Holland segítségre várnak az olaszok és a franciák

Vágólapra másolva!
Valószínűleg kevesen gondolták volna, hogy az Európa-bajnokság "halálcsoportjának" utolsó körében előfordulhat: az aktuális világbajnok és vb-ezüstérmes egymás elleni mérkőzésének nem lesz jelentősége a továbbjutás szempontjából. Márpedig az olasz-francia találkozó eredménye csak akkor lesz mérvadó, ha a már biztos csoportelső hollandok nem kapnak ki Romániától - és ez a szituáció bizony teret ad az összeesküvés-elméleteknek.
Vágólapra másolva!

A hollandok szakvezetője, Marco van Basten ugyan azt állította az egyik sajtótájékoztatón, hogy a lehető legerősebb kezdő tizenegyet küldi majd a pályára, ugyanakkor utalt arra is, hogy az egy sárga lappal rendelkező játékosai szerepeltetését nem fogja megkockáztatni.

Ilyen futballista ugyan csak kettő akad a hollandoknál (André Ooijer és Nigel de Jong), de ettől már csak egy lépés néhány klasszis pihentetése. Annyi tehát bizonyosnak tűnik, hogy a fent említett két labdarúgó csak kispados lesz, a helyükön John Heitinga, illetve Demy de Zeeuw játszhat, de az is elég valószínű, hogy a középcsatár posztján Ruud van Nistelrooy is pihenőt kap, és így végre Klaas-Jan Huntelaar is bemutatkozhat a tornán.

Hogy a többi meghatározó játékos közül még ki marad ki a csapatból, azt alighanem csak Van Basten tudja - de lehet, hogy most még ő sem...

A románok mindenesetre rendkívül magabiztosan várják a számukra sorsdöntő mérkőzést, és ennek meg is van az alapja, hiszen keleti szomszédunk a selejtezősorozatban megelőzte Hollandiát, és két mérkőzésükön még csak gólt sem kapott: idegenben 0-0-t játszott a hollandokkal, otthon pedig nyert 1-0-ra.



Forrás: Getty Images

Nagy kérdés, hogy Marco van Basten játszik-e a mögötte álló tábor érzéseivel?

Victor Piturca akár a csapatkapitány Cristian Chivut is visszavonhatja a védelembe, de a mester alighanem úgy gondolkozik, hogy az FC Internazionale játékosára nagyobb szükség lehet a középpályán, így Goian pótlására vagy Sorin Ghionea, vagy pedig Stefan Radu az esélyes. Ami Radoi helyettesét illeti, az olaszok ellen Nicolae Dica állt be a helyére már az első félidőben, és ő nem is nyújtott rossz teljesítményt - vagyis várhatóan most ott lesz a kezdők között.

A várható kezdő csapatok:
Hollandia:
Van der Sar - Boulahrouz, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst - Kuyt, De Zeeuw, Engelaar, Van der Vaart, Sneijder - Huntelaar. Szövetségi kapitány: Van Basten.
Románia: Lobont - Contra, Tamas, Ghionea, Rat - F. Petre, Dica, Codrea, Chivu, Mutu - D. Niculae. Szövetségi kapitány: Piturca.