Sporttörténelmi tizenegyespárbaj dönthet a török-cseh meccsen

Vágólapra másolva!
Vasárnap az A csoportban véget érnek a küzdelmek az Európa-bajnokságon, és bár a kiírás értelmében mind a két találkozót egy időben kell rendezni, a meccsek közül csak az egyiknek lesz tétje. Portugália már csoportelső, Svájc pedig nem juthat tovább, így összecsapásuknak nincs sok jelentősége, a török-cseh ellenben igazi ki-ki meccs, amelyen döntetlen estén - az Eb-k történetete során először - tizenegyespárbajban döntik el a továbbjutást.
Vágólapra másolva!

A házigazda svájciak mind a csehek, mind a törökök ellen hatalmas küzdelemben szenvedtek vereséget, de a lényegen ez nem változtat: a társrendező ország válogatottja biztosan nem jut tovább, míg Portugália a maga két győzelmével már biztos résztvevője a negyeddöntőnek, vagyis a továbbjutás szempontjából egyik fél számára sem lesz tétje a meccsnek. A hazaiak számára ugyanakkor a szép búcsú rendkívül fontos, pláne, hogy nem csak a kontinensviadal ér véget a számukra: ez lesz a szövetségi kapitány, Jakob Kuhn utolsó találkozója a svájci válogatott kispadján.

Ezért a szakember a nagy tornák utolsó, tét nélküli meccsein bevett szokással ellentétben valószínűleg nem az eddig mellőzött focistákból állítja össze együttesét, várhatóan marad a jól megszokott kezdő tizenegynél. Más kérdés, hogy a csatársorban lehet, hogy ismét változtatnia kell a csapatán, hiszen azok után, hogy az első mérkőzésen Alexander Frei és Marco Streller is kidőlt a sorból, a törökök ellen a fiatal Eren Derdiyok is rúgást kapott a bokájára. A támadó kihagyta a pénteki edzést, és úgy tűnik, hogy nem tudja vállalni a játékot, így aztán Johan Vonlanthen lehet a svájciak előretolt éke a portugálok ellen.

Az ellenfélnél ugyanakkor elég valószínű, hogy Luiz Felipe Scolari pihenőt ad sztárjai többségének, hogy élesben is kipróbálhassa a kiegészítő embereket. Cristiano Ronaldo, Petit, Deco és Simao Sabrosa alighanem csak a kispadon kapnak majd helyet, vagyis szinte a teljes középpálya kicserélődik, és így Nani, Fernando Meira, Ricardo Quaresma és Raúl Meiereles bizonyíthatja, hogy kezdőként is képesek kiemelkedő teljesítményére - utóbbi két focista csereként már eredményes volt a tornán. De azt sem lehet kizárni, hogy még több portugál alapember marad ki, és Scolari leteszteli a balhátvéd Jorge Ribeirót, illetve a középhátvéd Bruno Alvest is. A kérdés már csak az, hogy a portugál B csapat mire lesz képes a várhatóan különösen motivált svájciak ellen.

A várható kezdőcsapatok:
Svájc: Benaglio - Lichtsteiner, Müller, Senderos, Magnin - Behrami, Inler, Gelson Fernandes, Barnetta, H. Yakin - Vonlanthen. Szövetségi kapitány: Kuhn.
Portugália: Ricardo - Bosingwa, Pepe, Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira - Nani, Fernando Meira, Raúl Meireles, Joao Moutinho, Ricardo Quaresma - Nuno Gomes. Szövetségi kapitány: Scolari.