Spanyolország bűnrossz meccsen jutott elődöntőbe

Vágólapra másolva!
Az Európa-bajnokság eddigi talán legrosszabb mérkőzésén tizenegyesek döntöttek Spanyolország javára Olaszországgal szemben a labdarúgó kontinensviadal utolsó negyeddöntőjében. A 120 perc 0-0-s eredményét követően a spanyolok 4-2-re nyerték a párbajt, s jutottak hosszú-hosszú idő után ismét a legjobb négy közé.
Vágólapra másolva!

Az első három negyeddöntőben az esélytelenebbnek tartott csoportmásodik jutott tovább a labdarúgó Európa-bajnokságon, így különösen nehéz helyzetben lépett pályára a még százszázalékos spanyol válogatott Olaszország ellen.

Luis Aragonés szövetségi kapitány a találkozó előtt hangsúlyozta is, hogy esélyesség ide vagy oda, nagyon figyelni kell a világbajnokra.

"Biztos vagyok abban, hogy nyerni fogunk, nincs kétségem afelől, hogy játékosaim képesek 110 százalékosan teljesíteni" - vélte a szakvezető, akit nyomaszthatta az a statisztikai tény is, hogy Spanyolország az Eb-k történetében már hat alkalommal bukott el a legjobb nyolc között.

Kollégája, Roberto Donadoni játékosgondokkal is küzdött, hiszen Andrea Barzagli olyan súlyosan megsérült az edzésen, hogy ő már nem léphetett pályára a kontinensviadalon. Így aztán Panucci és Chiellini lett a két középső védő, a középpályán pedig az eltiltott Andrea Pirlo és Gennaro Gattuso helyére Alberto Aquilani, illetve Massimo Ambrosini került.

A két csapat márciusban már megmérkőzött egymással, akkor felkészülés gyanánt a spanyolok 1-0-ra nyertek.

Az első negyedóra 75:25 százalékos labdabirtoklási aránya csak azokat téveszthette meg, aki nem látták a mérkőzést. Ugyan a labda többnyire spanyol lábakon vándorolt, helyzetre nem futotta Villáék erejéből.

Az olaszok négy védője remekül szállta meg a 16-ost, Panucci és Chellini nagyon meg sem erőltette magát, mert a két szélsőbekk, Zambrotta és Grosso általában levédekezte a szórványos spanyol akciókat. A középpálya szervezőkézsége azonban sokáig nem akart kidomborodni, hiszen Ambrosini és De Rossi inkább a védekezéssel volt elfoglalva, Aquilani pedig nem találta a ritmust.

A szurkolók füttyét a 38. percben David Silva 25 méteres, jobbról megeresztett lökete változtatta tapsra, a labda centikkel kerülte el a jobb alsó sarkot. Aztán Iniesta remekül kényszerítőzött Villával, ám beépve a büntetőterületre egy méterrel a jobb kapufa mellé lőtt.

Tárgyilagosan fogalmazva azonban bűnrossz első félidőt produkáltak a felek, a két csapat teljesítménye azt a látszatot is kelthette volna, egy közepes NB I-es meccset látunk...

A második játékrészből is el kellett telnie negyedórának, hogy végre helyzet alakuljon ki. A 60. percben a csereként pályára lépő Camoranesi pöckölte el a labdát, a kiinduló Casillas megtorpant, így Toni előbb az ötösön a magasba rúgta a labdát, majd okosan lefejelte, Camoranesi közeli lövését azonban Casillas nagy bravúrral, lábbal védte.

Szegény Luis Aragones sem bírta tovább idegekkel, lekapta két szervező játékosát, Iniestát és Xavit, helyükre Cazorla, illetve Fabregas állt be, a 74. percben Donadoni is lecserélte a tébláboló Cassanót, hátha Di Natale képes lesz a csodára.

A 80-81. percben még Marcos Senna lábában volt a gól, ám ott is maradt. A középályás előbb 28 méterről küldött kemény szabadrúgást Buffon kapujára, a hálóőr azonban magabiztosan öklözött.

Egy perccel később már a szerencse is segítette, Senna 30 méteres, lapos bombáját Buffon elsőre megfogta, a labda azonban átcsúszott a hasa alatt, s a bal kapufánál állt meg.

Az utolsó percek idegtépő lassúsággal teltek el, ilyen 0-0-s mérkőzés után félve gondolhattunk a hosszabbításra.

A ráadás az addig látottakhoz képest egészen mozgalmasan indult, előbb David Silva 20 méterről alig lőtt a bal kapufa mellé, majd válaszul Di Natale közeli fejesét kellett Iker Casillasnak kitolnia a léc alól.

Forrás: Getty Images


Ezzel el is lőtték puskaporukat a csapatok, még Del Piero érkezése felvillanyozta az olaszokat, de talán Donadoni is azt gondolta, egy biztos ítéletvégrehajtóval több lesz a pályán a büntetőpárbajban.

Az első sorozatban David Villa belőtte a jobb sarokba (1-0), Fabio Grosso sem hibázott (1-1)

Santi Cazorla ugyanúgy a jobb sarkot választotta (2-1), ám De Rossi elrontotta, jobbra tartó lövését Casillas kiütötte.

Marcos Senna védhetetlenül bombázott a léc alá (3-1), Camoranesi pár lépésről nekifutva a bal felsőbe küldte a labdát (3-2)

A negyedik sorozatban Daniel Güiza elrontotta, bal alsóba tartó lövését Buffon megfogta. De megremegett Di Natale lába is, aki ahelyett, hogy egyenlített volna, a bal alsót választotta, Casillas ugyanúgy védett, mint kollégája.

Az utolsó körben Fabregas belőtte (4-2), így Spanyolország jutott a legjobb négy között.