerint ez nem feltétlenül hozható összefüggésbe az Eb-vel. A prostitúció terén sem tapasztaltak különösebb változást, azt leszámítva, hogy a bordélyok forgalma derekasan gyarapodott. Kirívó erőszakos cselekmények azonban nem történtek a piroslámpás intézmények "háza táján".

Érdekesség, hogy hozzávetőleg 5,5 millióval utaztak eddig többen a bécsi tömegközeledési eszközökön. A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien becslése szerint a játéknapokon félmillióval többen vették igénybe a metró-, autóbusz-, gyorsvasút- és villamosjáratokat, mint rendesen, azokon a napokon pedig, amikor nem volt mérkőzés, úgy kétszázezerrel többen utaztak a vonalakon.

A bécsi mérkőzések színhelyére, a Praterben található Ernst Happel-stadionhoz a szurkolók hatvan százaléka valamilyen tömegközlekedési eszközzel érkezett. Sokat lendített ezen, hogy nem sokkal az osztrák-svájci rendezésű Eb előtt adták át az U2 metróvonal meghosszabbított szakaszát, amelynek a stadion a végállomása.

A szervezők megítélése szerint az Eb idejére kidolgozott közlekedési koncepció bevált. A lezárásoknak, eltereléseknek és pótszerelvények beiktatásának köszönhetően elmaradtak a nagyobb torlódások a főváros utcáin, főleg a mérkőzések után akadozott csak a forgalom az ünneplő szurkolók miatt.

Küldje a #FUTBALLMMS kódszót sms-ben a 777-re, és fotókkal kiegészített információkhoz juthat mindössze havi 499 forintért! A regisztrációs sms díja 72 forint.
A szolgáltatást T-Mobile-ügyfelek vehetik igénybe. (x)