Társoldalunk:

Kis híján pontot ért az osztrák lelkesedés

2008.06.08. 20:13

A labdarúgó-Európa-bajnokság második játéknapján az Eb leggyengébb csapatának tartott osztrák válogatott remek küzdőszellemről tanúbizonyságot téve alaposan megszorongatta a lényegesen esélyesebbnek tartott Horvátországot, amely végül Modric korai tizenegyesgóljával tudta legyűrni a társházigazdát.

A labdarúgó-Eb második napján Ausztrián volt a sor, hogy a nyitónapi svájci vereséget követően javítson valamelyest a házigazdák mérlegén.

A feladat korántsem ígérkezett egyszerűnek, hiszen az a bécsi Ernst Happel-stadionban az Horvátország várt Jozef Hickersberger tanítványaira, amely Oroszországot és Angliát megelőzve csoportelsőként kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra.

Az osztrák válogatott ráadásul a "hazai pályán ma már nincsen könnyű ellenfél" tételen kívül másban nem nagyon bízhatott, hiszen a kontinensviadalra készülve olyan ibolyaszerény teljesítményt nyújtott, hogy fél évvel az Eb előtt saját szurkolói nyújtottak be petíciót, hogy Pogatetzék ne indulhassanak el a saját rendezésű tornán.

A második kapitányi időszakát töltő Hickersberger kapitány sem tűnt túl magabiztosnak a felkészülés hajrájában, hiszen alig pár nappal a rajt előtt reaktiválta a 39-edik évét taposó Ivica Vasticot, aki pedig jó pár éve nem szerepelt nemzeti csapatban.

A horvát kapitány, Slaven Bilic nem szolgált különösebb meglepetéssel kezdőcsapata kijelölésekor, a hazai fővezér viszont Manninger helyett Machónak szavazott bizalmat a kapuban, valamint kihagyta az utóbbi időben kirobbanthatatlannak tűnt magyar származású Napoli-bekket, Garics Györgyöt.

A meccs kezdéseként rögtön erődemonstrációt tartottak a horvátok: a villámgyorsan cikázó Modricékkal képtelenek voltak lépést tartani a nagytermetű osztrák védők, a szembetűnő sebességkülönbségnek már a negyedik percben tizenegyes lett a vége.

Getty Images

Kranjcar is elismerően, kinyújtott nyelvvel nyúl a gólszerző Modric hóna alá

Olic fordult le Aufhauserről a tizenhatoson belül, a hátvéd pedig végső kétségbeesésében bodicsekelte a horvát csatárt. A teljesen jogosan megítélt tizenegyest a nyártól a Tottenhamben focizó Modric lazán a kapu közepébe gurította.

A lelke mélyén valószínűleg minden osztrák szimpatizáns ettől tartott, most mindesetre nem volt más választásuk a hazai kedvenceknek, tilos volt összeroppanni, menni kellett előre.

A horvátokat megnyugtatta a gyors vezető gól, az ellenfélnél láthatóan technikásabb délszláv válogatott vissza is vett, és szép lassan a számára oly kedves, szívesen alkalmazott kontrajátékra rendelkezett be.

Az osztrák válogatott próbálkozott becsülettel, azonban egy-két távoli lövésen, illetve pontrúgáson kívül nem sok mindent tudtak felmutatni a Ivanschitzék, míg a hazai védelem bizonytalankodásaira apelláló horvát akciók rendre gólveszélyt hordoztak magukban.

A horvátok aztán annyira elkényelmesedtek, hogy Ausztria a félidő hajrájára átvette az irányítást. Ekkor már többet volt a labda az osztrákoknál, és az utolsó tíz percben már egészen komoly helyzetekig jutottak Harnikék, egyenlíteniük azonban nem sikerült.

Az első félidő 35. perce tájékán olyannyira megtalálta játékát az osztrák válogatott, hogy a szünet sem zökkentette ki, így a második félidő mind jobban fokozódó hazai fölényt hozott.

Getty Images

A sárga lapos Pogatetz kis híján kikaparta Olic szemét, mégis végigjátszhatta a mérkőzést

A Hickersberger-fiúk bevetettek mindent, amit a viszonylag gyengébb képességű csapatok szoktak a jobbak ellen. Távoli lövések, élesen belőtt labdák, lelkesedés jellemezték a piros-fehérek játékát, a kapitány pedig amolyan hab a tortán módra az utolsó harminc percre beküldte a szurkolók nagy kedvencét, a jelen és a közelmúlt osztrák labdarúgásának emblematikus figuráját, Ivica Vasticot.

A fiatalok hajtottak, a labdával pedig igencsak jó viszonyban lévő Vastic tanárian osztogatott. A horvátok próbáltak felpörögni, el is jutottak egyszer-egyszer Macho kapuja elé, de most már annyira sem voltak veszélyesek, mint az első félidőben.

Hickersberger beküldte a Rapid-hívők kedvencét, Ümit Korkmazt, valamint a jól fejelő Kienastot is, az egyre jobban felpörgő osztrákok pedig mind nagyobb nyomás alá helyezték a horvát kaput. A nyomás egyre fokozódott, gyakorlatilag egykapuzott a hazai csapat, a horvátok pedig a saját tizenhatosukról is alig tudtak kijönni.

Getty Images

A jogi doktor, valamint rockzenész kapitány, Slaven Bilic is érzi: ennél több kell

A Bilic-csapat korai vezető gólja után kevesen gondolták volna, de egyre inkább az volt a kérdés, hogy vajon ki tudja-e bekkelni a hátralévő időt a mérkőzés toronymagas - és a torna titkos - esélyesének tartott horvát válogatott.

Végül sikerült, Horvátország megőrizte előnyét, azonban bizonyára tisztában vannak vele Kranjcarék, hogy a későbbiekben ennél sokkal jobb teljesítményre lesz szükségük, ha az elvárásoknak megfelelően szeretnének szerepelni. Ausztria becsülettel küzdött, és ha így folytatja, hátralévő két mérkőzésén még akár meglepetést is okozhat.

Slaven Bilic, a horvát válogatott szövetségi kapitánya: "Nagyon elégedett vagyok az eredménnyel, és boldog vagyok, hogy győztünk, ez önbizalmat ad majd a folytatásra. Az első meccs mindig nagyon nehéz, ennek ellenére az első 35 percben jól játszottunk. Irányítottuk a játékot és veszélyesek voltunk. A második félidőben visszahúzódtunk, az osztrákok pedig nagy nyomás alatt tartottak bennünket. Ki fogjuk elemezni a hibákat."

Josef Hickersberger, az osztrák válogatott szövetségi kapitánya: "A második játékrészben bebizonyítottuk, hogy az osztrák labdarúgás jobb, mint volt. Lelkesedésünkért és a küzdésünkért megérdemeltünk volna egy pontot, így azonban a legrosszabbul rajtoltunk, ahogy csak egy nagy tornán lehet."

Számokban is elmondaná a véleményét? Osztályozza a mérkőzést, illetve a játékosok és a játékvezető teljesítményét!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK