Rijkaard köpköd, Van Basten guminőként hódít

Vágólapra másolva!
Bár kedd este az olasz-francia élet-halál meccs ígér előzetesen nagyobb izgalmakat, a két csapat sorsa a románokkal játszó hollandok kezében van a labdarúgó Európa-bajnokságon. Az oranje drukkerei ismét bevették a svájci fővárost, és már órákkal a meccs előtt őrületes hangulatot teremtettek. Guminő, fapapucs, neccharisnya, úszódressz, matrac, ki gondolná, hogy ezek mind-mind futballszurkolók kellékei lehetnek?
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Bernből

A horvát válogatott kezdő tizenegye a lengyelek ellen összesen kilenc helyen változott a Németországot legyőzötthöz képest, és a portugálok szakvezetője, Luiz Felipe Scolari is hasonlóan kezelte a svájciak elleni, utolsó csoportmérkőzést.Mindenki kedvenc hollandjai már megint itt vannak. Vagyis egy részük el sem mert, mivel a környéken foglalt szállást, de az utolsó berni meccsre megint összegyűlt a tábor, és egyből megkétszereződött a 120 ezres a svájci főváros lakossága.

A románok is gyülekeznek, a Dacia feliratú melegítőről mindenféle sárga kellék nélkül is felismerhetőek keleti szomszédunk drukkerei, akik közül 10 ezren látogattak el a Berner Zeitung becslése szerint, ugyanakkor az egyik megkérdezett román fanatikus ennek a duplájáról beszél.

Ugyanő 1-0-s, győzelmet vár, egy apró, pici gólnak is nagyon örülne, társa 2-1-es sikert víziónál, és azt mondja, nem lesz izgalom, mivel Van Basten és Piturca jóbarátok. Amikor megkérdem, hogy ezt mire alapozza, már löki a nem túl tudományos magyarázatot: mindketten játszottak, igaz, ellenfélként az 1989-es Milan-Steaua BEK-döntőn, innen az ismeretség, meg a barátság.

Kötve hiszem, hogy a bukarestieknek két gólt vágó Van Bastent Piturca olyan nagyon a szívébe zárta volna, de hagyom magam meggyőzni.

Bern felkészült a holland invázióra, és ahogyan a franciák elleni meccs előtt, úgy most is egésznapos parti keretében próbálják lefoglalni a narancsszínű sereget, a Bundesplatzon működő szurkolói zónában egymást váltják a németalföldi fellépők, ha meg nem élőben megy a zene, akkor a legkedveltebb slágerek dübörögnek a hangszórókból.

Az ötletes öltözékekből nem tudnak kifogyni a hollandok: felfújható fapapucs és Barbie-babával ellátott rendőrsapka a fejen, gumicsizma, plüss mamusz a lábakon, óhatatlanul is előbuggyan a nevetés az emberből, ahogy nézi a figurákat. Azért a színes kavalkádban is voltak kiemelkedően extrém tagok, a dobogó harmadik fokán az a páros állt, amely népviseletbe öltözve, neccharisnyában, egész arcot betöltő napszemüvegben flangált, de a női ruha valójában két férfit takart.

Forrás: Getty Images

Az ezüstérmes pozíciót egy ötfős különítmény foglalta el, őket talán az elmúlt napok folyamatos esőzése késztette arra, hogy úszódresszel, úszósapkával, és búvárszemüveggel díszítsék fel magukat, a kék sportszár és a fehér klumpa tette teljessé az összképet.

A nap legviccesebb drukkerei címet a Ruud Gullitot és Frank Rijkaardot fekete műhajjal és festett bajusszal imitáló kettős nyerte, Erik és Peet egy guminőt hurcoltak maguknál, a potyautas arcáról pedig Marco van Basten portréja köszönt vissza. Különösebben nem zavarta őket, hogy a mostani kapitányt női külsővel ábrázolták, a lényeg az volt, hogy megörökítsék a három tulipánt, akik a Milannal és a válogatottal is sikert sikerre halmoztak.

Peet annyira beleéli magát a Rijkaard-szerepbe, hogy nagyokat köpköd, utalva az 1990-es vébén történt incidensre, amikor a német-holland meccsen Völler hajába repített egy adag nyálat az amúgy zseniális középpályás. A két srác biztos benne, hogy folytatja eddigi pazar menetelését az oranje, hibátlan mérleggel akarnak ugyanis elköszönni a nagyon megkedvelt berni stadiontól.

A Rijkaard-Völler affér 1990-ből:


A szurkolói zónában lévő Eb-standon is van idő körülnézni, meglepő módon a román mez és póló drágább, mint a holland, pár perc elteltével azonban kiderül, hogy az árleszállítás okos taktikai húzás volt, mivel szinte csak a Robbenékért szorítók kapják elő a pénztárcájukat. Egy sarokkal odébb a sálakért megy a tülekedés, a 10 frankos svájci senkit nem izgat, a 15-ért megkapható holland már kelendőbb, legjobban azonban a holland-román közös nyakbavalót viszik, amiért 20 frankot kell leszurkolni.

Aki éppen nem a sörét szorongatja, az ügyességi versenyeken is kipróbálhatja magát, az egyik helyen egy kézilabdakapu két sarkában lévő lyukba kell berúgni a labdát olyan 8-9 méterről, a másikon egy minigolf-szerű akadálypályán kell a pingponglabdát a kapuba fújni egy viráglocsoláshoz használt spriccelővel. Mivel épp nincs tülekedés, kapok az alkalmon, a kézilabdakapu bal sarkába sikerül is háromból egyszer betalálni, de így csak a hosstesslány mosolya a jutalom, két találat ért volna egy órát. Lábbal azért jobban megy, mint a spriccelővel, ez gyorsan kiderül, mert 67 másodperc alatt sikerül a vízsugárral a kapuba küldeni a pingponglabdát, a napi rekord 16 másodperc, itt sem sikerült maradandót alkotni.

A hollandok szokás szerint közvetlenek és mindenkivel barátkoznak, a jegyzeteimet meglátva két lány szinkronban gyártja a kérdéseket, mikor kiderül, honnan jöttem, a szőke lelkesen felkiált: Siófok!

A szálláshoz vezető úton még a hollandok tábornoka is feltűnik, kezében az Henri Delaunay-trófa élethű másolatával mindenkivel szívesen fotózkodik, sőt, ha az emailcímed megadod, még képeket is küld magáról. A többség eltekint ettől a verziótól, de a helyiek reakciójából is lejön, hogy üresebbek lesznek a napok a holland áradat nélkül.