Török siker a bázeli özönvízben, Svájc elbukott

Vágólapra másolva!
A labdarúgó-Eb csoportkörének második fordulójában Törökország 0-1-ről fordítva 2-1-re verte Svájcot, így megőrizte esélyét a továbbjutásra, a házigazda viszont utolsó mérkőzésének eredményétől függetlenül elbúcsúzott az Európa-bajnokságtól.
Vágólapra másolva!

A labdarúgó-Eb első igazi élet-halál meccsének két főszerepét a házigazda svájci, illetve a török válogatottra osztották. A bemutatkozó találkozóját egyaránt elvesztő két csapat bázeli összecsapása nem csak a nagy tét miatt ígérkezett izgalmasnak, hanem a közelmúlt okán is: 2005 őszén a két együttes világbajnoki pótselejtezőt vívott egymással, melynek isztambuli visszavágója verekedéssel egybekötött botrányba fulladt.

A helyzet pikantériáját fokozta, hogy a svájci válogatott kezdőcsapatában hárman (Gökhan Inler, Hakan Yakin, Eren Derdiyok) is török felmenőkkel rendelkeznek: számukra nem lehetett könnyű a két ország bulvársajtója által is gerjesztett hangulatban pályára lépni.

A hazai kapitány, Jakob Kühn gondjai csak szaporodtak a csehek ellen megsérült Alexander Frei kiesése óta, hiszen a törökök elleni csatát megelőző napon Marco Streller is kidőlt a sorból, így az Eb-re nevezett három csatára közül kettőre nem számíthatott a népszerű Kobi. Ennek megfelelően Derdiyok, mint egy szem támadó ott volt a kezdő tizenegyben, társául pedig az alapesetben irányító középpályás Hakan Yakint kapta.

A másik oldalon Fatih Terim is változtatott az első meccshez képest, a kezdő sípszótól ott volt például a pályán a pillanatnyilag legnagyobb török tehetségnek tartott Arda Turan.

Jobban kezdtek a törökök, az első öt percben nem nagyon volt a labda a svájciaknál, helyzetig azonban nem jutottak el az ezúttal fehér mezben és világoskék nadrágban pompázó vendégek.

Tíz perc elteltével valóságos felhőszakadás zúdult Bázelre, ami elképesztően nehéz körülményeket teremtett a játékosok számára. A talaj teljesen felázott, a labda meg-megállt a pocsolyákban, néha egészen komikus jelenetek alakultak ki. A vihar rossz hatással volt Nihat Kahvecire is, aki borzalmasan talált el egy szabadrúgást, amely a kapu helyett attól elfelé kanyarodott.

Getty Images

Akár egy nyomasztó sci-fi díszlete is lehetne: tornyos viharfelhők a Szent Jákob-park felett

Az eső változatlanul szakadt, és egyre inkább úgy nézett ki, hogy a házigazda alkalmazkodik jobban a megváltozott körülményekhez. A törököknek volt még ugyan egy óriási helyzetük (egy szöglet után Benaglio éppen Arda fejére ütötte a labdát, amely onnan a kapufára pattant), a svájciak azonban fokozatosan átvették az irányítást, és jó Schumacher módjára óriási iramot kezdtek diktálni a zuhéban.

A 32. percben aztán Derdiyok úszott meg a jobb oldalon, remekül centerezett, a labda pedig a svájci fohászokat meghallgatva végül nem állt meg, csak lelassult a kapu előtti tócsában, Hakan Yakin pedig három méterről a jobb alsó sarokba passzolt. A svájci tízes Podolskihoz hasonlóan igen visszafogottan örült szülőhazája ellen szerzett góljának, a látványos ünneplést meghagyta csapattársainak és a szurkolóknak.

Három perccel később ismételhetett volna a sérülések miatt kulcsfigurává előlépett veterán, azonban Behrami jobb oldali beadását követően kihagyhatatlannak tűnő helyzetben a jobb kapufa mellé pörgette a labdát.

Getty Images

Bokáig a vízben: Yakin a kapuba belsőz, Servet dermedten figyeli

A szünetben kettős cserére szánta el magát a csapata teljesítményével láthatóan - és joggal - elégedetlen Fatih Terim, és a selejtezők során egy meccsen sem játszó Mehmet Topal mellett pályára küldte az aktuális gólkirályt, Semih Sentürköt is. A szünetben nem csak a török mester, hanem az időjárás is változtatott, és a viharos széllel elegyített felhőszakadás helyett jámborabb időt küldött a Szent Jákob-park fölé.

Meg kell hagyni, van érzéke a módosításhoz a talán leghíresebb török trénernek: tíz perc telt el a második félidőből, amikor Nihat parádésen tekert középre egy labdát a bal oldalról, Semih pedig remekül emelkedett, és a bal felső sarokba bólintott (azért halkan megjegyezzük, hogy ha Benaglio nem két kézzel próbálja kiütni a a számára egyáltalán nem elérhetetlen távolságban érkező labdát, akkor talán háríthatott volna).

A török egyenlítő gólt követően óriási adok-kapok alakult ki: mindkét csapat hatalmas iramot diktált, és megpróbálta döntésre vinni a dolgot.A félholdasok kapuja előtt ismét Yakin szerezhetett volna gólt, de blokkolták közeli lövését, a másik oldalon Tuncay beadásáról milliméterekkel maradt le a kapu torkában Nihat.

A hajrában mindent megpróbált mindkét csapat, végül a törökök bizonyultak szerencsésebbnek: a sérülések miatti ráadásban Arda Turan tört előre, a bal oldalról befelé cselezett, hatalmas lövése pedig egy védőn megpattanva a kapuba vágódott.

Győzelmével a török válogatott megőrizte esélyét a továbbjutásra, a házigazda svájciak viszont utolsó csoportmeccsük eredményétől függetlenül elbúcsúztak a további küzdelmektől.

Fatih Terim, a török válogatott szövetségi kapitánya: "A szünetben azért imádkoztam, hogy álljon el az eső. A meccs előtt nem bántam volna, ha egy kicsit esik, de ekkora záport nem kívántam. Át kellett alakítanunk a taktikánkat, hiszen eredetileg azt terveztük, hogy sokat járatjuk a labdát és lapos passzokkal építjük a támadásainkat, erre azonban nem volt lehetőség, mert a labda megállt a vízben. Ezért módosítanunk kellett, ez viszont nem ment könnyen, nagyon örülök, hogy szerencsésen cseréltem és Semih egyenlített. A mai győzelem hitet ad nekünk a csehek elleni sorsdöntő meccs előtt."

Jakob Kuhn, a svájci válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon csalódott vagyok. A csapatomnak nem tehetek szemrehányást, a játékosok mindent megpróbáltak. Az egész tornán rendkívül balszerencsések voltunk, sérülések sújtottak bennünket és kétszer szenvedtünk érdemtelenül vereséget. Ilyen a futball, hiába tettünk meg mindent a továbbjutásért. Emelt fővel búcsúzunk, nem történt tragédia, Svájc túl fogja élni a kudarcot. Portugália ellen is a maximumot nyújtjuk majd, meglátjuk, ez mire lesz elég."