Az olasz bírófőnök szerint is szabályos volt a holland gól

Vágólapra másolva!
Az olasz játékvezetői bizottság vezetője, Cesare Gussoni szerint szabályos volt a holland válogatott első gólja hazája csapata ellen, a labdarúgó Európa-bajnokság harmadik napján.
Vágólapra másolva!

A 26. percben jobb oldali beadás után a labda Gianluigi Buffon kapustól Joris Mathijsenhez került, ő Wesley Sneijderhez passzolt, akinek lövése Ruud van Nistelrooyról a hálóba pattant. Az olaszok lest reklamáltak, de mivel Christian Panucci az alapvonalon kívül feküdt, a találatot megadta a svéd Peter Fröjdfeldt.

"A bíró és az asszisztense a szabályoknak megfelelően jártak el. Igaz, én először lesnek láttam az esetet, a visszajátszás azonban megmutatta, hogy Panucci kivül fekszik" - nyilatkozott Gussoni.

Az olasz szakemberrel megegyező az osztrák játékvezetői testület első emberének, Gerhard Kaplnak a véleménye is, aki elmondta még, hogy ő az Eb játékvezetőinek regensdorfi bázisán nézte végig a mérkőzést, és ott Fröjdfeldt döntése "semmilyen vitát nem váltott ki".

Kapl idézte az idevágó szabályt, amely tartalmát tekintve úgy szól, hogy nem állhat lesen a támadó csapat futballistája, ha a védekező együttes két utolsó embere közül az egyik elhagyta a játékteret.

Ugyanakkor akadnak olyanok is, akik éppen az említett szabályra hivatkozva úgy vélik, szabálytalan volt a gól. Az előírással az volt az alkotók szándéka, hogy egy játékos a pálya elhagyásával szándékosan ne állíthassa lesre az ellenfél támadóját. Azt tehát a mérkőzésvezetőnek kell eldöntenie, hogy az alapvonalon kívül fekvő futballista saját akaratából került-e oda, szándékosan nem tér-e vissza a játéktérre, vagy esetleg valóban képtelen akkor folytatni a játékot.

Panuccit saját kapusa, Gianlugi Buffon tarolta le, majd lökte kívülre, később, a gól után a védő folytatta a játékot. A mérkőzést a hollandok 3-0-ra nyerték.