Jönnek a címvédő görögök és a spanyolok

Vágólapra másolva!
A keddi nap folyamán az utolsó négy válogatott is bemutatkozik a kontinensviadalon, hiszen a D csoportban is megkezdődnek a küzdelmek. A címvédő görög együttes a svédekkel játszik, vagyis a torna talán két legrutinosabb (és egyben legöregebb) gárdája mérkőzik egymással, míg sokak által titkos esélyesnek tartott oroszok a nem olyan titkos esélyesként induló, ám rendre elbukó spanyolokkal találkoznak.
Vágólapra másolva!

Aligha volt még olyan nagy nemzetközi torna a labdarúgás történetében, ahol a címvédő annyira esélytelen lett volna az újabb diadalra, mint most a görögök.

A hellén együttes négy évvel korábban hatalmas meglepetésre nyerte meg az Eb-t, és ezen eredmény megismétlése alighanem a sportág históriájának legnagyobb szenzációja lenne - sőt, még a csoportból való továbbjutás is remek eredményt jelentene Otto Rehhagel együttese számára. Ez némileg ellentmond azzal a ténnyel, hogy a hellén együttest immár senki sem becsüli le, ugyanakkor a görögök játékerejét továbbra sem taksálják túl sokra.

Hogy az együttes valóban nincs a legjobb formában, arra a mieink elleni mérkőzésen elszenvedett vereség is utal, de biztosra vehetjük, hogy az Eb-n Angelosz Hariszteaszéktól más hozzáállást tapasztalhatunk.

A svédek elleni meccsen mindenesetre Rehhagel az általa ideálisnak tartott kezdő tizenegyet küldheti pályára, hiszen nincsen komoly sérültje: a középpályás Jorgosz Karagunisznak ugyan kicsit fáj a térde, de ez aligha fogja megakadályozni abban, hogy kifusson a pályára. Így aztán a hellének az ellenünk is látott 4-3-3-as felállásban játszanak majd, amelyben a szélsők és a felfutó hátvédek gyakran váltják egymást.

Ami a svédeket illeti, a háromkoronások a torna legidősebb átlagéletkorú keretével rendelkeznek (igaz, a görögök nem sokkal maradnak el tőlük, ők harmadikok ugyanezen a ranglistán), és a rutin a válogatottsági adatokban is meglátszik, a várható kezdő tizenegyben ugyanis mindössze két olyan focista van, aki még nem volt legalább 50-szer válogatott - de a legkevesebb válogatottsággal bíró Mikael Nilsson is több, mint 30-szor húzhatta fel a címeres mezt.

Egyébként éppen az ő szerepköre a legnagyobb kérdés Lars Lagerbäck számára: Nilsson ugyanis eredetileg jobbhátvéd, ám mivel a csapat standard balbekkje, Erik Edman sérülés miatt nem utazhatott el az Eb-re, így aztán Nilsson várhatóan átmegy a bal szélre, és a jobbon vagy a rutinos, ámde alaphelyzetben középpályás Niclas Alexandersson, vagy pedig a csupán ötszörös válogatott, ugyanakkor világéletében jobbhátvédként focizó Fredrik Stoor játszik majd. Esetleg Nilsson mégis marad a jobbszélen, és a román bajnok CFR Clujban légióskodó Mikael Dorsin lesz a balhátvéd...

A többi poszton nincsenek ilyen problémák, a kezdő tizenegyet szinte kőbe lehet vésni, főleg a veterán Henrik Larsson visszatérésével. Hiába, Lagerbäck számára a rutinnál szinte nincs is fontosabb...

A várható kezdő csapatok:
Görögország: Nikopolidisz - Szeitaridisz, Dellasz, Kirgiakosz, Toroszidisz - Baszinasz, Katszuranisz, Karagunisz - Amanatidisz, Hariszteasz, Gkekasz. Szövetségi kapitány: Rehhagel.
Svédország: Isaksson - Alexandersson, Mellberg, Hansson, M. Nilsson - Wilhelmsson, Linderoth, Källström, Ljungberg - Ibrahimovic, H. Larsson. Szövetségi kapitány: Lagerbäck.