Beckenbauer szerint a németek megnyerik

Vágólapra másolva!
Németország ott lesz az Európa-bajnokság döntőjében, s ha ott lesz, akkor meg is nyeri azt - nyilatkozta a német közszolgálati televíziónak a portugálok legyőzése után Franz Beckenbauer, minden idők egyik legjobb labdarúgója.
Vágólapra másolva!

Angela Merkel kancellár szerint a csapat a negyeddöntőben szenzációs győzelmet aratott, amelyre joggal lehet büszke az egész ország. A kancellár, aki a bázeli mérkőzés idején a brüsszeli EU-csúcs hivatalos vacsoráján vett részt, kormányszóvivőjének köszönhetően sms-en keresztül értesült minden német gólról, hajnali nyilatkozatában Beckenbauernél kicsit diplomatikusabban sugallta azt, hogy a németeket már nem lehet megállítani.

Berlinben és az ország több más városában egész éjszaka tartott az örömünnep, s szinte mindenütt egyfajta rendkívüli állapot volt. A pénteki német újságok pedig kivétel nélkül a válogatott feltámadásáról írtak.

A csapat életre kapott, s Németország ismét a fellegekben jár - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az újság szerint a bázeli 90 perc alatt ismét előjöttek a régi erények, mindenekelőtt a szív, a szenvedély, az erő, s mindez rég nem látott taktikai felkészültséggel és gondolatgazdagsággal párosult.

Elismerő szavakkal méltatta a tekintélyes lap a Portugália elleni találkozón a kispadról "száműzött" Joachim Löw szövetségi kapitány érdemeit, utalva arra, hogy a trénernek volt bátorsága "felforgatni" a csapatot, s a kapitány Ballackot úgy tehermentesíteni, hogy Rolfes és Hitzlsperger beállításával a németek mégis csak uralták a középpályát, s Cristiano Ronaldóval az élen nem engedték a portugálokat kibontakozni.

A frankfurti lap szerint az ellenfél játékának dinamikája meglepte a portugálokat, s amikor mégis csak "észbe kaptak", a németek a legszükségesebb időpontban mindig képesek voltak új erőre kapni nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is. A válogatott harmadik gólja (Ballack fejese) ennek bizonyítéka - hangoztatta a lap, leszögezve: ez az út a bécsi döntőbe vezet.

A Berliner Zeitung szerint a német válogatott tanújelét adta annak, hogy képes felnőni a feladathoz. Képes olyan teljesítményt nyújtani, amelyre szinte senki nem számít, különösen az ellenfél nem. Csütörtök este Bázelben nem lehetett ráismerni a csapatra, amely játékával teljes mértékben feledtette a horvátok és az osztrákok ellen nyújtottakat. Mindezért a válogatott minden elismerést megérdemel - írta a berlini újság, kiemelve a középpálya ellenőrzését sikerrel megvalósító új taktikát, az új játékosok bevetését, a bátorságot és a szenvedélyt.

A Portugália elleni siker a Berliner Zeitung szerint a legjobbkor jött, s remélhetőleg hozzájárult ahhoz, hogy a játékosokban feloldjon minden korábbi görcsöt. Hogy mindez elegendő lesz-e a végső győzelemhez, az még kérdéses - fogalmazott a lap, ugyanakkor megállapította: az a válogatott, amely képes volt két vállra fektetni a torna egyik fő esélyesének tartott portugálokat, minden elismerést megérdemel.

Az új taktikát és a régi erényeket említette a szenzációsnak tartott győzelem legfőbb tényezőiként a Süddeutsche Zeitung is. A lap szerint Löw edző sikerrel dobta sutba a korábbi stratégiát, s vette elő az újat, amelynek lényege a középpályás sor ideális megtalálása volt. Ballack és Scweinsteiger támadó, Rolfes és Hitzlsperger védekező középpályást játszott, elől pedig Klose és Podolski támadott, ami a legjobb recept volt. Az új felállás a Süddetsche Zeitung szerint meglepte a portugálokat, akik különösen a kezdetben nem találták meg a német fölény ellenszerét. S mindez megfelelő önbizalommal párosult, ami - mint az újság fogalmazott - elvezethet a bécsi döntőig.

A játékosok egyöntetűen azt mondták: eltiltott szövetségi kapitányukért, Joachim Löwért játszottak csütörtökön. "Edzőnként küzdöttünk! Benn vagyunk a legjobb négyben úgy, hogy a torna legjobb csapatát búcsúztattuk. Tudtam, hogy a horvátok elleni meccsen nagyot hibáztam, és éppen ezért most nagyon szerettem volna segíteni együttesemnek. A győzelem nem az én érdemem, igazi csapatmunka volt. A német virtus ezúttal is továbbjutást ért" - jelentette ki a találkozó hőse, az egy-egy gólt és gólpasszt jegyző Bastian Schweinsteiger.

Löw azért nem ülhetett le a kispadra, mert az osztrák elleni utolsó csoportmérkőzésen kiállították, és ezért egy meccsre szóló eltiltást kapott.

A németek - akik az Eb-k történetében először győzték le a portugálokat - az elődöntőben a pénteki Horvátország-Törökország összecsapás győztesével találkoznak jövő szerdán, Bázelben.

Tehetetlenséget és árulást emlegetett a portugál sajtó. Az A bola szerint főként az az oka a dicstelen kiesésnek, hogy nem támadott hatékonyan a csapat. Luiz Felipe Scolari tanítványai mindvégig hátrányban voltak, és bár küzdöttek, többet birtokolták a labdát, többször lőttek kapura, mégis saját tehetetlenségük áldozatai lettek.

Az O jogo úgy vélte, hogy Scolarit elárulták a játékosai. A nemzeti együttes jól tudta, hogy a németeknek a pontrúgás az egyetlen igazi fegyverük, mégis rendre hibáztak a beíveléseknél. A hajrában már több volt az érzelem, mint az értelem - összegzett a lap.

* * *

Khalid Boulahrouz koraszülött kislányának halála miatt a hollandok gyászszalaggal játszanak az oroszok ellen a szombati negyeddöntőben.

A 26 éves hátvéd csütörtökön elhagyta a válogatott edzőtáborát, ám még aznap jelezte Marco van Basten szövetségi kapitánynak, hogy jelölheti a következő meccsre is. "Khalid tragédiája még jobban összekovácsol bennünket" - jelentette ki a szakvezető.

A mindhárom csoportmérkőzésen kezdő Boulahrouz feleségét szerdán szállították kórházba komplikációk miatt. Az asszony koraszüléssel kislányt hozott világra, a baba életét azonban nem sikerült megmenteni.