Ellopta a bíró a lengyel továbbjutást

Vágólapra másolva!
A pénteki lengyel lapok botrányt, bírói csalást emlegetnek, szerintük az angol játékvezető a 93. percben ítélt tizenegyessel "ellopta" a lengyel válogatottól a győzelmet, gyakorlatilag megfosztva a csapatot a továbbjutás lehetőségétől a labdarúgó Európa-bajnokságon az Ausztria elleni 1-1-es döntetlennel.
Vágólapra másolva!

"Amit Howard Webb csinált, az közönséges lopás. Ilyen büntetőket nem szoktak megítélni, különösen nem egy ilyen fontos mérkőzés utolsó perceiben" - mondta a lengyel labdarúgás egyik legendája, a volt válogatott játékos, az 52 éves Zbigniew Boniek a Polsat televízió stúdiójában. "Az utolsó öt percben a bíró ténylegesen annak lehetőségét kereste, hogy büntetőt ítéljen" - vélte a Juventus volt sztárja.

A Dziennik című napilap szerint az angol játékvezető döntéséért a lengyeleknek nagy árat kell fizetniük. "A 90. percig a mennyekben voltunk, de Webb röviddel a mérkőzés vége előtt a pokolba taszított bennünket. Elvette tőlünk a továbbjutást. Ahhoz, hogy bejussunk a negyeddöntőbe, nagyarányú győzelmet kellene aratnunk hétfőn a horvátok felett, emellett abban kell bíznunk, hogy az osztrákok legyőzik a németeket, ami sajnos a csodával határos lenne. Ráadásul az osztrákoknak egy góllal kevesebbet kellene lőniük, mint nekünk" - írta a lap.

"A lengyelek nagyszerűen játszottak, nagyon jó meccs volt, és én nagyon elégedett vagyok" - nyilatkozott a mérkőzés után Lech Kaczynski államfő, aki a meghívott vendégek páholyából nézte végig a mérkőzést. "Nem szokás a 92. percben tizenegyest ítélni" - hangsúlyozta Kaczynski, hozzátéve, hogy büszke a lengyel labdarúgók teljesítményére. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy a lengyel válogatott mégiscsak bejut a negyeddöntőbe.

Mariusz Lewandowski szerint, aki miatt a játékvezető a tizenegyest megítélte, nem történt szabálytalanság: nem ő rántotta le Sebastian Prödlt, hanem az osztrák "botlott meg a saját lábában". Szerinte sárga lapot kellett volna adni neki szimulálásért.

A Rzeczpospolita szerint a lengyelek már csak a csodában bízhatnak. "A mérkőzés során Artur Boruc (a kapus) minden helyzetben megmentett bennünket, de ez esetben esélye sem volt, Ivica Vastic nagyszerűen lőtt. A negyeddöntő sajnos eltűnt a horizontról".

Az osztrák-lengyel mérkőzésre 40 ezer lengyel szurkoló érkezett jegy nélkül Bécsbe, ezért az osztrák rendőrség pótlólagos erőket vezényelt a városközpontba. Munkájukat 26 lengyel rendőr segítette.