Már csak a Zenit orosz játékosai duplázhatnak

Vágólapra másolva!
A holland válogatott kiesésével biztossá vált, hogy az idei Európa-bajnokságon a legjobb négy között egyetlen olyan labdarúgó sem lesz, aki az esztendő során megnyerte volna a Bajnokok Ligáját. Igaz, az oroszoknál akad pár UEFA-kupa-győztesük, így még van esély arra, hogy valamelyik focista egy év alatt Eb-t és nemzetközi kupát is nyerjen - amire 2000 óta nem volt példa.
Vágólapra másolva!

A Bajnokok Ligájában az idén a Manchester United diadalmaskodott, és mivel az angol válogatott nem jutott ki a kontinensviadalra, a BL-győztes klub már eleve csak négy labdarúgóval képviseltette magát a tornán: azonban a hollandokat (Edwin van der Sar), a franciákat (Patrice Evra) és a portugálokat (Nani, Cristiano Ronaldo) is a favoritok közé sorolták.

Ehhez képest a franciáknak már a csoportjukból sem sikerült továbbmenniük, Hollandia és Portugália a negyeddöntőben bukott el. Az UEFA-kupa idei győztese viszont sokkal jobban áll: ezt a trófeát a Zenit Szankt-Petyerszburg hódította el, márpedig az orosz válogatott nagy meglepetésre ott van a legjobb négy között, keretében öt Zenit-játékossal. Ráadásul ez a szám eggyel több is lehetne, ha Pavel Pogrebnyak nem sérül meg az Eb előtt...

Alekszandr Anjukovnak, Andrej Arsavinnak, Vjacseszlav Malafejevnek, Roman Sirokovnak és Konsztantyin Zirjanovnak tehát még megvan az esélye arra, hogy egy évben európai kupát és kontinensbajnokságot nyerjen, márpedig a legutóbbi Eb-n erre nem volt precedens. Négy évvel ezelőtt az UEFA-kupát megnyert Valenciát egyetlen játékos sem képviselte a legjobb négy között (a spanyolok korábban kiestek), míg a Bajnokok Ligája-győztes FC Portóból ugyan öten is ott voltak a fináléban, de azt a görögök nyerték meg.

2000-ben viszont akadt olyan futballista, aki nem csak Európa-bajnoki címnek, hanem európai kupagyőzelemnek is örülhetett. A kontinensviadalt a franciák nyerték, egyik játékosuk pedig ott volt a Bajnokok Ligája fináléjában is. Nicolas Anelkáról van szó, aki ugyan az Eb-döntőn nem lépett pályára, de előtte a franciák mindegyik mérkőzésén bevetették. Ami a 2000-es UEFA-kupa-győztest illeti, a török Galatasarayból ugyan többen is résztvevői voltak a tornának, de a negyeddöntő megálljt parancsolt nekik.

Az 1996-os, angliai Európa-bajnokság idején még három európai kupasorozat létezett, ám az aktuális BL-győztes Juventus FC-ből a legtovább csak a francia Didier Deschamps jutott - aki a francia válogatottal a negyeddöntőben vérzett el. Három honfitársa (Bernard Lama, Youri Djorkaeff és Patrice Loko) KEK-győztesként mondhatta ugyanezt el magáról. Az UEFA-kupát elhódított Bayern Münchenből viszont többen is ott voltak az Eb-győztes német válogatottban: Thomas Helmer, Markus Babbel, Mehmet Scholl, Christian Ziege és Jürgen Klinsmann is elmondhatta magáról, hogy pár hónapon belül európai kupát és Eb-t is nyert.

Ebből a szempontból az 1992-es Eb-győztes dán válogatott nem tartozott a legjobbak közé, és a németországi kontinensviadalon a legjobb négy közé jutott focisták közül is csak öt holland labdarúgó mondhatta el magáról, hogy abban az évben európai kupát nyert. Dennis Bergkamp, Frank de Boer, John van't Schip és Brian Roy tagja volt az UEFA-kupa-győztes Ajax Amsterdamnak, míg Ronald Koeman maga lőtte a BL-döntő győztes gólját az FC Barcelona színeiben - ám az Eb-n csak a bronzérem jutott nekik. Igaz, Koeman négy évvel korábban már beírta magát a sportág aranykönyvébe, elvégre 1988-ban Európa-bajnokságot és BEK-t is nyert. Persze ezzel nem volt egyedül, hiszen az abban az esztendőben a BEK-ben diadalmaskodott PSV Eindhovenből Koemanon kívül Hans van Breukelen, Berry van Aarle, Wim Kieft és Gerard Vanenburg is tagja volt az Eb-győztes holland csapatnak, sőt Erwin Koeman a KV Mechelennel friss KEK-győztesként nyert kontinensviadalt.

www.infosport-focivilag.hu