Immáron a lét a tét a foci-Eb-n

Vágólapra másolva!
A csoportkör második fordulójának rajtján az A betűjelű kvartettben előbb két győztes, majd pedig két vesztes csapat mérkőzik egymással. A portugál-cseh összecsapás nyertese szinte biztosan a legjobb nyolc között érezheti majd magát, míg a Svájc-Törökország találkozó tétje az "életben maradás", hiszen amelyik válogatott itt kikap, az alighanem lemondhat továbbjutási reményeiről.
Vágólapra másolva!

A portugálok esélyeshez méltóan, a csehek viszont csak nagy küzdelemben, és némi szerencsével tudták begyűjteni a három pontot az első körben, ám a lényegen ez nem változtat: mind a két együttes győzelemmel kezdett, és egy újabb diadallal szinte biztosan bejut a legjobb nyolc közé (még ha matematikailag lehetséges, hogy három csapat is hat ponttal végezzen).

Nem csoda, hogy a találkozót mind a két fél kiemelt fontosságúként kezeli, ugyanakkor a portugálok szakvezetője lehet nyugodtabb, hiszen csapata remekül futballozott a törökök ellen, és Luiz Felipe Scolarinak semmi oka nincs arra, hogy változtasson kezdő tizenegyén. Így aztán luzitán részről alighanem ugyanaz az együttes fut majd ki a pályára, mint négy nappal korábban.

A cseheknél már nem ilyen egyértelmű a helyzet, hiszen több labdarúgó is a vártnál gyengébb teljesítményt nyújtott, sőt még a taktikai váltás sem elképzelhetetlen. A svájciak ellen ugyanis Karel Brückner gárdája csak egy csatárral játszott, ám Jan Koller teljesítménye elmaradt a várakozástól, ráadásul a helyére beküldött Václav Sverkos lőtte a győztes találatot.

Ezzel együtt Koller aligha marad ki a kezdők közül (már csak azért sem, mert fejjátékban alighanem csak ő veheti fel a versenyt a portugál hátvédekkel, Pepével és Ricardo Carvalhóval), a kérdés az, hogy lesz-e mellette még egy támadó, vagy marad a svájciak ellen látott 4-5-1-es felállás. Egyébként ez tűnik valószínűbbnek, ugyanakkor a középpályán annyi változás lehet, hogy David Jarolím helyett Marek Matejovsky jut lehetőséghez - Sverkos pedig majd megint csereként beállva adhat új impulzust a csapatnak.

Forrás: Getty Images

Pikáns lesz Petr Cech és Cristiano Ronaldo "BL-döntős visszavágó" párbaja

A várható kezdő csapatok:
Portugália: Ricardo - Bosingwa, Pepe, Ricardo Carvalho, Paulo Ferreira - Cristiano Ronaldo, Petit, Joao Moutinho, Deco, Simao Sabrosa - Nuno Gomes. Szövetségi kapitány: Scolari.
Csehország: Cech - Grygera, Ujfalusi, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Galásek, Matejovsky, Polák, Plasil - Koller. Szövetségi kapitány: Brückner.