Keserű osztrák szájíz, óvatos német öröm

Vágólapra másolva!
Keserű szájízzel vették tudomásul a keddi osztrák lapok, hogy a hazai csapat előző este kikapott a németektől, és a svájci társrendezőhöz hasonlóan kénytelen búcsút venni a labdarúgó Európa-bajnokságtól. A németek örülnek, de csak finoman.
Vágólapra másolva!

De nemcsak a sajtó sajnálkozik a csodaként áhított remény be nem teljesülése miatt, a vereség a szurkolók megtépázott idegeire is nyomasztóan hatott. A mérkőzés után, hétfő éjszaka kisebb-nagyobb verekedések támadtak Bécs belvárosban a német és az osztrák drukkerek között, csupán a rendőrség fellépésének tudható be, hogy a dulakodások nem fajultak komolyabb összetűzésekbe.

Az osztrák hatóságok ráadásul kénytelen voltak beismerni: ezúttal a hazaiaknál szakadt el a cérna...

"Elmaradt a futballszenzáció, a németek nyertek - most már csak házigazdák vagyunk" - emelte ki szalagcímében a Die Presse. Felhívta a figyelmet arra, hogy a vereség nemcsak szétfoszlatta a hazaiak álmát, hanem egyúttal keserű utóízt is hagy maga után. Ugyanis az Európa-bajnokságok történetében még sosem fordult elő, hogy egy rendező ország csapata csupán egy ponttal fejezze be szereplését: ez eddig a legszégyenteljesebb búcsú.

A találkozó előtt Josef Hickersberger szövetségi kapitány azzal biztatta az alakulatot, hogy "ez lesz életünk legfontosabb mérkőzése". És valóban: egész Ausztria azért szorított, hogy megtörténjen a bécsi csoda. Olyan erős és szenvedélyes volt a hit, hogy akár hegyeket is képes lett volna megmozgatni - írta az újság, hozzátéve: aztán Michael Ballack szabadrúgása mindent eldöntött - hiába, ritkán sül el jól, ha Dávid csap össze Góliáttal.

Megítélése szerint az est legfurcsább eseménye azonban nem a pályán, hanem a kispad környékén játszódott le. A Josef Hickersberger és Joachim Löw közötti heves szóváltás odavezetett, hogy a spanyol bíró mindkettőjüket a tribünre küldte - ilyen sem fordult még elő az Eb-k történetében. "A mérkőzés után azonban csak Löwnek volt oka nevetni..." - jegyezte meg fanyarul.

A Der Standard úgy látja, hogy az álom be nem teljesülése egyértelműbb volt a játék képe alapján, mint ahogy az eredményből kitűnik.

"Az ember nem vásárolhat magának bátorságot. A logika szabályai szerint meglepetésre sem lehet előre számítani, mert akkor nem volna az. Hickersberger kapitány azonban megpróbálta mindkettőt becsomagolni egyetlen, hollywoodi minta alapján dirigált előadásba... Az akarat megvolt, a gépezet azonban nem működött" - vélekedett a lap.

Aláhúzta, hogy a németek a második félidőben már világosan uralták a mérkőzést. "A média által is feltüzelt hazai együttesnek a nemzetközileg sokkal rutinosabb - meglehet, nem csúcsformában játszó - német csapat végül is megmutatta, hogy meddig terjednek képességei határai - vonta le a következtetést a Der Standard. - Hickersberger mindazonáltal teljesítette a küldetését. Egy olyan csapatot hagy hátra, amely bizonyos fokú bizakodással vághat neki a jövőnek. A bécsi csodából a jövő ígérete maradt."

"Game over - Ballack lövése a szívünkbe talált" - kesereg a Kurier. Véleménye szerint a kudarc okait a múltban kell keresni, nem pedig az edzői kispadon. "A hazai bajnokság az utóbbi évtizedekben a nagyokat próbálta utánozni, vonzó akart lenni, mint a vezető európai ligák. Csak éppen rossz lovakra tett. Külföldi légiósokra, ahelyett, hogy a hazai utánpótlással törődött volna" - jegyezte meg a lap sportkommentátora.

Az újság idézte a német tévé riporterét, aki a meccs közben azt mondta: ez az osztrák csapat már nem egy harmad-, nem is egy másodosztályú együttes, ezek az osztrákok már tudnak futballozni... "Gyenge vigasz. Mégis, a fiaskó árnyékában fel kell ismernünk, hogy az osztrák nemzeti tizenegy szereplései többé már nem okoznak kínos szorongást. Ezek a fiatal játékosok, akiket a jövőnek nevezünk, egyre nagyobb örömöt szereznek nekünk. A tegnapi kudarc nem feltétlenül az ő számlájukat terheli. A gyökerek mélyebbre nyúlnak. Egy egész futballgeneráció veszett el számunkra: ennek köszönhető, hogy ma nincsenek olyan harmincas éveikben járó játékosaink, akik a válogatott oszlopai lehetnének" - írta a Kurier.