Thomas Helveg: A magyarok is beleszólhatnak a versenybe

Vágólapra másolva!
Tévétársaságoknál bevett szokás, hogy egy-egy nagy tornán egykori vagy jelenlegi játékosokat, esetleg edzőket kérnek fel szakérteni. Nincs ez másként a dánoknál sem, ahol Thomas Helveg segíti a kommentátor munkáját a meccsek alatt. A 108-szoros válogatott védőt a zürichi médiaközpontban sikerült szóra bírni, és az Eb mellett az ősszel esedékes világbajnoki selejtezők miatt is érdekes volt a véleménye, hiszen a dán és a magyar válogatott egy csoportban harcol majd a dél-afrikai részvételért.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni interjúja Zürichből

Helveg sosem tartozott a csillogó-villogó sztárok közé, jobbhátvédként vagy védekező középpályásként is csendesen, szorgalmasan tette a dolgát, és szakkommentátorként is megmaradt közvetlennek, miután befejezte a diskurálást egy olasz újságíróval, szívesen válaszolt az [origo] kérdéseire.

- Hogy tetszett eddig a torna?
- Nagyon tetszik, amit eddig láttam, remek meccsek voltak, szép gólok, és az izgalmak sem hiányoztak.

- Mit vár az egyenes kieséses szakasztól? Kik érhetnek oda a döntőbe?
- Most jönnek azok a meccsek, amikor már nem lehet számolgatni, minden csapatnak a győzelem a cél, innentől lesz igazán érdekes a torna. Úgy gondolom, a csoportokból az előzetesen favoritoknak tartott csapatok mentek tovább, igaz, a franciákat is sokan a nyolc közé várták, de az egészen remek holland csapat mindenkit meglepett. A nyolc túlélőből bárki odaérhet, de a csoportkörben mutatott produkció után három favoritom van a végső sikerre: Spanyolország, Portugália és Hollandia. És még a németeket sem írnám le, ők ilyenkor a legveszélyesebbek, amikor már élesben megy a küzdelem, és van egy olyan érzésem, hogy megmutatják majd az eddig viszonylag jól titkolt erősségeiket is.

- Térjünk át egy kicsit az ön csapatára, Dánia ugyanis a magyar válogatottal azonos csoportba került az ősszel kezdődő világbajnoki selejtezőkön, és egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben honfitársai, mert a portugálok és a svédek is ellenfelek lesznek. Milyen esélyeket lát a dánok számára így, hogy testközelből figyelhette a két nagy riválist?
- A portugálokat nem véletlenül tartják aranyesélyesnek, nagyon erősek, a svédek meg mindenkivel felveszik a versenyt, és szokás szerint nagyon összeszedett csapat benyomását keltik. Gyilkos küzdelem lesz ez a vébéért, mindkét válogatottal meg fognak szenvedni a dánok, és lehet, hogy a magyarok is beleszólnak majd a versenybe.

- Ezt most csak udvariasságból mondja, vagy komolyan gondolja, hogy a magyar együttes is veszélyes lehet a csoport nagyágyúira?
- Portugália és Svédország a favorit, ez nem lehet vitás, de érdekesnek ígérkezik, mit mutatnak majd a dánok és a magyarok. A mi válogatottunk a legutóbbi két nagy tornáról lemaradt, úgyhogy elég nagyok az elvárások velük szemben, mert nem ezt szokták meg a szurkolók, és nagy kérdés, hogy ez milyen hatással lesz majd a játékosokra. Ami a magyarokat illeti: nem igazán ismerem őket, de azt tudom, hogy voltak jó meccseik a közelmúltban, gondolok itt az olaszok legyőzésére. Egyébként is, közhelyesnek hangzik, de ma már senki ellen nem mehetsz biztosra, egy Ukrajna elleni idegenbeli meccs például semmivel sem könnyebb, mint mondjuk az olaszok vagy a németek elleni.

- Mióta nem játszik a válogatottban, azóta kicsit eltűnt a futballvilág szeme elől, ez tudatos döntés volt?
- Igen, hat hónapja lemondtam a válogatottságot, mert már nem éreztem magam elég jónak hozzá, de odahaza így is rendszeresen játszom, Odensében, szülővárosom csapatában, ahol a pályafutásom indult.

- Klubszinten a Milannal volt a legsikeresebb, mit szól hozzá, hogy a piros-feketék lemaradtak a BL-ről? Mi várható a következő szezonban a mostani, csalódást keltő szereplés után?
- Valami azt súgja, hogy a Milan jövőre nem üres kézzel fejezi majd be az idényt, azt nem tudom, hogy a bajnokságban vagy az UEFA-kupában érnek-e csúcsra, de ez lesz az a szezon, amikor fel lehet frissíteni a csapatot, egyben megalapozni az elkövetkező évek sikereit. A legfontosabb, hogy visszataláljon a csapat a jól bevált ösvényre, és akkor két éven belül ismét ott lesz a legjobbak között, ahogy az a klubhoz illik. Úgyhogy azt üzenem a Milan-drukkereknek, nyugodjanak meg, bár tudom, hogy nehéz megemészteni az Inter scudettogyűjtögetését, de ne legyenek türelmetlenek, egy új, nagy Milan hamarosan előlép a színfalak mögül.

- Elég eseménydús pályafutása volt, olasz és dán bajnoki cím, BL-győzelem, vébék, Eb-k, ha egy pillanatot kéne kiragadni, amelyre mindig emlékezni fog, melyik lenne az?
- Nehéz kérdés, azt hiszem azt a pillanatot választanám, amikor elkezdtem futballozni. Szerencsésen alakult a karrierem, remek csapatokban játszhattam, akár valamelyik klubomról, akár a válogatottról van szó. Éppen ezért nem tudok egy dolgot kiragadni, rengeteg mindent köszönhetek a futballnak, úgyhogy az egész pályafutásomra szívesen emlékszem vissza, egy percre sem bántam meg, hogy erre tettem fel az életem.

Thomas Helveg
Születési idő:
1971. június 24.
Születési hely: Odense, Dánia
Testsúly, magasság: 181 cm, 80 kg
Jelenlegi klubja: Odense
Korábbi klubjai: Odense (1989-94), Udinese (1994-98), AC Milan (1998-2003), Internazionale (2003-04), Norwich City (2004-05), Mönchengladbach (2005-07)
Válogatottság: 108 mérkőzés (ezzel második a dán örökranglistán Peter Schmeichel mögött), 2 gól
Legnagyobb sikerei: BL-győztes (2003), dán bajnok (1989), dán kupagyőztes (1991, 1993), olasz bajnok (1999), olasz kupagyőztes (2003), Az év játékosa Dániában (1994).

A dán válogatottal két világbajnokságon (1998, 2002) és három Eb-n (1996, 2000, 2004) vett részt.