Az olaszok Inzaghit hiányolják, Domenech a hollandokat provokálja

Vágólapra másolva!
Magát hozta nehéz helyzetbe az olasz labdarúgó-válogatott, amely ugyan mindig lassan lendül játékba a nagy tornákon, de arra, hogy az első két Eb-meccsen mindössze egy pontra lesz képes a squadra azzurra, a legpesszimistább olasz drukkerek sem számítottak. Ez azt jelenti, hogy az olaszok sorsa a holland, román duó kezében, hiába győz a világbajnok a franciák ellen, ha az oranje számára már tét nélküli találkozón Mutuék nyernek, akkor keleti szomszédaink folytatják a nyolc között.
Vágólapra másolva!

Dajka Balázs helyszíni tudósítása Bernből

Kisértetiesen hasonló szituáció játszódott le a négy évvel ezelőtti tornán, akkor skandináv összjáték tett keresztbe a nehéz helyzetben lévő olaszoknak, akik ugyan véres verejtékkel begyűjtötték a három pontot a bolgárok ellen, de mivel közben a svéd-dán derbi 2-2-re végződött, Itália az elúszott továbbjutást siratta, és északi összeesküvést szimatolt. Ha az összeesküvés talán erős jelző, az mindenesetre gyanússá tette a meccset, hogy egyes fogadóirodákban nem lehetett tippelni az olaszokat biztosan kiejtő, és a két skandináv gárdát továbbjuttató eredményre...

A svájci Blick ennek kapcsán azt elemezgeti, hogy a hollandok mennyire lesznek sportszerűek, mennyire teszik majd oda magukat, hiszen a csoportelsőség már biztosítva van a románok elleni eredménytől függetlenül. Nagy valószínűséggel Van Basten majd azoknak is szerepet ad, akik eddig keveset, vagy egyáltalán nem játszottak a tornán, és nem biztos, hogy velük ugyanolyan tökéletesen működik majd a gépezet, mint az alapfelállásban. A Blick felemlegeti az 1982-es vébé Ausztria-Németország mérkőzését, amikor Hrubesch gólja után már mindkét csapat csalta a futballt, még véletlenül sem mentek a kapu felé, és a játékosok kerülték az ütközéseket, de elérték céljukat, mindketten továbbmentek, és kigolyózták Algériát. Ha nyernek is a románok, valószínűleg akkor sem lógna ki ennyire a lóláb, mint a spanyolországi vb-meccsen, és elnézve a Tricolorii eddigi játékát, Mutuék nem is esélytelenek, a franciákat és az olaszokat is nagyon megdolgozták.

A Fiorentina sztárja, Mutu egyébként a könnyeivel küszködött a lefújás után a kihagyott tizenegyes miatt, aztán pár perccel később már mosolyogva ölelkezett legyőzéjével és egykori csapattársával, Gigi Bufonnal. Román oldalon mindenki megvédte a büntetőt rontó gólszerzőt, a La Gazzetta dello Sport pedig 6,5-es osztályzattal jutalmazta, amivel a jobbak közé tartozott. Az olasz sportnapilap az egyik oldalon Buffont, a másikon Chivut találta a mérkőzés legjobbjának, mindketten 7,5-es kalkulust kaptak (a világbajnoknál Grosso is 7,5-re játszott), a románok kapitányát a 2006-os vébén látott Pirlóhoz hasonlította a cikkíró, mert a középpálya egész területét bejátszotta, és igazi vezére volt a gárdának.

Forrás: MTI

A Buffon-Mutu párharc is 1-1-re végződött

Az olaszok háza táján a csatárok, főleg Luca Toni gólképtelensége is sokat boncolgatott téma, a Bayern Münchennel gólkirályi címet szerző robosztus center február 6-án szerzett utoljára gólt az égszínkék mezben, és 327 perce nem találja az ellenfél kapujához vezető utat. Igaz, a románok ellen szabályosnak tűnő gólt szerzett, hiszen Zambrotta beadásánál Contra beragadt, de a norvég Övrebo tévesen annulálta a találatot. Többen Inzaghit hiányolják, aki mestere az éles helyzeteknek, a Milan "lesen született" csatára 63 európai kupagóljával rekorder, a tavalyi BL- és klubvébé-döntőn összesen négy gólt szerzett, utolsó hét bajnokiján tízszer volt eredményes, és igazi mumusa a románoknak, hiszen háromszor került velük szembe és négyszer szomorította őket. A jó Pippo azonban nyaralással tölti az idejét, és az olasz média attól tart, hogy ez a sors vár a válogatott tagjaira is, bár a helyzet közel sem ennyire reménytelen, még egy franciák elleni döntetlen is negyeddöntőt érhet, ha a hollandok komolyan veszik a románokat, és begyűjtik a három pontot.

A francia kapitány, Raymond Domenech mindenesetre nem sok jót vár az utolsó fordulótól, és kissé provokatívan megjegyezte, hogy szerinte Románia masírozik be a nyolc közé. Marco van Basten nyomban reagált is Domenech szavaira, és biztosított mindenkit, hogy nem veszik félvállról a meccset, már csak azért sem, mert nem tehetik meg a szurkolóikkal, hogy becsapják őket. A kékeknél nagyon szembetűnő, hogy Zidane hiányában nincs, aki összefogja a csapatot, Ribéry ugyan vonaltól vonalig száguldozik, de nincs megfelelő társa, Henry pedig messze van csúcsformájától. Annyi öröme azért lehet a francia drukkereknek, hogy a sérüléséből felépült Vieira nagy valószínűséggel kezdeni fog az olaszok ellen, bár eddig sem a középpályás védekezéssel volt gond, Toulalan és Makelele is hozta, amit elvárnak tőlük.

A franciák mindenesetre nyugodtan játszhatnak majd kedden, hiszen még saját kapitányuk sem vár tőlük továbbjutást...