Svájc szépen búcsúzott a foci-Eb-től

Vágólapra másolva!
A hazai közönség előtt szereplő Svájc Hakan Yakin két góljával nyert a tartalékos portugálok ellen a labdarúgó Európa-bajnokság csoportszakaszának harmadik fordulójában, az A csoportban. A mérkőzésnek már nem volt tétje, hiszen korábban eldőlt, hogy Portugália továbbjutott, a kontinensbajnokság társrendezői pedig kiestek.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Bázelből

Bázelt valamiért nem szeretik az égiek mostanában, a svájci-törökön látott özönvíz után a portugálok vendégjátéka is nedves meccset ígért, hat órakor reménytelenül szakadt az eső. Az égi áldás miatt a stadiontól száz méterre lévő fedett rész volt a legnépszerűbb gyülekezési hely. A svájciak vagy hallgatták az időjárásjelentést, vagy csak kései érkezést terveztek, mert a stadion környékén nagy fölényben voltak a portugálok.

A fedett placc bal szélén egy népviseletbe öltözött portugál csoport zenélt, kis dob, nagy dob, gitár, tangóharmónika volt a felhozatal, nem valami változatos a dallam, de a táncoslábú honfitársakat ez nem zavarta, tapsoltak, pörögtek, jól érezték magukat.

A túlvégen a piros-zöldben pompázó nagyobb tábor hangolt, ők még annyira sem színezték, mint a másik zenekar, csak dobokat használtak, de azokat püfölték ballal, jobbal, két kézzel, és iszonyatosan hangosan. Mások inkább csöndben alkottak, ketten egy transzparenssel üzentek az Eb után a Chelsea-hez csatlakozó Scolarinak, "Felipao, örökké a bajnokunk maradsz!", hirdette a felirat. Egy másik duó jóslásba bocsátkozott, ők egyenesen Eb-győzelmet várnak a csapattól, és tudják is a siker titkát: szerénység és akarat. A vélemény szabad, de azért nem vagyunk biztosak benne, hogy Cristiano Ronaldo lenne a megtestesült szerénység, igaz, van mire büszkének lennie a trükkös szélsőnek...

Tüzes nép a portugál, és a fiúk még rá is erősítettek a sztereotípiára, meggyújtottak egy füstbombát, és máris rózsaszín ködfelhő borított be mindent, az akció eleinte nagy ovációt váltott ki, majd rohamosan csökkent a népszerűsége, amikor mindenkinek megtelt az orra és a szája a nyálkahártyát irritáló füsttel.

Az Eb egyik jelmondata az érzelmek fontosságát hangsúlyozza, és a drukkerek, valamint a szervezők ennek megfelelően állandó mosollyal az arcukon jönnek-mennek, mindenki barátkozik mindenkivel, és még a rendőröknek is kijár az ünneplésből.

Forrás: Getty Images

A foci-Eb-n mindenki mosolyog, így a portugál drukkerek is

Még bőven volt idő a kezdésig, így lehetőségünk nyílt körbejárni a St. Jakob-Parkot, ahol nem kevesebb, mint 18, azaz tizennyolc füves pálya áll a különböző korosztályos csapatok rendelkezésére, irigylésre méltő körülmények között nevelgetik a jövő Baseljének játékosait. A pályákhoz vezető úton magányosan, bepárásodott ablakkal álldogál egy rendőrautó, nem kell azonban semmi izgalmasra gondolni, a rend őrei ugyan szolgálnak, de védeniük nem kell, így olvasással, beszélgetéssel ütik el az időt.

Hét óra tájban enyhült az eső, egyre többen merészkedtek ki a védelmet nyújtó eresz alól. Egy portugál tévétársaság a meccs felvezetéseként drukkereket kérdezgetett, de többször is fel kell venni a jelenetet, mert a riporter hangját rendre elnyomta a "purtugál, oléééééé" kiáltás, még mindig úgy tűnik, mintha idegenben is otthon lennének a Decóékért szorítok. Negyed nyolckor azonban megindul a vörös áradat, és egyre többen éltetik Natit, féltékenységre semmi ok, nem mindenki ugyanannak a nőnek udvarol, ez csak a beceneve a svájci nemzeti tizenegynek.

Az arcokról lejön, hogy kicsit irigykednek a hazaiak a már továbbjutott portugálokra, ugyanakkor pontosan tudják, hol a helyük a futballtérképen, és így a csalódottság helyett a büszkeség a fontos, a tudat, hogy vendégül láthatják a nagyágyúkat. A lemezlovas rá is érez a szituációra, és Enrique Iglesias gyengécske Eb-himnusza helyett a Brian élete című Monty Python-klasszikus legendás nótáját játssza le. Always look on the bright side of life, azaz mindig nézd az élet napos oldalát, ez még akkor is tökéletes Eb-jelmondat lenne, ha történetesen vasárnap hiánycikk volt a napsütés Bázelben...