A büfébe járkáló német drukker elintézte a portugálokat

Vágólapra másolva!
Ötgólos meccsel kezdődtek meg a negyeddöntők a labdarúgó Európa-bajnokságon, a pontrúgásokkal remekül operáló német válogatott 3-2-re verte Portugáliát. Cristiano Ronaldóék kiesésében a rögzített szituációk pocsék levédekezése mellett az a német drukker is szerepet játszott, akinek sikerült mindig akkor kimennie a stadion büféjébe, amikor a gólok érkeztek, így a lényegről lemaradt, de legalább jó kabalának bizonyult.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Bázelből

Amikor beérek a bázeli stadion lelátójára, a csapatok még csak melegítenek, a szurkolók azonban már játszanak, épp a németeken a sor, a lényeg: az Eb-logóval díszített zászlót kell eljuttatni a stadion egyik sarkából a másikba. A rekord 1 perc 10 másodperc, a német szimpatizánsok 1:20 alatt végeznek, különösebben nem viseli meg őket, ennyi kudarc belefér, ha a válogatott nyer.

A már megszokott forgatókönyv szerint mindkét csapatnak van egy-egy hangulatfelelőse, aki a meccs előtt elszórakoztatja a drukkereket, a bemutatásnál is ők sorolják a neveket, nem fogják kitalálni, ki kapja a legnagyobb ovációt a portugáloktól, kis segítség, BL-győztes, pokoli gyors, jóban van a labdával és kínosan ügyel, hogy a megfelelő mennyiségű zselé kerüljön a séróra.

A németeknél annyit változik a koreográfia, hogy az "előénekes" csak a számot és a keresztnevet mondja, a többit a weiser riese, a fehér óriás érzetét keltő szurkolótábor üvölti sok-sok decibellel.

A német tábor egy része látványos élőképpel kedveskedik bevonuló csapatának, kezek és háromszínű kartonlapok a magasban, már kész is a szektornyi zászló. Csapatok a helyükön, jöhet az össznépi karaoke, a himnuszoknál a szöveget is kiírják a kivetítőre, így senkinek nem kell attól félnie, hogy úgy jár, mint szegény Király Linda.

A kezdőrúgás előtt még mindkét alakulat erősíti a csapatszellemet, a németek pacsiznak egymással, a portugálok pedig, ahogy egy fradista ismerős mondaná, lipcseiznek, azaz körben összekapaszkodva spannolják egymást.

Útjára indul a labda, és nem kell sokat várni az első anyamomentumra sem, a németeknek nagyon nem tetszik, hogy a szoláriumban ragadt Dieter Bohlent idéző svéd pályatartozék kifelé ítél szabadrúgást a Bosingwa, Lahm párharcban. Podolski a meccs előtti kézfogás után másodszor is bemutatkozik Simaónak, a portugál a gyepen, a kispad meg reklamál, hogy bibis lett a szélső lába, de jön a negyedik játékvezető, és véget vet a be nem jelentett tüntetésnek.

A német közönség szenzációs, minden labdaszerzést óriási ovációval fogad, Lehmann első védését egyenesen fesztiváli hangulat kíséri, Cristiano Ronaldótól viszont tartanak, mert nagyon fütyülik. Előzetesen a technika és az erő párharcaként vezették fel a negyeddöntőt, ennek eleget is tesznek a felek, Deco 40 méteres keresztlabdája rápottyan a jobb oldalon loholó Simao lábára, aki sarokkal indított megkerülős csellel szeretné megkerülni Lahmot, akinek fizimiskája ugyan pont nem a német erényeket tükrözi, de mégis megállítja az ellenfelet.

Hiztlsperger nagyon szeretné meghálálni, hogy lehetőséget kapott a sérült Frings helyén, lő állítottból, lő futtából, de elsőre a sorfal, másodjára a háló örömet nem okozó fele kopik a lökettől. A túloldalon Deco igazi karmesterként vezényel, megint a jobb oldalt választja, Simao ott van a helyén, megy mögötte a jobbhátvéd Bosingwa, így megvalósul a BLASZ-edzők kedvenc figurája, a szélsőváltás, a bekk középre teker, Nuno Gomes azonban lemarad.

Kicsit lassul a rohanás, így van idő szemrevételezni a gyepet, bár a meccs előtti napon még elég furán mutatott az itt-ott kopottas fű, végül élesben állta a próbát a rekordidő alatt kicserélt talaj. A portugálokat a közvélemény egy része hajlamos színészként aposztrofálni a kamuesések miatt, ami azt illeti, Klosénak is lenne helye a világot jelentő deszkákon, Pepe mellett nagyot puffan, de a hűvös északi sípmester nem vevő a mutatványra.

A Deco, Simao párost imádná Mocsai Lajos, aki a kézilabda-közvetítések során gyakran használja az átlövő-beállós kapcsolat kifejezést, a portugáloknál az első húsz percben rendre a Barca irányítója és az Atlético szélsője kavar, a fenti duó újabb koprodukciójánál már gólörömre éhesen emelkednek a cserék, de Simao éles szögből leadott kísérlete gúnyos mosolygásra késztetti Lehmannt és a német tábort.

Egy német sarokrúgásnál Schweinsteiger tüzeli fel övéit, a portugáloknak is tetszik a tomboló német drukkerhad látványa, mert szépen elalszanak a kisszögletnél, belül Ballack emelkedik, fejel is, de nem talál kaput. Mindenesetre intő jel lehetett ez, mert a sajtótájékoztatón is faggatták Scolarit, hogy nem fél-e a német pontrúgásoktól, de a portugálokat az Eb után a Chelsea-re cserélő tréner akkor magabiztosan nyilatkozott a megfelelő megelőző intézkedésekről.

Forrás: Getty Images

Schweinsteiger (jobbra) azt a formáját hozta, ami miatt pár éve felfigyelt rá a futballvilág (még több kép)

A portugálokat nem véletlenül hívják Európa braziljainak, élmény nézni, ahogy kispasszos játékkal eljutnak a kapuig, de mindig eggyel többet húznak, így Nuno Gomes hiába kínálja meg Ronaldót gólpassz-szagú átadással, egy védő még időben közbelép, és ment az Aranylabda-várományos elől. Nagyon pulzál a portugál jobbszárny, Bosingwa megint megteszi, amit egy szélsővédőtől elvárnak, elmegy és begyűri középre, Joao Moutinho viszont nem tudja eldönteni, hogy fejjel vagy lábbal kapáljon bele a labdába, köztes megoldásként a combját helyezi a beadás útjába, hogy aztán a fejbúbját dörzsölve merengjen a "Mi lett volna, ha..." kérdésen.

A lelátóra száműzött Löwöt helyettesítő Flick a 20. perc tájékán többször is izgatottan gesztikulál a kijelölt zónán belül, ha külsőre nem is, öltözködésre azért a kapitányt idézi, könyékig feltűrt fehér ing és fekete nadrág a menü, mint a játékosoknál, még szerencse, hogy nem zöld-sárgában játszik a nationalelf. A 22. percben kiderül, milyen sokan is vannak a lelátón a németekért szorítok, Podolski előbb elegánsan eltartja magától Bosingwát, majd ballal teszi középre, Schweinsteiger pedig megelőzi Paulo Ferreirát, és a kissé tétovázó Ricardo sem tudja megállítani a jobb alsóba guruló labdát.

A stadion kétharmada eksztázisban, a gólszerző egy kissé arrogáns pózban ünnepli magát az oldalvonalnál, aztán pacsizik egy drukkerrel, akit a rendezők tesznek vissza a helyére, Schweinsteiger lassan Freddy Krueger-i magasságba ér majd Ricardo álmaiban, ugyanis a szőke Bayern-játékos két évvel ezelőtt a vb bronzmeccsén két és fél góllal hervasztotta le a mosolyt a portugál arcokról.

Nem elég a bekapott gól, Joao Moutinho szenved sérülést, az ápolást kihasználva mindkét csapat kimegy a kispadokhoz, van, aki egy-két jó tanácsot, van, aki frissítős palackot kap, és a németeknek jutottak a hasznosabb instrukciók, mert Schweinsteiger beívelése után Klose annyira üresen marad, hogy ijedtében majdnem Ricardóba fejeli a ziccert, na jó, a kapus beleér, de hárításra nincs esélye. Scolari összezuhanva ül a padon, sírásra görbülő szájjal, hát mégis a pontrúgások döntenek...?

A lelátón az első gól utáni jelenetek ismétlődnek, egy hatalmas válogatott mez kúszik felfelé az egyik szektorban, és most tűnik fel, hogy az első találathoz hasonlóan megint hiányzik a jobb szélső tag az előttem lévő német hölgykoszorúból, talán, ha a portugálok tudnák, hogy ha ő kimegy, mindig gólt kapnak, ráállítanák valamelyik kispados védőt. Végszóra meg is érkezik a német gólgarancia, keze tele poharakkal, a többiek jól kinevetik, hogy megint lemaradt a látnivalóról, de az eredményjelzőn kiírt eredmény azért kárpótolja. Egy langaléta németmezes annyira nem bír magával a vezetés miatt, hogy végigmegy az egész soron, nem úgy, csak pacsizik, ölelkezik, nagyokat kurjongat.

Forrás: [origo]

A németek nyerőembere a lelátón: ha kiment a büfébe, gólt lőtt a nationalelf

Scolari kénytelen váltani, Moutinho lába ennyit bírt, jön a szénné varrt Raul Meireles, de inkább Eusébióra lenne szükség, vagy minimum egy Figóra. De a piros mezesek 0-2-nél is szívesen színezik a játékot, Ronaldo sarokkal indít egy akciót, a német védelem ki is van gurigázva, de Mertesacker belerondít a képbe, és nagy mentéssel érdemel ki tapsot az övéitől.

A széleken mindent bevet a legutóbbi Eb ezüstérmese, Simao és Bosingwa mennek, mint a távirat, a baloldalon Ronaldo viszont többnyire labda nélkül mászkál, eddig jól működik a német elhárítás. Az UEFA torna előtt megjelent kiadványa a portugálok gyengeségének azt írta, hogy ha nem megy a csapatnak, akkor általában minden rosszul sül el, most is nagyjából ez az ábra, akarnak a fiúk, csak éppen a kapu előtt kéne valamit kifőzni.

Fröjdfeldt sporttárs egy svéd, német, portugál konferenciát rögtönöz, amikor Pepe és Klose kóstolgatja egymást verbálisan, a békítő show végén a kézfogás elmarad, de nincs idő ezen keseregni, mert van más esemény is a pályán. Ronaldo például a Decótól kapott labdát úgy veszi át, hogy azzal egyből métereket ver az amúgy sem higanymozgású Mertesackerre, és bár a MU klasszisa Lehmannba püföli a bőrgolyót, de a kipattanót Nuno Gomes a hálóba tereli, ezzel hatodik gólját szerzi az Eb-k történetében, és harmadik kontinensviadalán is beköszönt, amire eddig csak Vladimir Smicer, Jürgen Klinsmann és Thierry Henry volt képes.

Tekernek egyet a potméteren az eddig néma leventét játszó portugál drukkerek, és egy csapásra kedvenceik is ritmust váltanak, Ricardo Carvalho szerel méterekről becsúszva, és már robog is a kontra, Deco megint megtalálja Ronaldót, aki azonban eggyel többet tologat, és így blokkolják a suhintását. Majdnem lepereg a 45 perc, amikor Ballack megcsinálja a visszahúzós cselt, aztán szemtelenül a rövidet célozza, de Ricardo olvassa a szándékot, és odaér.

Forrás: Getty Images

Schweinsteiger barátnője is kiment sörért - de vajon kivel osztja meg, hiszen Basti épp a pályán remekel? (még több kép)

Az 1 perces hosszabbításba pedig még egy portugál ellencsapás is beletuszkolható, Ronaldo forgatja Mertesackert, aki pörög, mint a grillcsirke, a piros hetes pedig éles szögből, takarásból nézi ki magának a bal alsót, lendül is a jobb, de a labda 20 centivel arrébb megy, mint ahova tervezte.