Örömünnep Madridban, összecsapás Milánóban

Vágólapra másolva!
Cesc Fabregas győzelmet érő tizenegyesét követően vasárnap késő este madridiak ezrei özönlötték el a fővárost, hogy együtt ünnepeljék a spanyol labdarúgó-válogatott Európa-bajnoki elődöntőbe jutását. Luis Aragonés együttese Bécsben gólnélküli mérkőzést, hosszabbítást követően büntetőpárbajban múlta felül a világbajnok olasz alakulatot.
Vágólapra másolva!

"Hol vagy, Luca Toni?" - kiáltozta néhány drukker, ezzel is jelezve, hogy a gólerős csatár, akitől a spanyolok leginkább tartottak, ezúttal - ahogy az egész Eb-n - nem jelentett különösebb veszélyt.

Fiatalok csoportjai egy időre feltartották a forgalmat, néhány autót meg is hintáztattak, de a rendőrség közbelépett. Különösebb incidens az első beszámolók szerint nem történt.

"Megtört az átok" - jelentette ki a Cuatro televízió kamerája előtt János Károly király - aki ott volt Bécsben a mérkőzésen -, utalva a spanyolok hosszan tartó pechszériájára, arra, hogy a válogatott a nagy tornákon rendszeresen búcsúzott a kieséses szakasz elején. Legutóbb 1984-ben, a franciaországi Európa-bajnokságon volt elődöntős az ibériai csapat, akkor a döntőbe is bejutott, de alulmaradt a házigazdák válogatottjával szemben.

A spanyolok 88 éve először győzték le tétmérkőzésen az olaszokat, ráadásul a szurkolók annak is örülhettek, hogy június 22-én három elvesztett tizenegyespárbaj után ezúttal sikerrel járt csapatuk.

A "fekete nap" története 1986-ban kezdődött, amikor is a mexikói világbajnokságon 1-1-es döntetlent követően Belgium jutott a legjobb négy közé 11-esekkel.

Éppen egy évtizeddel később az angliai kontinensviadalon a házigazdák állították meg a spanyol armadát a negyeddöntőben, miután 120 perc alatt nem született gól.

A harmadik kudarc a 2002-es vb-n történt, amikor a társrendező Koreai Köztársaság együttese - jelentős bírói segítséggel - kihúzta a hosszabbítás végéig a 0-0-ás döntetlent, s büntetőpárbajban ismét az ibériaiak húzták a rövidebbet.

A spanyoloknak alapvetően nem kedvezett eddig, ha a 11-esekre maradt a döntés: mindössze egyszer, a 2002-es vb nyolcaddöntőjében nyertek az írekkel szemben, a másik három alkalommal alulmaradtak.

Június 22-e az olaszoknak sem a legkedvesebb napja. A squadra azzurra négy éve ekkor esett ki a legutóbbi kontinensviadalon, ugyanis hiába nyert 2-1-re Bulgária csapata ellen, a svéd-dán meccs 2-2-es eredménye azt jelentette, hogy az öt pont is kevés volt a továbbjutáshoz. Az olaszok másik, e naphoz kötődő negatív élményéhez 1988-ig kell visszatekinteni: húsz esztendeje a Szovjetunió alakulata 2-0-ra győzte le az azúrkék csapatot az Eb elődöntőjében.

Küldje a #FUTBALLMMS kódszót sms-ben a 777-re, és fotókkal kiegészített információkhoz juthat mindössze havi 499 forintért! A regisztrációs sms díja 72 forint.
A szolgáltatást T-Mobile-ügyfelek vehetik igénybe. (x)