A lengyelek revánsra, az osztrákok meglepetésre készülnek

Vágólapra másolva!
A kontinensviadal második napján Svájc után a másik házigazda is pályára lép, és Ausztriának előzetesen még kevesebb esélyt adtak a jó szereplésre, mint a helvéteknek. A sógorok a titkos favorit horvátok ellen kezdenek, míg a csoport másik mérkőzésén az egyáltalán nem titkos esélyes Németország a lengyelek ellen lép pályára.
Vágólapra másolva!

A szakemberek Ausztria válogatottját tartják az Európa-bajnokság szereplői közül a leggyengébbnek, és még maguk az osztrák drukkerek sem nagyon bíznak abban, hogy együttesük továbbjuthat csoportjából - emlékezetes módon nem is olyan régen még aláírásgyűjtést is szerveztek annak érdekében, hogy a csapat visszalépjen a tornától.

Persze ne gondoljuk, hogy a bécsi Ernst Happel-stadionban helyet foglaló fanatikusok nem fognak teljes erővel szurkolni az osztrákoknak, az esélytelenek nyugalma akár még jól is jöhet a gárdának.

Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy az egyéni képességeket tekintve az osztrák válogatott gyengébb a horvátnál, így aztán a szövetségi kapitány, Josef Hickersberger elsősorban a csapategységben bízik, illetve abban, hogy együttese taktikailag kellően képzett, és akár mérkőzés közben is tud váltani.

Ennek megfelelően előzetesen még azt sem tudni, hogy a sógorok milyen felállásban játszanak majd, de valószínű, hogy a tréner a 3-5-2-es szisztémát választja majd, amelyben ráadásul az egyik előretolt futballista az alaphelyzetben középpályásnak számító Andreas Ivanschitz lesz.

Ebben a játékrendszerben a magyar származású Garics György (aki a torna egyetlen, Magyarországon született játékosa, és a hírek szerint a cipőjére a magyar zászlót is ráfestette) valószínűleg csak a kispadon kap helyet, bár elképzelhető, hogy a középpálya jobb oldalán ő szerepel majd Christian Leitgeb helyén. Ivanschitz mellett a támadósorban Roland Linz szerepelhet, míg Martin Harnik a középpályán játszhat - ő a mérkőzés közben alighanem gyakran fog helyet cserélni Ivanschitzcal.

A legnagyobb kérdés azonban az, hogy ki véd majd az osztrákoknál, mert a felkészülési időszakban Hickersberger felváltva szerepeltette Alex Manningert és Jürgen Machót, és egészen az utolsó pillanatig nem árulta el, hogy melyikük kezd majd - az újságírók többsége szerint Macho lesz a befutó.

Ami a horvátokat illeti, Slaven Bilic együttesét az Eb-selejtezők befejeztével a torna titkos favoritjának kiáltották ki, köszönhetően elsősorban az Anglia ellen aratott két győzelemnek, de azóta történt egy olyan esemény, ami alaposan csökkentette a kroátok esélyeit.

Első számú csatáruk Eduardo da Silva sérülés miatt nem lehet ott a tornán, és nélküle a gárda támadójátéka sokkal kevésbé ütőképes: a felkészülési mérkőzések során egyetlen csatár sem tudott betalálni, és legutóbbi két góljukat a védekező középpályás Niko Kovac szerezte.

Slaven Bilic szövetségi kapitány sehogyan sem találta Eduardo utánpótlását, hiszen sem Ivan Klasnic, sem pedig Ivica Olic nem értette meg olyan jól magát Mladen Petriccsel, mint korábban a brazil származású futballista.

Forrás: MTI

Olic (balra) múlt héten még Juhász Rolanddal harcolt, most az osztrák védőket tréfálhatja meg

A jelek szerint a mester egyelőre kitart az Olic-Petric duó mellett, de ha a gólszerzés továbbra sem megy, akkor módosíthatja a taktikát, és átállhat a 4-5-1-es játékrendszerre - ebben az esetben az extra középpályás Ivan Rakitic lehet. Az mindenesetre bíztató lehet a horvátok számára, hogy a két válogatott legutóbbi mérkőzését 2006-ban ők nyerték meg: a meccsre akkor is Bécsben került sor, és a végeredmény 1-4 lett.

A várható kezdőcsapatok:
Ausztria: Macho - Prödl, Stranzl, Pogatetz - Leitgeb, Aufhauser, Säumel, Harnik, Fuchs - Ivanschitz, Linz. Szövetségi kapitány: Hickersberger.
Horvátország: Pletikosa - Corluka, R. Kovac, Simunic, Pranjic - Srna, N. Kovac, Modric, Kranjcar - Olic, Petric. Szövetségi kapitány: Bilic.